The Reaper swimrun

0
2252

Österåkers kommun, nordost om Stockholm, har alla förutsättningar för härliga swimrunäventyr. Här finns det både flera sjöar och en lång kust samt massor med fina stigar. Fram tills nu har dock inte kommunen ståtat med en egen swimruntävling, men nu har Fredrik Jakobsson sett till att ändra på det. Måndagen den 30 juli kördes den allra första upplagan av The Reaper Swimrun i Åkersberga.

Fredrik, som själv är en van swimrunnare, ville skapa en unik tävling och valde därför att låta två reapers, liemän, jaga deltagarna för att skörda deras själar. Innan starten fick alla deltagare var sitt armband som symboliserade deras själ. När liemännen , i form av Björn Englund och Pär Kristoffersson, kom i kapp så fick deltagarna snällt lämna i från sig sitt armband. Först hade Fredrik tänkt att de som blir av med sina armband också får kliva av banan. Som tur var ändrade han sig, annars hade inte så många lag tagit sig i mål. Trots att Reaprarna startade en kvart efter det övriga startfältet på den långa banan hade de nämligen inga problem med att skörda ett helt gäng själar.

Det fanns två banor att välja mellan en sprint bana om totalt 9 km och en den långa banan som bestod av 25,5 km löpning och hela 7,5 km simning. Tävlingen började med att samtliga sprang sprintbanan och efter de inledande nio kilometrarna var det dags för den första reptiden satt till 2 timmar och 15 minuter. Alla lag klarade den första cut offen med sedan tog värmen ut sin rätt och tempot sänktes för många lag. Man kan säga att banan hade tre delar. Sprintdelen, sedan en del med mycket och bitvis teknisk trillöpning och sedan en avslutande del efter den andra reptiden då det var mer simning än löpning in i mål.

Direkt efter den första reptiden var det 7,7 km löpning. Vägen till nästa simning gick via bitvis trixiga stigar och över ett berg. Alla deltagare fick med sig en vattenflaska och det behövdes verkligen för det kändes som om vi hade prickat in sommarens varmaste dag för att spring runt i neopren. Mattias, en av deltagarna hade dessutom fått sin familj att ställa upp med en extra energisstation. Tusen tack för det! Aldrig har väl salta sillar och coca cola varit så gott!

Efter ytterligare en energistation var det äntligen dags för en simning. En stor eloge till alla underbara funktionärer som ställde upp hela dagen. Många var dessutom på flera platser och det var även många barn som hjälpte till och langade energi. Fredriks lilla dotter hade till och med en extra energistation utanför familjens hus tillsammans med en kompis.

Tävlingsledaren hade förutom liemännen lagt till ytterligare en pulshöjande del i tävlingen. Ett hopp från en klippa på en så där 8,5 meter. Den som inte ville hoppa fick istället springa ned från berget och simma en straffrunda. Undertecknad var verkligen nervös inför hoppet och kunde knappt tänka på något annat. Men ibland måste man verkligen våga göra saker som man egentligen inte alls törs. Så ett hopp blev det.

Efter hoppet blev det ytterligare fyra kilometers löpning. I vårt lag pendlade vi mellan hopp och förtvivlan. Skulle vi hinna till den andra reptiden i tid? Vi hann, med nöd och näppe och kanske lite övertalningsförmåga! Nu var det nästan bara simning kvar. En sådan här varm dag såg man verkligen fram emot simningarna.

The reaper är en tävling som innehåller det mesta. Tävlingsledare Fredrik har delat med sig av sina allra finaste stigar, och det är nog få som hittar så bra i området som han. Det var skelettbryggor, nakenchocker, felspringningar, fartygsvrak, massor av härlig simning och förstås underbara deltagare och funktionärer. Och så var det det där med finishertröjan…

Antingen fick men en grå med texten Finisher där bak eller den svarta… Jag tror att alla vi som fick den svarta har bestämt oss för att komma tillbaka nästa år och knipa en grå! Slutligen är det omtanken och de små detaljerna som man minns med glädje och tacksamhet. Som att få duscha varmt efteråt och till och med få påse med tvål och schampo med mera i startkitet, som för övrigt låg i en snygg och praktisk packpåse – som gjord för att tas med på äventyr. Och att få massor av god mat signerad Fredriks fru Isabelle. Alla funktionärer i båtar och kajaker som gjorde simningarna trygga inte att förglömma. Och alla välfyllda energistationer med de bästa funktionärerna som peppade och kom med glada tillrop.