Test av Head myBoost Pro

0
2978

Vi på Allt om Swimrun har testat Heads nya swimrundräkt myBoost Pro. Det är Heads mest avancerade swimrundräkt och den är framtagen tillsammans med några av världens bästa swimrunnare.

Dräkten har en bas av extremt flexibelt 2 mm tjockt neopren med aircell boancy paneler på bröst och lår som är 4 mm tjocka . På insidan av låren finns det fickor där man kan stoppa in lite extra flytkraft. Något som den ena av våra två testpersoner har gjort och på så vis sluppit använda dolme.

Väldigt mycket flyt
Nu har dräkten enormt mycket flytkraft och redan som det är behövs inget extra flytmaterial för en medelgod simmare, har man liten erfarenhet av att simma kan det vara en hjälp men generellt kan man nästan tycka att det till och med är för mycket flyt i dräkten. Alltomswimruns andra testare upplever att panelerna över bröstet till och med hade kunnat vara tunnare för att på så sätt får ner vikten på dräkten, eftersom panelerna känns som de ger för mycket flyt. Men för den mindre duktige simmaren så är dräkten en enorm hjälp.

Att förändra dräktens flytläge
Det går att köpa till ark från Head i flytmaterial som man själv klipper till i önskad storlek eller så klipper man till lagom stora bitar från ett liggunderlag. Armar och axlar har 1,5 mm tjockt neopren för ökad smidighet och flexibilitet. Fickorna ger en stor flexibilitet och gör det möjligt att själv kombinera på många sättt.

Detaljer
Dräkten har en lång dragkedja framtill och en kort i nacken som underlättar när man cabbar ned. Lösa ärmar följer med. Både ärmar och benmmuddar är täta för att skapa en anti-leak effekt. På ryggen finns det en stor ficka för första förband, karta, extra gels, ärmarna eller vad man nu kan tänkas vilja ha med sig. Neoprenet i benen och runt höfterna är framtaget för att ge bästa tänkbara löpkänsla.

Tävlingstest
Vi har testat dräkten bland annat under tävling i skarpt läge så att säga. myBoost Pro fick följa med både till Swimrun Costa Brava och till Utö swimrun. Och ja, den håller måttet! Som lägst var det bara 6 grader i vattnet på Utö men vår testperson höll sig ändå tillräckligt varm med en t-shirt i merinoull under. Nere i Spanien var utmaningen att det var relativt kallt i vattnet men varmt på land. Även här fungerade Heads nya dräkt bra. De lösa ärmarna behövdes i vattnet både för att skydda mot kyla och brännmaneter och kunde under löpningarna dras ned till handlederna för att den tävlande skulle bli mindre varm.

Tänk på att
Var dock noga med att välja rätt storlek på armarna då båda dräkt och ärmar är mycket små i storlekarna. Vår andra testare har upplevt ärmarna näst intill för små. Så pröva och köp en storlek som inte stryper blodtillförseln.

Klättring
Banan i Costa Brava var  krävande med många höjdmeter och mycket klättring. Med den smidiga dräkten var repfirandet och trappspringandet dock inga problem. Den smidiga springdelen, byxdelen, gör verkligen dräkten lättsprungen.

Tyngd
Testperson två hade gärna offrat lite av flytet mot en lättare dräkt.

myBoost finns ytterligare två varianter där myBoost Lite är tänkt för varma dagar och varmt vatten. Den är ärmlös och gjord i lycra. myBoost SL är lite en kombination av Lite och Pro. Dräkten har samma bas som Pro med flexibelt 2 mm neopren och aircell buoyancy paneler på bröst och lår. Även den här dräkten kommer utan ärmar för att maximal frihet i simningen. Beroende på vattentemperatur är antingen Lite eller SL den perfekta dräkten för tävlingar utomlands. Då inte testare två testat dessa dräkter kanske de skulle ge den mer lätta känslan som eftersträvas.

Bra detaljer
Den stora fickan i ryggen är riktigt bra. Den är verkligen efterlängtad på Heads dräkter. Testare två upplever att båda dragkedjorna kunde varit längre för att förenkla nercabbande. Dragkedjan bak blir kort eftersom man nu har en ficka på nedre delen av ryggen, möjligen kunde man gjort fickan en smula mindre för att få en längre dragkedja.

Bra kvalitet
Överlag är dräkten genomförd med riktigt bra kvalitet. Många dräkter i dag känns som de är gjorda utan att ha blivit riktigt genomarbetande. Här kan man känna ett gediget hantverk. För egen del tycker testare två att när man tar fram en riktig lättviktsdräkt av denna, som är en smula mer förlåtande i storlekarna, så har man en dräkt som inte många av de andra tillverkarna kan slå.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here