Test: Hoka One One Speedgoat 2.0

0
6162

Alltomswimrun har fått Hoka One One Speedgoat 2.0 att testa under höstens trailrun. Detta är en färgrik sko som kommer i olika färgkombinationer. Hitta din favorit! Skon är liten i storlekarna och tåhättan är trång, så pröva ut ordentligt, troligen kommer du behöva gå upp några storlekar mot vad du är van vid.Skofakta
Undersidan har ett gummi som är lagom kladdigt och med bra mönster. Alltomswimrun har testat den under ett antal höstmånader och känslan är överlag riktigt bra. Skon har ett drop på 4 mm. Skosnörena är av den elastiska typen vilket vi gillar. För att vara en så uppbyggd sko är den förvånansvärt lätt, men tung jämfört med andra mer vanliga löparskor. När man springer med den känns skon otroligt skön och den tar upp alla stötar på ett nästan magiskt sätt. Det är som att springa på moln. I andra tester har det funnits en oro för sidostabiliteten men det är inget vi upplevt utom i den allra bergigaste terrängen. Då kan man på grund av att den är så uppbyggd känna att man skulle vilja vara närmare marken.

Känsla
Fotfickan är väldigt omhuldande och på mig sitter de nästan perfekt men det är ovant i början med den extra höjden. Redan de första passen upplevde jag dock andra problem. För mig så visar det sig relativt snabbt att jag är för svag för att kunna utnyttja skons fördelar. Det jag vinner i att ha skönt under fötterna förlorar jag i lår och höfterna. efter någon mil så får jag ont i höftböjaren. Antagligen för att jag är van med mycket lätta skor och föredrar att springa med det. Kroppen behöver nog vänja sig vid skornas större vikt. För många är detta nog en optimal långturssko, men för mig visar det sig snabbt att jag i nuläget inte kan hantera den. Jag har dock hört många som inte har de här problemen och de uppstår för mig efter ungefär en och en halvmil. Jag antar att jag nog kan bygga upp vissa muskler för att kompensera för den adderade tyngden. Men jag väljer snabbt att gå tillbaka till andra skor.

Pröva själv
Alla detaljerna på denna sko känns rätt och jag vill att den skall fungera även för mig men det gör den inte. För många andra tror jag att den är optimal. Det är möjligen vikten som kan vara ett problem för en del personer. Den är på inga sätt jättetung, utan för sin uppbyggda stil, mycket lätt. Jag tror att antingen tycker man den är underbar eller så är den svår att hantera.

Här måste man alltså pröva själv och fundera på hur man är van att löpa.

Fakta:

Cirkapris 1400
Drop 4mm
Trailsko av uppbyggd karraktär

+ Skön inuti, sitter bra, bra gummi och fäste
– Tyngden