[:sv]Vad är njutningen med swimrun, är det inte bara skitjobbigt och extremt?[:]

0
1540
Källtorpssjön i kvällningen

[:sv]Precis så tänkte jag en gång för ett antal år sedan;

-fy fan va jönsiga de är, springa omkring i våtdräkt och tro att de är balla. De ser ju bara ut som badkrukor allihop.  Och varför måste allt vara så jäkla extremt och svårt och tungt och jävligt med Swimrun. Men grejen är att det där stämmer inte, Swimrun är bara mysigt.

Jo att man ser jönsig ut när man springer runt i våtdräkt, det stämmer, men själv tycker man att man ser skitball ut i sin fina, svindyra våtdräkt med guldrevärer. För alla andra som inte utövar sporten ser det bara dumt ut, kan vara bra att komma ihåg. Sedan är ju skitmånga av de som håller på med sporten värsta spännisarna, rippade kroppar och gillar att visa upp den. Jo sådana finns, alldeles för många, men de allra flesta, utöver de som tycker de är ballast, är vanliga svensson som insett vilken fantastisk sport Swinrun är.

Swimrun är fantastiskt på så många sätt och jag tänkte här försöka berätta om några av de orsaker som gör Swimrun till en av de bästa konditionssporterna för alla vanliga människor. Alla ni där ute som är precis som jag, som gillar naturen, att vara i och omslutas av naturen. Ni som känner er som mest levande när pulsen är igång och allt är så vackert. Livet kännns stort och du har alla möjligheter att uppleva den, precis utanför husknuten, i närmsta sjö och skog. Det är dags nu, sätt igång!

Jag började att springa eftersom det var lätttillgängligt, för mig är Nackareservatet i princip min bakgård och jag har åtskilliga gånger badat med mina barn genom åren i Hellas. Elljusspåren och milrundorna är fantastiska och går i fin, varierad skog. Fyrakilometersrundan runt Källtorpssjön är många gånger magisk, så många vändor har det blivit, först ner till Hellas, runt sjön och sedan hem. Jag hade över åren sett att det varit ganska många som simmat med våtdräkt runt sjön och tänkte att det där verkar ju riktigt trevligt och köpte snabbt en simdräkt och började med stapplande crawltag ta mig runt sjön.

Här började nu närheten och stillheten vissa kvällar greppa tag i mig. den blanka sjön, mina andetag solens strålar genom vattnet eller regndropparna på ytan, eller spelet med vågorna. Steget var sedan inte så långt att sedan koppla ihop springet och simmet och genom vänner hittade jag snart sporten Swimrun.

Hade ingen aning om vad Swimrun var, men eftersom jag då redan älskade att  simma runt sjön och ofta kombinerade det med att springa dit och hem, så var steget  inte långt. Redan första vändan kunde jag känna lite av swimrunsportens dynamik. När man är trött på att springa närmar sig plötsligt en simsträcka och man får skifta fokus och får ny kraft för nästa sträcka.  Pulsen ligger högt men man orkar mer genom att skifta mellan de två momenten. Man stannar inte, utan det är ett ständigt flöde, vilket gör att man känner sig stark och i harmoni med naturen, man är ett med elementen och påverkas av dem genom skog och sjö.

Trött blir man men man orkar mer än man tror, och eftersom man tar ut hela kroppen kan man få ett extremt lyckorus genom kroppen när man orkar lite till. Hela tiden skiftar miljön, jag springer ofta så jag simmar genom flera olika sjöar. Sjöar har, inser man snart, olika karaktär, temperatur och vattenkvalitet. Skogen skiftar, byter form och färg, ofta ser man djur som bara stirrar när man springer förbi. Väderskillnader gör dina turer  helt olika. Det kan vara lika fantastiskt att springa i regnet som i sol. Blöt blir du ändå. Frihetskänslan och rörelseglädjen är verkligen i sportens centrum.

Något många uppskattar och ser som en av de största faktorerna för varför de älskar Swimrun är att de har alltid har en kompis med sig som stöttar och hjälper när det är tufft. Personligen uppskattar jag att träna med vänner men swimrunnar lika gärna själv. Men det är något unikt med teamtänket i swimrun. Att man tävlar och ofta tränar som ett team. Man startar som ett team och går i mål som ett team. Man upplever framgångar och motgångar och smärta och flyt. Puls och andning och snart börjar man kunna känna när den man teamar med behöver stöttning, fysiskt eller psykiskt. Tillsammans klarar man så mycket mer än som en.

Ovan finner du lite av tjusningen ur mitt perspektiv. Ditt perspektiv kan vara ett helt annat, men förleds inte att tro att det bara handlar om fysisk topprestation eller fysisk exelens, det är så mycket mer. Att tävlingarna är så kul försämrar ju inte saken. Pröva du kommer fastna du också!

Fredrik Isakson

 [:]