Motivation, ibland behöver du det!

0
1909
Platser att besöka, upplevelser att uppleva. Det är swimrun!

Vi har alla varit där, motivationen för träningen tryter. Har du inte varit där? Då är du ung eller oerfaren!

Vintern har varit lång, vacker och fantastisk i sin egen rätt.  Träningen har rullat på, det har gått bra. Simningen har flutit på, tidiga morgnar har avlöst varandra. Kilometer har lagts till kilometer. löpningen har trots kylan genomförts. Ibland på band, då och då intervaller och ibland i Nackaskogarna. Men det har känts trögt, motivationen för att genomföra träningen har känts allt längre bort.
min lösning har alltid varit att träna något annat och vintern har skänkt möjligheter. Snowboarden har fått åka fram och jag har shreddat ett antal backar(så mycket man nu gör det i femtioårsåldern. Men de säger ju att ålder bara är en siffra.
Jag har klättrat och fokuserat på roliga boulderproblem, hur kul som helst. Men jag har känt att motivationen för att simma och springa har minskat. Jag har envist fortsatt.
Andra köper saker för att motivera sig, skor, våtdräkter, nya goggles. Andra går en kurs för att förbättra teknik eller åker på en träningsresa. Det borde man ju göra, låter kul.
till råga på allt åkte jag på en riktig jäkla vårförkylning och kände lusten krympa allt mindre.
Men vad som fick mig att finna motivationen var inget av det som jag pekat på ovan, och det var definitivt inte den jäkla förkylningen. Nej det som gav mig motivationen tillbaka var en vän, Paula Kierkegaard  och hennes hanterande av sin förkylning/influensa.
Inför tävlingen som precis gått i Kroatien på ön Hvar drog hon på sig sin förkylning, en tjurig en. Men på vinst och förlust åkte hon och hennes teamkamrat ner ändå. När tävlingsdagen närmade sig kände Paula sig bättre, men inte i tävlingsmode.
Då bestämde de sig för att byta fokus från tävling tillbaka till det som för mig är swimrunnens själ, upplevelsen. Att uppleva det fantastiska att få simma i kristallklart vatten, att få springa i fantastiska miljöer. De hade inte ens tanken att komma i mål utan bara ta en vända, springa, uppleva och snacka som de vänner de är. Och det gjorde de. Simningen var en njutning, så efter ett litet snack så sprang de vidare med målet att sluta vid ”Cut off” med utgångspunkten att de inte skulle klara den. Men när de kom fram visade det sig att de hade klarat tiden och kunde fortsätta om de ville, vilket de gjorde men med samma inställning som förut. Långsamt, då de inte hade något att bevisa, de hade flyttat fokus till upplevelsen.
Och där fann jag min motivation igen. Jag tränar ju för att kunna uppleva, leva. Få möjligheten att träffa roliga människor, se vackra platser och någonstans finna mig själv i det stora.
Jag blev påmind om vad det handlar om för mig. Kommer du ihåg varför du gör det? Bra! Ibland är det bra att bli påmind!

Nedan kan du läsa Paulas racebrief

” Vilken helg! Jag rekommenderar i och för sig ingen att ställa upp i ett lopp som ÖtillÖ Hvar när man fortfarande återhämtar sig efter en rejäl influensa/förkylning, men med det sagt så var helgens tävling en fantastisk upplevelse. Trots att jag inte kände mig helt återhämtad så valde vi att starta i tävlingen av den enkla orsaken att de simningarna som den första halvan av tävlingen bjöd på inte går att göra utanför tävlingen pga båttrafiken. Och vi ville ha den upplevelsen med oss. Så, vår plan var att lägga oss längst bak och stanna där och sedan bryta loppet efter första halvan då vi skulle vara färdiga med ”skärgårdsdelen” av loppet. När man fattat ett sådant beslut mentalt så blir det enda syftet med att simma och springa att bara njuta! Och det gjorde vi! Simningarna gick otroligt bra och under löpningarna sprang vi och pratade och tittade på utsikten. Vi hade det så bra att vi valde att inte bryta där vi först tänkt utan vi fortsatte och räknade egentligen med att få uppleva lite av bergen innan vi skulle kliva av pga CutOff. Jag blev väldigt slak på löpningen i bergen och kände mig inte pigg alls. Så det blev mer av ”kolla utsikten” och småjogga än att springa. Vi blev därför väldigt förvånade över att vi kom till sista cutten/stationen innan det var för sent. Efter att ha dividerat en stund beslutade vi oss då för att fullfölja loppet, men att gå de 6 km som var kvar och njutningsimma de sista 2 km i Adriatiska havet. Mikaela var den bästa partnern hela dagen och vi fick en fantastisk dag och helg på otroligt vackra Hvar. ÖtillÖ Hvar är en tuff tävling. 30% av damlagen klarade inte CutOff. Så, att vi tog oss igenom loppet känns som en stor seger!! Nästa lopp vi ska göra är ÖtillÖ Utö i maj, som jag egentligen skulle gjort med @anneliestahl79 men som nu blir med Mikaela istället. Den här gången planerar jag att hålla mig frisk så att vi kan vara lite mer offensiva än den här gången. Men för dem som vill testa ett riktigt fint (och tufft) upplevelseslopp så rekommenderar jag #ötillöhvar2018″