[:sv]Stort test av simglasögon för swimrun! [:]

0
9494

[:sv]Att välja rätt simglasögon för öppet vatten simning kan vara lite besvärligt. Det man skall tänka på är bla:

Passformen, det är otroligt viktigt att glasögonen sitter skönt, dels för att det inte skall läcka in vatten men också inte sitta för hårt, ge huvudvärk eller annat.

Imskydd, detta är standard på alla glasögon nu men imskyddet kan vara lite olika bra. Väldigt svårt att veta innan man testat. Otroligt viktigt vid navigeringen.

Skydd mot slag, på en öppet vatten eller swimruntävling kan det i vissa lägen vara lite tajt och trångt och det är inte helt ovanligt att man får en spark eller paddel på glasögonen. Det är då skönt om det finns lite skydd för detta.

Linserna, vilken färg, form mm passar bäst, detta beror givetvis mycket på vädret.

Även bandet runt huvudet är av vikt, det måste vara av bra kvalitet och får absolut inte gå av under tex ett race.

Detta är några av de saker vi kommer att kolla när vi testar glasögonen.

 

TYR Nest Pro – 200kr

Nest Pro 093 Black/Blue

De här simglasögonen uppfyller de flesta av ovanstående kriterier. De sitter bra på, läcker inte, immar inte igen och de är snygga. Designen är inspirerad av den olympiska OS-stadion i Peking, där formen påminner om ett fågelbo. Linserna är tonade men inte jättemörka. Passar bra i dom flesta väderförhållande utom väldigt ljust då man kan behöva ett par lite mörkare linser. Banden är hållbara och justeras snabbt och lätt. Mycket prisvärda.

 

 

TYR Nest Pro Metallized – 260 kr

Nest Pro Metallized 140 Titanium Metallic

Det här är i stort sett samma modell som de ovan, samma sköna passform men med mörkare linser. De passar utmärkt när solen skiner men kan vara lite för mörka i grumligt vatten en mulen dag. Likt ovanstående modell sitter dessa brillor skönt även på löpningarna.

 

 

 

TYR Special Ops 2.0 Polarized – 360kr

Den här modellen känns lite retro men är riktigt snygga och coola. Linserna fungerar bra, tack vare att de är polariserande, både när det är soligt och mulet. De varken läcker eller immar igen. På dessa justeras storleken på sidan och är lite mer tidskrävande än på deras Pro modeller. Gummikoppen, som ligger mot huden känns lite extra mjuk på den här modellen, vilket gör dem mycket bekväma.

Special Ops 2.0 Polarized 759 Gold/Navy

 

TYR Special Ops 2.0 Transition – 360kr

Som ovan fast med helt klara linser. Fungerar utmärkt vid lite mulet eller mörkt väder. Om man vill gardera sig och gillar TYRs modeller så skulle tex dessa, TYR Special Ops 2.0 Polarized och TYR Nest Pro täcka dom flesta väderförhållande och man kommer väl förberedd till nästa swimruntävling.

Special Ops 2.0 Transition Goggles 297 Black/Green

2XU Solace Goggle Smoke Unisex – 349kr

Skön modell som funkar bra när det är soligt. Den ena av testsimmarna fick inte glasögonen att hålla tätt utan de läckte in. Ett rejält huvudband som inte går sönder i första taget. Justeras lätt och snabbt genom att trycka i sidan och sedan dra bandet. Skön gummikopp runt ögonen som även sitter bra på pannan under löpningarna.

2XU Rival Goggle Clear Unisex – 299kr

Ungefär samma passform som på glasögonen ovan men med klart glas för simning när det inte är så ljust. De sitter bra på, immar inte och läcker inte in vatten. Jämfört med ovanstående glasögon har dessa lite mindre linser och känns lite sportigare. Spännes runt huvudet genom att ”släppa” på gummit och sedan dra åt. Tidskrävande och inget du vill göra under tex en tävling. Även dessa sitter skönt på pannan under löpningarna. Likt övriga simglasögon med klarglas ger det lätt en känsla av huvudvärk vid starkt solljus.

 

 

2XU Stealth Goggle Mirror Unisex –  499kr

Det här är testets minsta simglasögon. För simmare som är vana vid Malmstens monterbara glasögon kommer den här modellen att kännas bekant. Immar inte men sikten känns inte så bra på grund av storleken. Gillar man 2XU modellerna och vill ha lite mer racinglook så kompletterar dessa tre modeller vi testat varandra på ett mycket bra sätt och man har glasögon till alla väderlekar! Testets överlägset dyrast brillor, kan kanske motiveras med att dom också ser snabbast ut och ger väldigt lite vattenmotstånd!

 

 

 

Zoggs Predator Flex – 349kr

Zoogs storsäljare och vi förstår precis varför! Sitter bra runt ögonen och även runt pannan på löpningarna. Stort plus för lätt justering där man lätt både spänner eller lättar på bandet, otroligt skönt att utan att ta av sig dom kunna lätta på bandet under tex löpningarna för att slippa värk mot pannan eller liknande och sedan lätt spänna dom under simningen igen. Levereras med meshpåse vilket också är positivt.

 

Bildresultat för Zoggs Zoggs Zoggs Predator Flex Tinted Simglasögon

 

Zoggs Predator Mirror – 349kr

Även dessa levereras med meshpåse. Saknar tyvärr snabbjusteringen på huvudbandet. Spegelglaset ger ett behagligt ljus och dessa funkar okej i alla väderförhållande men kanske bäst en lagom ljus dag.

GO326863 Zoggs Predator Zoggs Mirror Simglasögon Grå/Vit/Spegel

 

 

 

 

 [:]