[:sv]7:59:04[:]

0
1848

[:sv]Lelle Moberg och Daniel Hansson ( team Swedish Armed Forces ) har som enda lag någonsin lyckats komma under 8h på ÖtillÖ. Hur gör man? Vad har Lelle för pb på 10km löpning? Föredrar han öl eller vin? Denna exklusiva intervju vill du inte missa!!! 

Tjenare Lelle! Berätta gärna lite om din uppväxt. 

Växte upp i Filipstad och började tidigt med simning. Fastnade vid 16 års ålder för sporten triathlon och fick flera riktigt bra och roliga år med bra coachning och tuff träning på triathlongymnasiet i Motala. Efter gymnasiet började jag plugga på GIH och blev kvar i Stockholm där jag sedan 12 år tillbaka arbetat heltid som idrottslärare på Adolf Fredriks Musikklasser. På fritiden blir det mycket träning och uteaktiviteter. Har i vintras tagit upp brädåkandet efter drygt 20 års uppehåll och verkligen fastnat för det, så ruskigt kul! Förövrigt är jag en filmnörd, chokladnarkoman och tycker fortfarande om att bygga med lego.

Hur kommer det sig att du började med swimrun? 

I slutet av 90 talet hörde jag talas om att det var många triathleter i Australien som tävlade i sporten aquathlon där man varvade simning och löpning. Kände direkt att detta skulle ha varit en sport för mig då cyklingen var min absolut sämsta gren i triathlon. Tyvärr tog det ganska lång tid innan sporten kom till Sverige.

Tävlade i triathlon med Antti Antonov och Björn Englund som kört ÖtillÖ och vunnit 2010. De berättade värsta äventyrshistorierna om loppet och jag anmälde mig och en kompis direkt till 2011 och har kört varje år sedan dess.

Swimrun är lite mer äventyr, allt är inte tillrättalagt och jag gillar närheten till naturen. Tävlingar som Rockman, Engadin och ÖtillÖ är inte bara några vanliga tuffa tävlingar utan de bjuder även på en häftig upplevelse som man kan ta med sig hem oavsett vad man fick för placering eller tid.

Vilka tävlingsresultat har du fått? 

Har tre segrar på ÖtillÖ och är mest nöjd med min första seger tillsammans med Magnus Olander 2012 och den 2016 med Daniel Hansson när vi lyckades gå under 8h som länge varit ett mål som vi jobbat mot.

Vilka tävlingar skall du köra 2017? 

-Under 2016 hade både jag och Daniel en tuff tävlingssäsong och vi presterade riktigt bra på alla tävlingar och klarade av huvudmålet med sub 8h på ÖtillÖ. Jag gifte mig dessutom med min drömtjej och nu i slutet av januari fick vi en dotter. Att toppa 2016 blir svårt och vi har inte spikat hela tävlingsplaneringen än. Hungern börjar komma och om jag dessutom känner att jag hinner med att vara en bra pappa i kombination med jobb och träning så blir det nog en fullbokad säsong.

Vi börjar säsongen med Kroatien och beroende på den tävlingen vet vi mer om hur vi kommer satsa under säsongen. I övrigt är Isle of Scilly inbokat som verkar vara en riktigt fin tävling som vi ser fram emot att få köra.

Hur lägger du upp träningen under året? 

Jag och Daniel hade en lång säsong som slutade i november. Körde därför bara lite “Underhållsträning” fram till Jul och har sedan dess börjat stegra träningen både med tid och intesitet.

Jag simmar ca 4-6 pass i veckan. Ett typiskt simpass kan innehålla 2 serier, en sammansatt frisim, tex 20×100 tröskel start 1.30 och en arm+paddelserie med lite längre distanser. Simning är färskvara för mig så jag simmar alltid ganska mycket.

Löpning är väldigt mycket beroende på hur kroppen känns, kan inte längre följa någon detaljerad träningsplanering då jag tidigare haft mycket skadeproblem. Kör nästan inga intervaller längre men ska snart testa lite försiktigt. I dag körde vi ett vanligt distanspass på 1h45min i en jämn lugn fart (ca5min/km) på stig och obanat. Gillar träning där hjärta och lungor får jobba men det sliter inte lika hårt på benen som 3.30 fart på asfalt.

Styrketräningen är nästan bara rehabträning för mina vader och fötter men kör i övrigt ganska mycket bålträning för att jag har en tendens att sjunka ihop i löpsteget efter några timmar på tävling.

Tips till nybörjaren? 

-Ett bra tips är att träna swimrun tillsamans med din lagkamrat och testa er fram till vilken utrustning som passar just er och hur ni bäst kompletterar varandra som lag. Börja inte med de längsta tävlingarna utan kör några kortare. Återhämtningen är då kortare och man kan köra fler. Ångaloppet är en kanontävling att börja med.

Ett vanligt fel nybörjare gör är att starta med en oklippt våtdräkt, det är supervarmt och väldigt jobbigt att tävla i. Ta gärna lite mindre paddlar första tävlingen då de tenderar att kännas väldigt stora i slutet av en tävling.

10 snabba: 

Stora eller små paddlar?  Stora

Pers på 100frisim? 54,6

Garminklocka i simhallen? Nej!

Hur gör du för att undvika immiga simglasögon? Aldrig peta med fingrarna i dem och lägg dem i en tygpåse i väskan.

Längsta simpasset du kört? 10x1500m

Pers på 10km? 33.50

Favorit sko? Salomon s-lab xa amphib

Springa själv eller i grupp? Både och

Vin eller öl? Coca cola

Favoritmat? Hamburgare

Foto: Gunnar Eld

Vi på Alltomswimrun tackar Lelle för detta och ser mycket framemot att se vad han och Daniel kan prestera denna säsong. [:]