[:sv]Test av Altra King MT[:]

0
2994

[:sv]Altra har länge varit ett favoritmärke bland ultralöpare men nu börjar även andra löpare och OCR-entusiaster att hitta dem. Altra King MT är inte en renodlad swimrunsko utan, enligt tillverkaren, en sko gjord för löpare som välkomnar svår terräng och vill utmana klipporna. Altras historia startade i en skoaffär i Wasatch Mountains. Där jobbade en viss Golden Harper. Han kombinerade sin erfarenhet av löpning med forskning om löprelaterade skador och började utveckla skor som främjar ett naturligt löpsteg som i sin tur minskar skaderisken vid långa träningspass och tävlingar.

Design
När man först tittar på skon så kan den upplevas som lite överdesignad men när man tittar närmare inser man att skon har en del bra funktioner och att den faktiskt är riktigt snygg! Den ser ut som en racersko med dubbar, och det är faktiskt precis vad det är. En lätt sko med racingutseende och 6 mm rejäla dubbar!
Altra gör fotformade skor, det vill säga de har en bred tåbox. Dammodellen har mönster i grått och magenta medan herrmodellen är mönstrad i svart och rött. Skorna har vanliga skosnören och ett kardborrespänne, som ska låsa snörningen och hjälper till att hålla foten stadig i skon när man tar sig upp och ned för branta stigningar. Skorna har en yttersula  från Vibram och en mellansula i en ny lätt blandning som ska ge både dämpning och samtidigt vara responsiv. Skon har även en flexibel wrap-around StoneGuard rock plate ger extra skydd under foten om du trampar på vassa stenar, samt en specialformad häl omfamnar foten väl. Den färgglada sulan har 6 mm dubbar som är designade för bra grepp på våta, lösa och steniga material.
Känsla
Den rymliga tåboxen ger utrymme för tårna att röra på sig och man får samtidigt en fullvärdig kontakt med underlaget. Tanken är att man ska landa på framfoten och få en bra kraft i frånskjutet.
Kvalitet
Skorna har en stödjande överdel i ett slitstarkt ripstop material. Det känns som om de här skorna står pall för att plöja igenom blåbärsris och brötiga kalhyggen utan att gå sönder.
Övrigt
De är små i storleken, så tänk på att gå upp en storlek. Sulan har noll dropp.
Slutsats
[star rating=”6″ max=”10″]

[:]