Hem Blogg

Vi arbetar på en ny design!

0

Vår sida blev för en tid sedan hackad, och en del material förstördes.
Vi arbetar med att återställa och framgent ge er en helt ny design!

 

God Jul!

Amfibiemannen återuppstår

0

Det är många som har kört Amfibiemannen i Stockholms norra skärgård och som var bedrövade när den populära tävlingen lades ned. Men hav förtröstan! Nu har Wolff-Wear tillsammans med Olof Larsson bestämt sig för att återuppliva swimruntävlingen. Den 27 juli 2019 är det dags och anmälan är redan öppen.

Både Joachim Wolff, ägare till Wolff-Wear, och Olof Larsson har hus på eller nära Arholma och båda har var för sig funderat på att ta upp Amfibiemannen igen. När de båda träffades på en swimrun-camp i våras tog planerandet fart. Jan-Henrik Bäck, som var med och startade den ursprungliga Amfibiemannen, kommer också att finnas med som stöd.

Banan blir delvis ny, med både start och mål på Arholma. Precis som tidigare blir det totalt ungefär 21 km löpning och fem km simning.

-Det kommer att bli utmanande och teknisk löpning men i nuläget är ingen simning längre än 700 meter. Vår förhoppning är att även de som är nya i sporten ska våga prova. Det ska vara utmanande men tillgängligt. Fortet, Batteri Arholma, kommer att finnas kvar. Vi kommer även att ha ett hopp ned i vattnet på cirka 3-4 meter. Givetvis går det att springa runt om man inte vill hoppa, men då förlorar man tid. Nytt kommer att vara att banan går mer över norra Arholma. Här är det nästan västkustkt kargt och väldigt vackert med kala klippor, säger Joachim Wolff.

Den nya bansträckningen kommer att vara mer av en rundbana. Tidigare sprang deltagarna genom Arholma batteri för att sedan simma en stäcka innan de vände tillbaka, nästan samma väg som de kom. Nu kommer start och mål att ligga vid affären på Arholma, där det tidigare var en energistation. Här kommer det också att bli race-middag i eftermiddagssolens sken. Arrangörerna hoppas att många deltagare vill stanna kvar efter tävlingen och det finns omkring 100 sängplatser på ön samt en centralt belägen camping.

Tävlingen arrangeras utan vinstsyfte och överskottet kommer att gå till Sjöräddningen och Östersjöfonden.

Det kommer bara att finnas plats för 150 lag – så anmäl dig här redan nu för att försäkra dig om en plats!

 

New Balance 1400 V6

0
New Balance 1400 V6

Efter en säsong av swimrun som lider mot sitt slut känner jag mig äntligen mogen att ge mig på att recensera den nya versionen av denna, för mig, toppsko. De tidigare versionerna av New Balance 1400 har levererat precis det jag vill ha i form av stöd och dämpning för rundor upp till 3-4 mil. Det har varit min absoluta favoritsko. Hur klarar sig nu den nya versionen i relation till de tidigare?

När jag först får den slås man av att den ser ganska annorlunda ut mot tidigare versioner. Ovandelen är annorlunda, mer stickad och tidigare förstärkningar i tådelen är inte där längre. Skon har blivit lättare 201 gram mot tidigare version som vägde 223 gram och versionen innan som vägde 213 gram.  Version 4, två generationer bakåt, är min absoluta favorit för swimrun, materialvalen för överdelen var annorlunda och känslan var en annan.
Materialet, Revlite skummet som utgör mellansulan skall vara detsamma men känns distinkt annorlunda, mjukare. Är det bra eller dåligt?

Den stickade ovandelen binder mer vatten så ur swimrunsynvinkel så den detaljen är sämre, men skon släpper vattnet relativt fort och att skon har blivit lättare är en fördel, jag älskar lätta skor och har svårt att springa i många av de blyklumpar som finns på marknaden.

Vad mer kan sägas? Plösen är tunnare och annorlunda, jag tycker nog att det är en av förbättringarna.
Just nu verkar det gå en trend med just stickade ovandelar. Förstår varför, det blir luftigt och sömlöst och lätt, men det känns också en smula mer ostabilt. Skon känns generellt mer ostabil och om du påverkas av det så kommer du känna det.

