[:sv]Bra-Bättre-Eva Nyström[:]

0
1582
Sommar.i Norsesund träffades Rukhmini Bhatia och Anna Martinez i projektet Meet the locals, där locals träffar turister och ger dem en lokal upplevelse. Barnen Milo och Kira samt hunden Ronja syns ibland i bild.

[:sv]Tjenare Eva och grattis till en grym säsong! Hur summerar du 2017-års swimrun-säsong? 

Tack så mycket.

Kort kan man säga att jag började säsongen segt och lite otränad men tävlade mig i form under våren och sommaren. I slutet av sommaren var jag i bättre form än på flera år, med siktet inställt på ÖtillÖ. Tyvärr höll det inte hela vägen utan jag blev skadad ett par veckor innan, men jag körde på ren envishet och vilja  och vi vann till slut med 30 sekunder.

I stort är jag nöjd med min säsong men lite tråkigt att jag blev skadad inför ÖtillÖ. Hade verkligen velat köra riktigt fort. Hade formen innan skadan för det.

På tal om ÖtillÖ, berätta gärna lite om loppet. 

Jag tävlade med Adriel Young, precis som förra året. Vi vann förra året lite otippat då jag fött barn mindre än fyra månader innan tävlingen. I år gick vi in med inställning i att försvara segern, vilket vi också lyckades med! Jag var som jag tidigare sa skadad innan och hade inte många löppass den sista månaden innan. Jag och Adriel tävlade drygt en veckan innan i Tjolöholm swimrun. Ett kort race som gick över förväntan. Kände mig stark trots en ond fot. Testsprang ett par dagar efter men kunde inte springa pga smärtan i foten. Trodde att det ”bara” var någon inflammation. Vet inte varför jag inte kastade in handduken men ville så gärna vara med, och hade laddat så länge. Fick slita något grymt. Adriel drog mig bokstavligen runt hela banan. Hade jätte ont i foten vid minsta lilla ojämnhet och sinkade våran löpning. Jag kunde få i mig och behålls energin vilket var det som tog mig i mål  (och Adriel ). Vi gjorde det som krävdes för att vinna. Jag hade aldrig orkat kämpat så om jag hade kört själv. Två veckor efter loppet träffade jag min sjukgymnast. Hon tyckte absolut att jag borde röntga foten. Sagt och gjort. Domen, spricka i ett ytterben i foten.

Hur gör du, hur blir man så grym?

Jag har tränat och tävlat på hög nivå  mer eller mindre i snart 25 år så jag har en bra grund. Jag känner mig kropp bra och vet vilken träning som funkar för mig. Jag är också bra på att tävla, mycket bättre än på att träna. Har förvånat mig själv många gånger.

Hur lägger du upp träningen under året?

Tar det lugnt på hösten efter säsongen. Börjar tränar mer strukturerat i december, januari. Sedan tävlar jag mycket, från mars/april och framåt. Det är mitt sätt att komma i form. Kör alla möjliga tävlingar, långa, korta osv. Löpning, swimrun, triathlon, cykel, traillöpning mm.

Hur ser en bra träningsvecka ut?

En bra träningsvecka får jag till två riktigt långa distanspass på cykel, två distanspass löpning, ett intervallpass löpning och cykel, fyra simpass ute och två styrkepass.

Tips på bra löppass?

Backintervaller. Utesimning med våtdräkt, halva passet med paddlar, halva utan.

Du och din man Martin Flinta kör många lopp ihop, hur kompletterar ni varandra?

Vi gillar att tävla båda två. Vi blir inte osams på riktigt under tävling men vi byter en del ord som inte alltid låter så trevliga. Jag blir nog mest irriterad. Kan var massa olika saker men Martin är snabbare, starkare och mer teknisk än jag och det är tufft för oss båda ibland. Jag blir arg för han drar för hårt på fel ställen och han irriterad för han tycker det går lite långsamt speciellt på de tekniska löpningarna.  Sedan blir jag irriterad över att han ofta tävlar mot herrlagen när vi kör ihop. Jag tycker vi ska tävla mot de i våran egen klass, dvs mixed. Vi vet också båda att vi irriterar oss mer på varandra när vi tävlar ihop än när vi tävlar med andra och att det inte är på riktigt vi blir osams även om det kan låta så. I stridens hetta heter det väl?! Vi är väldigt lika när det gäller att tävla och att verkligen försöka få ut sitt max för dagen.

Vad har du för mål inför 2018?

Inte bestämt detta än. Lutar mot ÖtillÖ eller långdistans VM i duathlon som huvudmål. Går bara med ett par dagars mellanrum så omöjligt att köra båda. Självklart också både andra triathlon och swimrun tävlingar.

Vad har du för träningsbakgrund? Hur mycket tränade du som ung? 

Jag är längdskidåkare i botten. Började runt 10 år. Men började träna på allvar runt 15-16 år. Och sedan har jag aldrig slutat. Aldrig haft något längre break förutom vid skador, sjukdom, graviditeter och barnafödande.

Hur tror du swimrun-sporten kommer att utvecklas? 

Det kommer gå snabbare och snabbare där framme och fler och fler riktigt bra lag. Kanske kommer de experter på olika typer av lopp. Mer specifik utrustning beroende på bana och varför inte mer utveckling av tävlingar.

Du och din man deltog i en del lite kortare swimruntävlingar under säsongen, bla vann ni och slog banrekord i Uddevalla. Vad tyckte du om Uddevalla swimrun? Vad är tjusningen med dom kortare loppen?

Att de går snabbt och är jämna. Gillade Uddevalla för att det var vändpunkt och samma väg tillbaka. Då vet man vad som väntar. Van vid detta från triathlon och duathlon.

10 snabba

Pers på 10km?  Låga 37

Pers på 100m frisim? Långsammare än många tror.  Men vet faktiskt inte,tycker inte det är viktigt.

Antal träningstimmar/vecka? 8-20 Tim

Vad kör du med för swimrundräkt? Orca RS1

Paddlar eller ej? Paddlar! har förälskat mig i @carbonpaddle, och tom bytt upp mig en storlek!

Hur många löpskor i garderoben? Alldeles för många ?

Simhall eller öppet vatten? Öppet vatten.

Bästa swimruntävling? Väntar fortfarande på en tävling bara på asfalt och grusväg, med mycket simning. Det skulle passa mig perfekt.

Hur undviker man imma i simglasögonen? Spotta, gnugga insidan av simglasögonen och skölj av med vatten.

Vilodag eller träning varje dag? Vilodag

Om man vill följa dig på Sociala medier, hur hittar man dig? 

Instagram @evanystromcom

Facebook.com/evanystromcom

Övriga meriter 

2 VM guld i långdistans duathlon. En mängd SM medaljer i triathlon, duathlon och tempocykel. Enda svensk som vunnit SM i alla distanser, duathlon, kort, olympisk, medel och långdistans triathlon. I år vann jag oväntat två SM brons i triathlon på medeldistans och sprint.

Vunnit Åre extreme challenge 3 gånger, tvåa i Raid Gauloises (adventureracing) efter 6 dygn och 6 Tim nonstop, vunnit Ö till ö 2016 och 2017, VM -silver vintertriathlon, kört IM Hawaii som proffs, 2013 m.m.

Vi på Allt om Swimrun kan inte annat än att vara grymt imponerade! Stort Tack Eva för att du tog dig tid för denna intervju! [:]