5 swimruntips för nybörjaren

0
10993
När en simleksak för barn blir ett bra hjälpmedel för simläge i kompressionsstrumporna

[:sv]Som nybörjare tänker man ofta att jag behöver ha alla de bästa grejerna med en gång och på ett sätt är det nog sant. I swimrun måste man ha ett par bra glasögon och ett par bra badbrallor och ett par bra gympadojjor. Men vad mer då? Hur ska jag tänka när jag är ny i sporten? Vad är viktigt och vad kan jag vänta med? Här kommer fem tips du kan fundera utifrån. Men kom ihåg det är din egen upplevelse som är det viktiga. Är det inte kul kan man lika gärna skita i det! Men kul är det, om du inte har varit ute på ditt första pass kommer du bli varse och har du redan genomfört ditt första pass så vet du vad som väntar. Det är en magisk känsla första gången, att bara springa ut i vattnet och simma vidare.

Tips nummer 1

Första gången bör du göra med någon som prövat swuimrun förut. Någon som kan guida och ge dig råd, för här är det en annan sak än att bara simma eller bara löpa. han kommer kunna tipsa dig om hur i och urgång går till och han kommer påminna dig om att njuta om han är en bra swimrunner. Swimrun är en teamsport och redan här får du klart för dig det basala som sedan gäller på alla tävlingar. Ingen swimrunner är bätttre än sin partner. Det handlar om att hjälpa och stötta varandra, hålla ihop som team och ha kul som team!

Tips nummer 2

Man kan alltid ha bättre prylar men det viktiga är att komma ut. Faktum är att man kan swimrunna med bara badbrallor och ett par löparskor. Självklart behöver man en våtdräkt här upp i den kalla norden men i början är det viktigare att  komma ut än att ha ballaste kittet. När man sedan väl satsar på en våtdräkt så duger inte villken våtdräkt som helst. Tyvärr, surfdräkten hemma i garderoben är liksom inte gjord för att simma i och ganska snart inser du att inte en simvåtdräkt är optimal för swimrun. Det du vill ha är en dräkt med en dragkedja fram på bröstet. Du vill kunna öppna när du springer, för det blir in i helvete varmt om man inte öppnar. OM du inte kör när det är iskallt ute.

Tips nummer tre

Nu blir det tycke och smak, men enligt mig funkar inte vilken sko som helst. Du vill ha en lätt löpsko med bra grepp på blöta klippor och helst enligt mig, dubbfri, men här finns det många som gillar terrängskorna, så lyssna på andra också. Oavsett, om de är hala på blöta klippor så skippa dem. De blir farliga.  Den andra faktorn att tänka på är att de ska släppa vattnet fort när du kommer upp ur vattnet. Det gör inte alla. Jag har köpt och förkastat skor som rekommenderas för de blir som att springa med badkar på fötterna. Pröva dig fram och ta emot tips från erfarna swimrunners. Men tänk själv också.

Tips nummer fyra

Swimrun är en sim- och springsport, träna båda diciplinerna. Det går bra att börja med bröstsim men efter ett kort tag inser du att frisim(att crawla) är det givna simsättet. Tipset är här att gå en simkurs, du kommer lyfta din simning massor om du inte redan är en simmare av rang. Bitvis har man swimrundräkter för att få ett bättre simläge i vattnet så du kommer se att de har flytpaneler ofta frampå låren. Det är för att du ska få bättre trim och därmed glider lättare genom vattnet. Simning är en tekniksport med små detaljer så börja från början och skippa paddlarna som nybörjare, även om de ser coola ut. Det är lätt att skada axlarna och börja lära dig simma ordentligt först. Ett litet hjälpmedel för att få en bra simposition i vattnet är en så kallad dome som man har på höften när man springer. Den kan fästas på flera sätt men ett bra tips är att borra hål i den och ha en bungecord genom hålet och runt midjan. När man inte har den mellan benen vrider man den ett halvt varv och sätter den under bungecorden på ryggen. Personligen föredrar jag badleksaker i strumporna eller en kombination av dem. Jo du hörde rättt, ni vet sådana där flytkorvar i rött, blått eller grönt i något slags skummaterial som små barn lägger under armarna som ett u och flyter på. köp en sådan, kapa en bit lång som framsidan av din vad. Dela den på hälften. Ta en kniv och skär ut ett v på den platta sidan så att den ligger som ett benskydd mot ditt ben och ha den innanför kompressionsstrumporna så får du en flythjälp som inte stör alls under löpningen som gärna dolmen gör. Kostnaden är förumbar och delar du inköpet i någo leksaksaffär med någon kompis blir det inte många tior. Man får ut tre eller möjligen fyra set på en flytkorv.(Se ovan)

Tips nummer fem

Glöm inte ha kul, och att glasögonen är ett jäkla gissel. Hittar du ett par som passar dig. Köp samma om och om igen!

Fredrik Isakson

 [:]