[:sv]Test av Zone3 Evolution swimrundräkt[:]

0
2152

[:sv]

Zone3 Evolution kom redan förra året, då som en unisexmodell. Nytt för i år är att det även har kommit en dammodell. På Swimrunpoddens Swimrun rogaining tävling den 20 maj fick jag tillfället att prova den nya dräkten. Min första tanke var ”Oh no, den här dräkten får jag inte ens upp över höfterna!” Men så lirkade jag lite och plötsligt satt dräkten som en smäck. Som om den var skräddarsydd för mig! Eftersom det var en poängorienteringstävling så fanns det ingen given bana utan det gällde att samla så många poäng som möjligt, vilket man gjorde genom att ta orienteringskontroller på land och i vattnet. Min tävlingskompis Anna och jag var lite oroliga för att det skulle vara kallt i vattnet så vi valde att springa 40 minuter och ta en kontroll på land innan vi kom till den första kontrollen som låg i vattnet. Så att vi skulle bli riktigt varma innan den första simningen. Till min glädje satt dräkten perfekt hela vägen trotts att jag bar den ”nedcabbad”.  Det känns verkligen att tillverkarna har lagt fokus på  flexibilitet och komfort. Visst var jag lite varm om rumpan men jag upplevde inte att dräkten på något sätt hindrade min löpning. Den var mycket stretchig runt benen. Väl i vattnet tyckte jag att dräkten hade god flytkraft och bra rörlighet över axlarna. Jag testade även att simma bröstsim i den och det funkar också. Som på de flesta dräkter i dag finns det bara en dragkedja, och den sitter framtill. Dragkedjan gör att det är enkelt att öppna dräkten under löpningen. Personligen tycker jag dock att det är svårt att ”cabba ned” själv när man bara har en dragkedja. Som tur är brukar man ju tävla i par så det finns alltid en partner till hands som kan hjälpa en att få ned dräkten över axlarna. Inne i dräkten finns det två mindre fickor som rymmer exempelvis gels.  På dräktens baksida finns en stor ficka som öppnas från utsidan och den är perfekt för den obligatoriska sjukvårdsutrustningen.  På ryggen finns det också en fastsatt liten karbinhake, att fästa exempelvis paddlar i. Jag tyckte dock att den var mest i vägen där den  hängde och slängde på ryggen. Jag saknade den visselpipa som Zone3 har fäst på dragkedjan på andra dräkter. Men på det stora hela är det verkligen en dräkt som jag kan rekommendera!

Fakta om dräkten:

Yamamoto 1.5mm SCS i axlar och armar för maximal flexibilitet. Inbyggt siliconband ovanför armbågen viket gör att dräkten är förberedd för att man skall kunna klippa av den där om man föredrar helt fria armbågar vid löpning. 5mm Yamamoto #39 SCS neopren i bak och sidopaneler för bästa flytkraft. 2mm  panel i fronten och baksida lår för flexibilitet vid löpning. Sömmarna  där man vill ha mest stretch är limmade och inte sydda för maximal stretch. Extra förstärkt mellan benen och baksidan för att tåla terräng och slitage då man springer. Dragkedja i fronten för enklast möjliga ventilation och temperaturkontroll under löpning. Pro-Speed silikon belagda armarmuddar vilket gör att du kan ta på dig dräkten snabbare. Starka signalfärger ger ökad säkerhet i vattnet. Två fickor på insidan och en stor ficka i ryggen. Armarna är 1,5 mm tjocka och benpartierna 2 mm medan de blåa partierna på dräkten är 5 mm. Detta ger ett väldigt bra flytkraft  i vattnet samtidigt som man även har smidighet när man springer och rör sig på land.

+ Sitter bra på. Smidig att springa i. Bra rörlighet över axlarna vid simning. Bra med flera fickor både invändigt och utvändigt.

– Svår att få av själv. Jag behövde assistans för att kunna ”cabba ned”.

Betyg: 9 stjärnor av 10 möjliga

Stort tack till Trispot Stockholm för lån av dräkten!

Så här lycklig var jag efter målgången på Swimrunpoddens Swimrun rogaining tävling

 

 

 

 [:]