[:sv]Test av Olanders mjuka gummifenor[:]

0
1969

[:sv]

Det finns många olika sätt att bli en bättre simmare och att använda olika former av simredskap hjälper dig att bygga upp styrka och teknik. Att simma med simfenor är inte bara kul då man för en gång skull känner sig riktigt snabb utan de hjälper dig även att hitta vattenläget bättre och avlastar axlarna. I detta test så har vi testat Olanders mjuka gummifenor samt tåhättor av neopren.

Testet har genomförts under tre olika pass, ett teknikpass, en Chrunaks serie (300m, 2*150m, 3*100m, 6*50m, 12*25m, 1*150m, 2*100m osv) och ett distanspass på 4000m konstant fart. Vid det första passet användes simfenor i storlek 38-39 (min normala storlek) och de två sistnämnda fenor i storlek 40-41 med tåhättor i neopren.

Olanders gummifenor är smalare än de simfenor testpersonerna använt tidigare och påminner lite om snorklingsfenor. En av testpersonerna har smala fötter och fenornas något tighta passform fungerade perfekt och gav en närmare simkänsla än med tidigare fenor som testpersonen använt. Olanders simfenor flyter om man tappar dem i vattnet och det märks när man simmar med dem. De har en mycket bra flytkraft och det gör så att man lätt hittar ett optimalt vattenläge och det märktes speciellt i Chrunaks serien där tiderna från tidigare serier förbättrades märkbart.

I de fall där testpersonerna använde tåhättorna i simfenorna så kändes fötterna piggare efteråt. Vi vågar oss inte på att göra någon djupare analys vad det beror på, men tåhättorna gjorde så att känslan i fenorna förbättrades och att fenan satt skönare på. Det var helt klart värt besväret att sätta på hättorna när vi använde fenorna hela passet, men för kortare serier med fenor så känns det lite omständigt att ha ytterligare en sak att trä på fötterna under vattnet.

Designen av fenorna är enkel. Foten är svart och fenan har olika färg beroende på storlek. Det är perfekt när man är simtränare eftersom det gör det enklare att se vilka storlekar man har framme och fördela dem rätt i gruppen. Testpersonerna känner dock att design är viktigt för många och de skulle därför gärna se en lite mer bearbetad produkt.

Sammanfattningsvis så är Olanders fenor mycket bra ur ett funktionellt perspektiv. De är nätta och smidiga i vattnet och har en bra flytkraft vilket hjälper simmaren att hitta ett riktigt bra vattenläge.[:]