[:sv]Icebug Xperiance Ultra? 80km traillöpning! [:]

0
1800

[:sv]Vi på Alltomswimrun fick ett kul mail idag. Det handlade inte om swimrun men låter som en riktig häftig utmaning: 

I morgon testas förutsättningarna för Västsveriges hittills största utmaning. Då provlöps nämligen banan för Icebug Xperience Ultra, ett 80 kilometer långt terränglopp längs klipporna i Bohuslän. Om allt går enligt plan kommer loppet att ha officiell premiär nästa höst.

Morgonpigga invånare på Bohus-Malmön i Bohuslän kommer mötas av något extraordinärt i morgon bitti. I soluppgången kommer nämligen ett tiotal tappra löpare att inleda en utmaning utöver det vanliga. Framför sig har de då inte mindre än 80 kilometer av tuff terränglöpning.

– Jag har alltid varit av åsikten att Bohuslän är den vackraste platsen på jorden. Därför är jag helt övertygad om att upplevelsen av att springa 80 kilometer i magisk terräng, på några av de bästa stigarna Sverige har att erbjuda, kommer att bli en oförglömlig upplevelse, säger Jonas Svengård, event manager på skoföretaget Icebug och initiativtagare till Icebug Xperience Ultra.

Icebug grundade för fyra år sedan Icebug Xperience, ett lopp där deltagarna går eller springer 75 kilometer under tre dygn i havsnära miljö. Sedan starten 2014 har loppet vuxit till att bli ett evenemang som lockar människor för hela världen.

– I år kommer 650 personer från 20 olika länder för att uppleva Icebug Xperience, och det är så klart fantastiskt. Framförallt är jag glad att så många får upptäcka allt som det här området har att erbjuda, säger Jonas Svengård, och fortsätter:

– Med Icebug Xperience Ultra tar vi den redan magiska upplevelsen, men vi slår ihop de tre etapperna så att alltihop springs i ett svep. Jag tycker att det är ett intressant experiment; kan man få en upplevelse att växa genom att komprimera den? Det ska bli kul att testa.

Bansträckningen har förlängts från de ursprungliga 75 kilometrarna för att totalt bli 80 kilometer lång och därmed motsvara 50 engelska miles.​

– De senaste åren har det funnits en stark trend för ultralöpning, det vill säga löpning på sträckor som är längre än maraton. Inom ultralöparvärlden är 50 miles en klassisk sträckning, och det känns extra roligt att ha en så klassisk distans, säger Jonas Svengård.

De utvalda testlöparna startar i soluppgången på Bohus-Malmön och väntas gå i mål i Hunnebostrand på eftermiddagen. Om testlöpningen faller väl ut kommer Icebug Xperience Ultra ha premiär nästa höst.

– Mina förhoppningar är att Icebug Xperience Ultra kommer att bli ett lopp som det pratas om världen över, säger Jonas Svengård. Vi kommer inte att vara det längsta ultraloppet eller det tuffaste. Däremot kommer vi vara det vackraste.[:]