[:sv]Veckans profil; Magnus Jonsson[:]

0
1945
Magnus Jonsson då och nu, ser ni någon skillnad?

[:sv]Första gången jag träffade Magnus Jonsson var nog i bassängen. Han låg och drog hundring efter hundring och i mina ögon slutade han aldrig. Vi började prata och det visade sig att vi har gemensamma bekanta. Det dröjde inte länge innan jag hörde om hans galna projekt. Målet är att bli snabbare på Ironman nu vid 50 års ålder än han var vid 30 år. Ett galet projekt, men med alla de detaljer som gör mig nyfiken. Att han är en trevlig kille med alla vanliga problem som ur ett träningsperspektiv gör det svårare, som arbete och familj, gjorde satsningen ännu mer intressant. Jag bestämde mig för att fråga honom lite om träning, hans projekt, utrustning och hur han lyckas träna så pass mycket i den verklighet som är vardagen. Magnus skriver också krönikor för tidningen Runner, vill ni följa hans bravader mer i detalj så är det där möjligt.

Vem är Magnus?

– Jag är en 50årig tvåbarnsfar boende på Kungsholmen i Stockholm.

Andra generationens triathlet tog en paus från tävlandet efter en olycksdrabbad säsong 1998. Pausen varade i 18år då jag bodde utomlands i Belgien, Sydafrika, USA och Australien. Efter att ha flyttat hem till Sverige igen och beslutat mig för att prova om man fortfarande kan bli bättre körde jag min första tävling på full Ironman distans igen 2015.

Jag har min Idrottsbakgrund i: Kampsport, Skidor, Vindsurfing, Klippklättring. Lärde mig simma crawl med Stockholms Studenter IF när jag var 26. Läste om Ironman i ÅkaSkidor 1989 och bestämde mig för att börja träna för att kvala. 1996 kvalade jag första gången och var snabbaste Svensk på Hawaii 1996-1997 med en 74plats (totalt i loppet) som bästa placering.

Vad är målet med din träning?

– Jag gillar verkligen att träna och hur jag mår både fysiskt och psykiskt när jag har möjlighet att träna mycket. Men, man måste ju ha mål också och mitt mål är att testa om jag kan bli snabbare än vad jag var för 20 år sen. Jag känner att jag inte riktigt gav triathlon den tid som krävs för att bli ”sitt bästa”. Under de sista 2 åren har jag försökt att utnyttja alla de fördelar som finns idag för att bli bättre – material, träningsmetoder och ser fram emot att testa om jag kan mäta mig mot mig själv i två tävlingar som jag körde för 20 år sen: Ironman Lanzarote 20/5 och Challenge Roth 9/7.

Hur lägger du upp din träningsvecka?

-Jag tränar i snitt 13timmar per vecka om man slår ut det på ett helår. Men det brukar vara rullande 4 veckor där vecka 1 till 3 är ökande volym och intensitet och vecka 4 är reducerad (vilovecka). Två pass per dag, ett på morgonen och ett på kvällen förutom de dagar jag kör brick (direkt växling från cykel till löpning). En dag per vecka brukar vara lugnare med bara ett pass. Gillar inte att lägga in planerade vilodagar eftersom jag bara känner mig seg och olustig när man vilar helt – föredrar hellre att känna efter och när jag märker att jag behöver en vilodag (total vila) så tar jag den då istället.

Hur får du jobb, fritid, familj och träning att hänga ihop?

– Att köra tre sporter är inte optimalt – särskilt inte cykel eftersom den tar mycket tid. För att kunna hinna med allt så har jag valt att köra egen firma och på så sätt kunna kontrollera mina arbetstider lite bättre. Men beroende på vilket projekt jag arbetar med blir det periodvis väldigt svårt. Men med nya träningsmetoder så blir träningen mycket effektivare än hur vi tränade för 20 år sen – då var det enorma mängder och en träningsvecka var för det mesta 20 till 30 timmar.

Hur ser ditt träningsschema ut?

– Under första året (2015) körde jag själv och det handlade främst om att vänja kroppen att träna varje dag igen. Under 2016 anlitade jag Uperform.dk Teresa Heiman Olsen som coach och hon ändrat väldigt mycket på träningsupplägget. Efter så många år med volym och distans så har hon vänt upp och ner på saker och nu kör jag mycket mer intensitet och kvalité. I stora drag så är det mycket hårda korta pass fram till ca 6-8veckor innan tävling och först då lägger vi in långpass (typ 5timmar cykel, 2timmar löpning). Var lite osäker på om detta skulle fungera och inför Slovakman 226 (full Ironman 2016) så hade jag bara sprungit en handfull långpass de senaste 6 månaderna och trodde inte riktigt att det skulle fungera men det gick utmärkt och jag gjorde ett helt ok lopp i svåra förhållanden (9timmar 40minuter med ett Marathon i lervälling på 3:38).

