Test av Garmin Fenix 5s

0
4292
ÖTILLÖ ISLES OF SCILLY - 2017. Foto: JakobEdholm.com

Nu när swimrunsäsongen obönhörligen börjar gå mot sitt slut kan det vara en idé att se över sin utrustning och börja drömma om nya prylar. Något som man gärna vill ha är en bra sportklocka som kan mäta alla en aktiviteter och som även är så snygg att man alltid vill ha den på sig. Allt om Swimrun har fått testa en Garmin Fenix 5s. Det är en nätt och stilren klocka med alla finesser som ”storebror” Fenix 5 har, men den är smäckrare och passar alla som vill ha samma klocka till vardags som på träningspassen.

Så här säger den duktiga swimrunnaren Ida Enstedt, som även jobbar för Garmin, om klockan:

Garmin är den enda leverantören som kan erbjuda en ”swimrunapp”. Alltså att klockan mäter löpning och simning med obegränsat antal övergångar. Funktionen i sig är framtagen tack vare engagemang från det svenska Garmin-kontoret med mig i spetsen och vi håller just nu på att utveckla ”appen” med nya smarta swimrun-relaterade funktionen tillsammans med våra ingenjörer i USA.

Eftersom en storlek inte passar alla har Garmin tagit fram Fenix 5S. Den har med sina 42 mm i klockdiameter optimerats för att passa perfekt till idrottare med smalare handleder samtidigt som den innehåller alla avancerade sportfunktioner som Fenix är känd för. Den har en snygg och sportig design och en överlägsen kvalitetskänsla med en EXO-antenn i rostfritt stål som infattning och en baksida i smidesstål. Klockan har självklart en swimrunfunktion där man lätt byter mellan traillöpning och simning med ett enkelt knapptryck. Den är vattentät ned till 100 meter.

Klockan har pulsmätning vid handleden och det går att köpa till ett pulsband för den som är intresserad av att mäta sin puls även på simningarna. För att det ska vara lätt att avläsa urtavlan även i starkt solljus använder sig Garmin av en transflektiv teknik som både återger och avger ljus samtidigt.

Genom att skaffa Garmin Connect så kan man direkt efter ett avslutat pass få upp all information om distans, fart, puls med mera direkt i sin mobil.

Alla Fenix5-modeller har stöd för smartaviseringar om de kopplas ihop med exempelvis din mobil, då får du sms, Messengermeddelanden, Facebookuppdateringar och mejl direkt i klockan. En ny funktion är GroupTrack där du kan para ihop enheten via Garmin Connect så att du kan hålla koll på dina vänner om någon skulle komma bort under en aktivitet.

Klockan har förutom löp- och swimrunfunktioner, särskilda funktionsuppsättningar som stöder cykling, simträning, skidåkning, golf och paddlingssporter, som paddelsurfning och rodd. För cykling stöder Fenix 5S fart och distans och all cyklingsdynamik när den paras ihop med en kraftmätare. För simmare håller enheten reda på distans, antal simtag med mera. I läget för skidor/snowboard har du fart, distans, fallhöjd och automatisk åkräknare nära till hands. Funktionerna för paddlingssporter omfattar antal paddeltag, paddeltagstempo och även distans per paddeltag. I golfläget får du avståndet till främre delen, bakre delen och mittdelen av greenen för varje bana som du hämtat från Garmin Connect. Du får även förbättrade funktioner som statistikspårning (fairwayträffar osv.), greenvy, AutoShot-avkänning och automatisk mätning.

Och hur funkar klockan då? Jo riktigt bra! Det är inget väntande på att klockan ska koppla upp sig mot en gps-satelit, utan det är bara att trycka på start och sätta igång. Det enda problemet är att man själv måste komma ihåg att byta gren. Att man måste trycka på en knapp när man går ned i vattnet samtidigt som man sätter på linan, rätar till mössan, drar ned glasögonen, sätter på paddlarna och kollar rätt simriktning. Och samma sak när man kommer upp ur vattnet förstås. Personligen längtar jag efter en uppdatering som själv känner av huruvida jag simmar eller springer. Det händer att jag får väldigt långa löpningar eller väldigt långa simningar – när jag har glömt att växla. Men ju mer man använder sin klocka desto lättare blir det där lilla knapptrycket att komma ihåg.