Annars är den skön att springa i och för varje mil jag gjort i dem har den känts allt bättre. Ur swimrunsynpunkt var en del av de tidigare designlösningarna klart bättre men detta är fortfarande en av de bästa skorna på marknaden. Jag tror att man kan göra klar sämre investeringar än dessa!

+ Vikten

– En del förändringar som påverkar skon ur swimrunsynvinkel

Fakta

Skon väger 201 gram i storlek för man

Heeldrop 10 mm

Revlite i mellansulan, ett skönt skum för foten.

Pris ungefär 1400 svenska kronor

Atea Jönköping Swimrun-Sveriges häftigaste Swimrun?

0

På nationaldagen i år var det premiär för den unika, utmanande och oerhört välorganiserade tävlingen Atea Jönköping Swimrun. En Swimrun-tävling som blev succé och hyllades av årets deltagare. 

”En bana utöver det vanliga ” sa Ted Ås och Oscar Olsson, vinnare 2018 på 55 km.

Atea Jönköping Swimrun bjuder på en variation som få andra swimruntävlingar kan erbjuda. Extrem terräng med utslagsgivande stigningar, fantastiskt vackra vyer och simning i ett tiotal olika vattendrag.
Allt i samma tävling med start och mål i centrala Jönköping som bjuder på många publikvänliga platser för de erkänt engagerade åskådarna.

Bansträckning är lagd som en slinga i form av en åtta. Alla distanser startar och avslutar på gemensam bansträckning och distansskillnaden ligger däremellan. Distanserna är 15, 35 och 55 km.

15 km banan vänder sig till den som är inte har så lång erfarenhet inom Swimrun.
Banan går till största delen går genom stadsmiljö, villaområden, men en liten skogstur får vi in ändå. Ingen missar de vackra vyerna runt Vättern och Munksjön oavsett distans!

35 km och en lagom utmaning för dig som kört Swimrun tidigare. Helt klart en utmanande bana men utan de allra värsta stigningarna.

55 km är en rejäl utmaning och vänder sig till dig som är en erfaren Swimrunner. En omväxlande bana på asfalt, grus och skogsstigar. Banan innehåller ca 500 trappsteg och och några grymma stigningar där du ska ta dig uppför en slalombacke. Du bjuds på fantastiska simningar i kristallklara Vättern och de centrala sjöarna Rocksjön och Munksjön. Exklusivt för den här distansen som endast tar emot tio lag är att du har ”egen” följecyklist och prispengen är 20.000.

Självklart vill vi att vår tävling ska vara ett evenemang för ALLA och erbjuder därför också ett Family-race. Family-sträckorna körs den 5:e juni, alltså dagen innan Atea Jönköping Swimruns övriga distanser. Vår kortaste sträcka är en km och består av två löpsträckor och en simsträcka. Här krävs ingen simkunnighet. Vår 2 km-distans består av två simsträckor och tre lösträckor och är särskilt tänkt för ungdomar.

Atea Jönköping Swimrun är tävlingen som är här för att stanna och målsättning hos arrangörerna är glasklar. -Vi siktar högt och har som mål att bli en utav Sveriges mest erkända Swimrun-tävlingar säger race-director Christian Kirchberger.

Vi på Alltomswimrun tackar Christian och ser framemot 2019-års tävling. 

Test av Garmin Fenix 5s

0
ÖTILLÖ ISLES OF SCILLY - 2017. Foto: JakobEdholm.com

Nu när swimrunsäsongen obönhörligen börjar gå mot sitt slut kan det vara en idé att se över sin utrustning och börja drömma om nya prylar. Något som man gärna vill ha är en bra sportklocka som kan mäta alla en aktiviteter och som även är så snygg att man alltid vill ha den på sig. Allt om Swimrun har fått testa en Garmin Fenix 5s. Det är en nätt och stilren klocka med alla finesser som ”storebror” Fenix 5 har, men den är smäckrare och passar alla som vill ha samma klocka till vardags som på träningspassen.