Sista veckorna innan ett lopp. Hur gör du?

– Jag ökar volymen och intensiteten fram till ca 10 dagar innan loppet då jag kör det hårdaste passet. Sedan kör jag lugnare träning med korta fartökningar fram till loppet – jag brukade ha vilodag två dagar före loppet men kommer inte att ha det framöver eftersom det får mig att känna mig stel och rostig. Jag tror att det är väldigt viktigt att man testar sig fram till när/hur/varför man presterar och mår bäst – en del blir bättre av total vila och att ligga på sängen en del blir bättre av att träna lugnt ända fram till tävling.

Jag mår bäst av aktiv vila med t ex superlugn löpning med korta (200meters) fartökningar och lugn simning.

Vilka tips har du?

  • Sätt realistiska mål med träningen utifrån de förutsättningar som du har.
  • Satsa på kvalité – kroppen väjer sig väldigt fort att ligga och löka i Z1-2 och man blir inte snabbare eller starkare av att spendera sin mesta träningstid här.
  • Lär dig att njuta av träningen då är motivationen inget problem.
  • När du tappar motivationen – plocka fram disciplinen, stäng av skallen och bara kör.
  • Gå gärna med i en klubb, speciellt om du är nybörjare, det är både inspirerande att träna med andra och du får tillgång till träningsprogram och kunskap. SPIF Triathlon har nu expanderat klubben till med Swimrun också.
  • Gå inte ner ock nöt 3000meter rakt av i nån halv fart utan öva på alla simsätt, variera intensitet och distanser. Sluta aldrig att öva på tekniken.

Vilka slutsatser har du dragit efter så många år av träning och även tävling?

– Man blir aldrig bättre än de genetiska förutsättningar som man blivit begåvad med oavsett hur mycket och hårt man tränar. Om man inte inser detta och spenderar sitt liv med att slå sig själv i skallen över att man inte gör bättre resultat – då har man kastat bort sin möjlighet att njuta av resan.

Hur tror du ett lämpligt träningsprogram för en swimrunner skulle se ut utifrån din metod och erfarenhet?

– Det viktiga är att man skapar ett program som tar hänsyn till hela ens livspussel, återhämtningskapacitet och individuella träningsbakgrund. Under början av 2000-talet etablerade jag en coachingverksamhet i Florida och slogs ofta av hur olika alla som jag jobbade med var – en kunde knappt springa 25km i veckan utan att bli skadad medans andra la in extra träning eftersom jag bara hade lagt in 75km löpning per vecka i deras program. Men generellt, som nybörjare så bör man nog simma 3 gånger per vecka och springa 3 gånger per vecka. Närmare säsongstart bör man lägga in ett pass i veckan där man växlar (som i tävling) för att vänja sig. Om man kör mindre än detta blir det lite för långt mellan passen och man underhåller kanske en nivå men förbättrar sig inte. Viktigt är också att inte favorisera en sport (som man är starkare i) utan jobba med bägge.

– Det finns en massa som säljer ”standard program” men jag skulle hellre rekommendera att man går med i en klubb med kunnig tränare eller betalar för en personlig coach med utbildning och erfarenhet. Standard program tar inte hänsyn till dina förutsättningar och är därför med största sannolikhet för hårda eller mesiga.

Och som sista fråga. När ska du pröva swimrun: )

När tävlingarna görs i varmt väder, klart vatten och helst utan våtdräkt. Jag spenderade 10 månader i Stockholms skärgård när jag låg inne på Kustjägarskolan – har frusit och plaskat runt tillräckligt för en livstid under den perioden….

 

Vi var nere i Australien i julas och då fick jag möjlighet att träna med Manley Lifesavers Club. Deras träning och tävlingar är riktigt kul. Man kombinerar paddleboard, simning i stora vågor, löpning, och paddling – tyvärr inget vi har tillgång till i norra Europa men en riktig kul sport som badvakter tränar och tävlar i.

 

 

 

Utrustning:

 

Simning:

Våtdräkt träning  – ORCA Open Water

Våtdräkt tävling – ORCA Predator

Glasögon – vanliga billiga Malmsten

Speedos – inga långbyxor eller flytbyxor

 

Cykel:

ARGON18 E-119Tri

Kläder – ASSOS

 

Löpning:

Träning – ASICS Nimbus 18

Tävling – ASICS DC trainer 20

Kläder – Icebreaker merinoull sommar och vinter

 

 

Energi:

ISOSTAR – absolut bästa produkterna för mig.

Tar alltid energidryck på pass som är längre än två timmar för att kunna hålla uppe intensiteten.

Recovery shake efter hårda pass eller i slutet av ett hårt pass för att snabba på återhämtningen.

Har gått över till bara flytande föda under loppen eftersom det är svårt att tugga när man tävlar. GEL, sportdryck på cykeln och löpningen och Cola när man börjar bli sliten på löpningen (som man tyvärr ofta är redan efter 21km….)[:]