Swimrungo – Skulle kunna vara den första dräkten för många

0
1920

Swimrungo från Colting wetsuits är en relativt billig dräkt från en Svensk tillverkare som verkar få allt mer förtroende bland köparna. Colting, vars namn dräkterna bär, är en spännande person som hittar på många intressanta projekt och som har simning som en viktig och stor del av sina äventyr. Det gör att mycket av hans erfarenhet går in i framtagandet av produkterna, ofta med innovativa och intressanta lösningar som ett resultat.

Dräkten är en instegsdräkt uteslutande för sommarklimat, med korta ärmar och korta ben. Storlekarna är små men välsittande och sitter på mig ganska hårt över armmuskeln. Vattencirkulationen är liten. Färgskalan går i svart och orange med gula texter. Det är en tunn dräkt och således en ganska lättsprungen dräkt. Alla sömmarna verkat väl utförda och hörnen är förstärkta med limmade avslutningslappar. Dessa kan man tro lätt ramlar av men de verkar väl limmade. På mina egen simbyxor av colitingtyp, som hängt med något år sitter alla lapparna fortfarande kvar där de ska och neoprenet håller ihop väl. Detta till skillnad från många andra produkter jag prövat, som snabbt går in i materielutnötning och får sprickor eller har sömmar som går upp.

Så hur är den att simma i då?

Jo den är riktigt skön, jag tycker att den påminner mycket om Orcas nya dräkt förra året utan de lösa ärmarna. Dragkedjan hade gärna kunnat vara lite längre, men så tycker jag om de flesta dräkter med frontmonterade dragkedjorna, oavsett märke på dräkten. Det blir av vikt om man vill ”cabba” ner, eftersom dräkter utan kedja bak blir omöjliga att ”cabba” ner själv, då dräkten sitter så pass tight på kroppen. Det går, men med mycket möda.

För swimrun på kortare distanser är dräkten i princip optimal, trimmen är bra och rörligheten är där den skall vara. Jag fick vid någon längre simning, 4 km och längre, lite problem med skav bak höger armhåla. Det kan ha varit sand eller något som fastnat där och det var inget jag kände av under simningen utan upptäckte efteråt.

Min slutsats är att detta är en mycket prisvärd dräkt i sitt segment, den passar dig som vill börja med swimrun perfekt. Den är primärt för simning i varma vatten eller på sommaren. På våren är den för kall och tunn, men man behöver inget mer än denna när vattnet når en temp av 17 – 18 grader.

En viktig detalj som jag uppskattar mycket med dräkten är de fantastiska, lättåtkomliga fickorna på ryggen. Jag vet inte hur mycket jag svurit över fickorna på min egen dräkt som är placerade på insidan och i princip omöjliga att nå utan en massa krångel och bök. Denna ficklösning är extremt mycket bättre! Och de är relativt stora så det går att lasta mer än i min dräkts interna fickor. Jag kan inte förstå varför alla dräkter  inte har denna typ av ficka/fickor.

  • Priset
  • Passformen
  • Trimmet i vattnet
  • Skön att löpa i
  • svår att få av själv

Cirkapris för dräkten: 1995 Kronor