Magiska Midnight Sun Swimrun

0
2268

Tänk dig att få göra en swimrun med simning i klara fjällsjöar och löpning igenom en riktig trollskog och vidare upp på kalfjäll med en bedårande utsikt – allt medan midnattssolen lyser. Visst låter det magiskt! Och magisk är verkligen Midnight Sun Swimrun i finska lappmarken.

Till och med namnet på platsen för Midnight Sun Swimrun andas äventyr – Äkäslompolo. Den 30 juni är det dags för årets upplaga av tävlingen. Det är tredje gången som tävlingen arrangeras och den lockar deltagare från hela världen. Fransmän, tyskar, ryssar, svenskar och finnar förstår, alla vill de få uppleva den fantastiska naturen och få göra en tävling mitt i natten. Starten för den långa banan är förlagd till klockan 19 och vinnarna förväntas komma i mål ungefär 23:30. Det stora flertalet kommer dock at vara ute på banan vid midnatt. Arrangörerna har planerat det så att de flesta deltagarna kommer att vara uppe på kalfjället vid tolvslaget, så att de verkligen kan njuta av solen som aldrig vill gå ned.

─ Allt började sommaren 2015. Då fanns det bara Solvalla Swimrun i Finland och vi hade fått en förfrågan om vi inte var intresserade av att arrangera ytterligare en tävling, så vi funderade på lämpliga platser för ytterligare en tävling. I samma veva åkte jag upp till Äkäslompolo för att vandra tillsammans med en kompis. När vi kom fram öste regent ned, så vi väntade tills det blev uppehåll innan vi började vår vandring. Då hade klockan hunnit bli nio på kvällen, men eftersom midnattssolen lyste så gjorde det inget. Det skulle inte bli mörkt. Vi vandrade sedan till fyra på morgonen, därefter sov vi några timmar innan vi vandrade tillbaka. På vår karta såg vi att det fanns flera sjöar i området och tanken på att anordna en swimrun här dök upp. Jag hade själv kört bland annat Utö och Solvalla swimrun innan och insåg att här uppe skulle vi kunna skapa en helt unik tävling, berättar en av arrangörerna Janne Räsänen.

När Janne kom hem till Helsingfors igen kontaktade han några swimrunvänner. Till hans stora förvåning hade Anu och Jenni-Julia också funderat på om inte Äkäslompolo skulle vara ett jättebra ställe för en swimruntävling. De  åkte upp igen tillsammans för att reka terrängen och provsimma i sjöarna. De insåg snabbt att de hade hittat en perfekt plats och redan året därpå arrangerade de sin första Midnight Sun Swimrun.

Det finns en kort och en lång bana där den långa banan är totalt 30 km medan den korta är 18 km. Det är relativt mycket simning på båda banorna och deltagarna på den långa får simma ungefär 4,2 km. de har också 600 höjdmeter att ta sig an.

─ Den längsta simsträckan är 890 meter. Och den sista, när man nästan simmar in i mål, är 700 meter. Sedan väntar öl och bastu deltagarna. Den längsta löpsträckan är omkring 9 km  på den långa banan och 7 km på den korta. Banan leder upp de tävlande till en otroligt vacker plats uppe på ett berg. Det är en riktig juvel och jag hoppas att deltagarna hinner njuta lite också. Banan bjuder på en fin blandning av löpning genom trolska skogar och trailslingor uppe på kalfjället med milsvid utsikt. Det är en ganska snabb bana, med några undantag, säger Janne Räsänen.

Janne tipsar om att man kan flyga från Stockholm till Gällivare och hyra en bil där för fortsatt resa. Det tar ungefär 2 timmar och 45 minuter att köra från Gällivare. Att flyga till Kiruna är ett annat tips, därifrån är det lite längre. Området är känt för sin fantastiska natur och Janne menar att om möjligt bör man avsätta några extra dagar till att vandra eller cykla.

─ Statistiskt sett är det mellan 12-20 grader i vattnet i slutet av juni. Det brukar vara ganska varmt när starten går men sedan kan lufttemperaturen sjunka till 10-11 grader. Efter banan finns det fyra energistationer och blir man törstig mellan dem så finns det gott om källor och fjällsjöar att dricka ur. I princip kan man klara sig utan att ta med egen energi eftersom vätskestationerna ligger rätt så tätt. I mål bjuds det på riktig mat och bastuhäng. Föra året var det folk som bastade till femtiden på morgonen. Dagen efter tävlingen bjuder vi på en bankett med prisutdelning. Varmt välkomna hit, avslutar Janne.

Nedan finns det mer information om tävlingen och hur man anmäler sig:

 www.midnightsunswimrun.com 

@midnightsunswimrun on Facebook (https://www.facebook.com/midnightsunswimrun )

@midnightsunswimrun on Instagram

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCGEqw3YqHnvC9vhGvh3Knog 

Stort tack för de fina bilderna Ninnu@Lodge67N