Prerace rapport från Amfibiemannen

0
1534

I vanliga fall skriver man en racerapport i efterhand men den här gången tänkte vi göra ett undantag. Nyligen var delar av Allt om swimruns redaktion inbjudna till att prova Amfiebiemannens nya bana. Amfibiemannen är en ärevördig swimruntävling i Stockholms norra skärgård. Efter att ha varit nedlagd under några år har nu Amfibiemannen återuppstått med ny ledning och till stora delar ny bana. Tidigare var start och mål förlagt till Lidö men nu är både starten och målet vid Arholma hamn. Loppet går på och runt Arholma.

Mycket tid har lagts ned på att skapa en rolig och omväxlande banan. Både swimrunnare, multisportare och orienterare har varit med och så här med facit i hand kan vi lova att de har lyckats! Den här tävlingen har allt från lättlöpta grusvägar till helt obanad terräng, fina stigar och vacker klipplöpning.

Tävlingen börjar med 3 km grusväg innan den första simningen. Eftersom deltagarna till att börja med att springa och simma i en loop så kommer de tillbaka till hamnen och passerar dansbanan efter uppgången ur vattnet. Perfekt för påhejande publik. Sedan bär det av upp mot Batteri Arholma, en försvarsanläggning  insprängd i berget från det kalla krigets dagar. Deltagare som har kört tidigare upplagor av Amfibiemannen kommer att känna igen den här delen av banan. Även då sprang man genom försvarsanläggningen och kom ut uppe på ett berg. Härifrån är det dock en helt ny bansträckning ut till de små öarna Österskär, Mellanskär och Flisan norr om Armholma nord. Här blir det löpning över kala klippor och några lagom spännande hopp ned i vattnet. Här är också loppets längsta simning på 720 meter. Efter ön Flisan vänder deltagarna tillbaka till Arholma via Skvallerhamskobbarna.

Efter en utflykt över till Ovanskär blir det underbar stiglöpning längs med Arholmas västra sida innan man simmar över till den obebodda och väldigt bevuxna ön Villösan. Här väntar 4 km med verkligen obanad trail de tävlande. Deltagare som kommer fram till den första cut offen, precis innan simningen över till Villösan, efter klockan 15 får fortsätta – men utan svängen runt ön. De hamnar därmed automatiskt i motionsklassen. Det finns en andra cut off vid t-korsningen vid Arholma byväg, som måste passeras innan klockan 17:15. Även här får de tävlande fortsätta men springer då direkt i mål istället för att göra de sista löpningarna och simningarna. Personligen tycker jag att det är sympatiskt att alla deltagare får gå i mål även om banan kortas ned av säkerhets skäl för de långsammare lagen.

Amfibiemannen är den 27 juli och du som ännu inte har anmält dig, gör det! Det finns fortfarande några platser kvar och det kommer att bli ett fanatiskt lopp! Med skönt skärgårdshäng, specialgjord öl och grillbuffé efteråt!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here