[:sv]Vett och Etikett vad gäller parlina![:]

0
3238

[:sv]Okej, nu ska jag vara lite bitsk! Jag förstår att det är ballt att köra som de bästa och det är bra att hålla ihop teamet. Jag förstår att linan är bra för att hjälpa till att dra i löpet eller simmet när teamet har olika styrkor men den kan också utgöra en fara för andra. Så fundera lite på om ni verkligen behöver den. Om ni skall använda en så se till att pröva ut den innan!

Det är sommar i Sverige och året är 2016. IngMarie Nilsson och jag har bestämt oss för att köra tävlingen i Västerås. Ett fantastiskt arrangemang skall det visa sig med väldigt geggiga, men roliga partier och en brygga som vid uppgång framkallade dödsskräck hos den ena av oss.

Swimrun är kul!

Detta var för oss en kul grej som vi ville göra och vår ambitionsnivå var just att ha så kul det bara gick. För övrigt min vanliga ambition, är det inte kul kan det kvitta. Vädret var helt okej och banan var kul, förutom ett konstigt parti genom ett villakvarter, den biten förstod jag aldrig men någon får gärna förklara den för mig.

Coola swimrunners

Denna tävling riktar sig i mitt tycke till alla vilket bidrar till att den känns så bra. Vad som är mindre bra är alla swimrunners som envisas med att närma sig sporten med alla attiraljer på plats från början. De stora paddlarna sitter där på händerna, den coola dolmen sitter på höften och linan dinglar mellan paren, oftast hela tiden.

Prylarna, behövs de?

Det är väl kul med prylar? Att folk verkligen tar till sig Swimrunnningens epitet och signalgivande saker? Svaret på den frågan är nej! Varför då undrar du? Jo för att man måste lära sig använda grejerna innan man börjar tillämpa dem i sin swimrun. Bästa sättet att komma in i swimrun är att att köra utan paddlar och lina i början. Frågan är om du ens behöver dolmen på de kortare distanserna, en del hävdar att den behövs för att kompensera för skorna, jag är inte så säker.

Paddlar är bra för fart men hämmar din teknik som simmare om du inte vet vad du gör. Risken för skador i axlar är stor så om du är nybörjare och envist ändå vill köra med paddlar så föreslår jag att du börjar med den minsta storleken, lika små som dina händer ochbörja öva på hur man ska använda de. Paddlar är mycket ett spel med vinkel. Börja där och vänta med dasslocken, frågan är om de är bra utöver för några extremt starka typer?

Linan

Nu till den detalj som jag tänkte att denna text skulle handla om efter ett antal, för mig typiska utvikningar, linan! Parlinan, john line, draglina eller vad den nu skall kallas.

Igen, jag förstår att den känns smart och cool men om ni ska använda den, ta reda på hur den skall användas och gör inte alla de misstag jag såg i Västerås.

Så vad såg jag då? Eller snarare vad drabbades jag av då? Jo jag team som hade alldeles för långa linor. Jag såg team som dessutom simmade parallellt med varandra. Jag såg team som skapade en barriär av av lina mellan sig som svepte genom vattnet och fångade upp mina och andras simmande kroppar och armar. Dessa team utgjorde på många sätt en ganska stor riskfaktor. Helt och hållet skapad av okunnighet och en vilja att vara som de bästa(jag fattar). I något fall måste linan ha varit över fem meter lång.

Hjälp dina medtävlande, stjälp dem inte!

I swimrun har vi en oskriven regel om att inte utgöra en risk för dina medtävlande och hjälpa andra, inte stjälpa andras ansträngning. Det gjorde inte dessa linmarodörer. Kommer ihåg att jag  under tävlingens gång i simmomenten låg och funderade på om kanske inte lina borde vara tillåtet på kortare distanser och tävlingar där amatörer och proffs samsas.

Vissa simmoment kan precis som i triathlon bli väldigt tighta, det är många simmare i vattnet som samtidigt vill fram, vilket ju självklart  utgör ett riskmoment. Linan ökar risken och om man inte dessutom vet hur den skall hanteras så blir det ju ännu värre. En kokande vattenmassa av kroppar, svepande armar och okontrollerade linor.

Hur skall en lina då vara?

Jo först och främst skall längden vara utprövad och anpassad efter er. Fråga någon som vet och testa hemma innan ni tar med den på tävling, fundera om distansen verkligen kräver lina.  Sedan måste ni ha simmat med linan och bestämt vem som drar och vem som hänger efter. Linan fyller ju ingen funktion utom att ni vet var er partner är om ni inte använder möjligheten att dra. Många erfarna vill ha linan tight, alltså den som följer ligger nästan upp i skorna på den som simmar först. Det är ju lite en smaksak, men det ska inte finnas flera meter mellan er i teamet utan snarare decimeter.

Fredrik Isakson

 

 [:]