[:sv]Hur tränar löparstjärnan Charlotte Karlsson? Svaret finns här! [:]

0
3432
Foto: Fredrik Wannerstedt

[:sv]Hej Charlotte! Berätta gärna lite om dig själv.

Friidrott var en av många idrotter som jag utövade när jag var liten. På friidrotten hoppade jag höjd, hoppade längd, sprang över häckar och kastade liten boll. När jag var 14 år sökte jag in till Löpargymnasiet och kom in där. Under gymnasieåren tävlade jag i 800m och 1500m men jag tyckte inte att det var kul. Därför slutade jag med löpningen efter gymnasiet. Några år senare började jag springa lite motionslopp för skoj skull. Det började med vårruset år 2005 och två år senare sprang jag min första mara. På den tiden tränade jag bara för skoj skull. Jag sprang inga intervaller utan endast distanspass på ca 10 km. År 2011 skulle jag göra min första och hittills enda klassiker. Den sista grenen var Lidingöloppet som jag ”råkade” vinna. Efter det började jag träna lite mer seriöst men löpningen är fortfarande på en hobbynivå då jag jobbar mer än 100 % och har mycket annat i livet som är viktigare än löpningen.

Foto: Fredrik Wannerstedt

Vad har du uppnått för resultat?

Jag har deltagit på VM Peking Marathon, EM Zürich Marathon, SM-medaljer (guld, silver, brons) marathon. 

Har du någon gång testat på Swimrun?

Ja, men inte som tävling. Jag var på en träningshelg som Ångaloppet ordnade ute i skärgården vilket var helt underbart. Sen har jag hängt på några av Ångaloppets träningspass på Långholmen.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig? 

I dagsläget ser den ut typ så här:

  • 1 långdistanspass
  • 1 intervallpass
  • 1 snabbdistans
  • 2-3 distanspass
  • 2 yogapass
  • 1 styrkepass
  • 1 simpass

Har du varit skadad? Varför är löpare så ofta skadade?

Ja, min allvarligaste skada var en stressfraktur i lårbenshalsen som tvingade mig till 6 månader vila och flera månader på kryckor. Löpning är väldigt belastande för kroppen varför många blir skadade. Dessutom springer många med dålig teknik som gör det ännu hårdare för kroppen. Att elitidrottare eller de som tränar väldigt mycket blir skadade är däremot inte så konstigt då det är en ohälsosam nivå.

Vilket är ditt favorit löppass? Hatpass?

Alla pass är favoriter med pigga ben; från en långdistans i lugnt tempo till 10×1000 m eller 20×200 m. Samma pass är avskyvärda med trötta och slitna ben.

Foto: Fredrik Wannerstedt

Slutligen, Tio snabba

Favorit skor? Adizero adios

Pb på 10 km? 42 km? 35.00 och 2.42

Asfalt eller terräng? Asfalt

Vilodagar eller träning 7 dagar i veckan? Vilodag

Kompressionskläder bra eller inte? Säkert bra men jag springer sällan i det

Favoritland att löpträna i? Sverige när det är bra väder

Pulsklocka på alla träningspass?  Aldrig

Öl eller vin? Ja

Favoritmat efter hårt löppass? Då smakar allt gott

Triathlon eller swimrun? Swimrun

Vi tackar Charlotte Karlsson för detta och önskar henne lycka till![:]