Så här säger den duktiga swimrunnaren Ida Enstedt, som även jobbar för Garmin, om klockan:

Garmin är den enda leverantören som kan erbjuda en ”swimrunapp”. Alltså att klockan mäter löpning och simning med obegränsat antal övergångar. Funktionen i sig är framtagen tack vare engagemang från det svenska Garmin-kontoret med mig i spetsen och vi håller just nu på att utveckla ”appen” med nya smarta swimrun-relaterade funktionen tillsammans med våra ingenjörer i USA.

Eftersom en storlek inte passar alla har Garmin tagit fram Fenix 5S. Den har med sina 42 mm i klockdiameter optimerats för att passa perfekt till idrottare med smalare handleder samtidigt som den innehåller alla avancerade sportfunktioner som Fenix är känd för. Den har en snygg och sportig design och en överlägsen kvalitetskänsla med en EXO-antenn i rostfritt stål som infattning och en baksida i smidesstål. Klockan har självklart en swimrunfunktion där man lätt byter mellan traillöpning och simning med ett enkelt knapptryck. Den är vattentät ned till 100 meter.

Klockan har pulsmätning vid handleden och det går att köpa till ett pulsband för den som är intresserad av att mäta sin puls även på simningarna. För att det ska vara lätt att avläsa urtavlan även i starkt solljus använder sig Garmin av en transflektiv teknik som både återger och avger ljus samtidigt.

Genom att skaffa Garmin Connect så kan man direkt efter ett avslutat pass få upp all information om distans, fart, puls med mera direkt i sin mobil.

Alla Fenix5-modeller har stöd för smartaviseringar om de kopplas ihop med exempelvis din mobil, då får du sms, Messengermeddelanden, Facebookuppdateringar och mejl direkt i klockan. En ny funktion är GroupTrack där du kan para ihop enheten via Garmin Connect så att du kan hålla koll på dina vänner om någon skulle komma bort under en aktivitet.

Klockan har förutom löp- och swimrunfunktioner, särskilda funktionsuppsättningar som stöder cykling, simträning, skidåkning, golf och paddlingssporter, som paddelsurfning och rodd. För cykling stöder Fenix 5S fart och distans och all cyklingsdynamik när den paras ihop med en kraftmätare. För simmare håller enheten reda på distans, antal simtag med mera. I läget för skidor/snowboard har du fart, distans, fallhöjd och automatisk åkräknare nära till hands. Funktionerna för paddlingssporter omfattar antal paddeltag, paddeltagstempo och även distans per paddeltag. I golfläget får du avståndet till främre delen, bakre delen och mittdelen av greenen för varje bana som du hämtat från Garmin Connect. Du får även förbättrade funktioner som statistikspårning (fairwayträffar osv.), greenvy, AutoShot-avkänning och automatisk mätning.

Och hur funkar klockan då? Jo riktigt bra! Det är inget väntande på att klockan ska koppla upp sig mot en gps-satelit, utan det är bara att trycka på start och sätta igång. Det enda problemet är att man själv måste komma ihåg att byta gren. Att man måste trycka på en knapp när man går ned i vattnet samtidigt som man sätter på linan, rätar till mössan, drar ned glasögonen, sätter på paddlarna och kollar rätt simriktning. Och samma sak när man kommer upp ur vattnet förstås. Personligen längtar jag efter en uppdatering som själv känner av huruvida jag simmar eller springer. Det händer att jag får väldigt långa löpningar eller väldigt långa simningar – när jag har glömt att växla. Men ju mer man använder sin klocka desto lättare blir det där lilla knapptrycket att komma ihåg.

 

 

 

Koster swimrun – ett äventyr i särklass

0

Koster swimrun är ingen vanlig tävling – den är ett tredagars äventyr där deltagarna strålar samman redan på fredagen för gemensam färjetransport från Strömstad ut till Koster. Själva racet är på lördagen följt ett rejält party som avslutas först vid frukostbuffén nästa morgon.

Arrangörerna till Koster swimrun, Petter Alexis Askergren och Michaela Fröstad Askegren, säger själva att det här racet är mer ett äventyr än en tävling. När Stormen Knud drog in blev det ännu äventyrligare. Det var nog många deltagare som undrade om färjan från Strömstad ut till Kosteröarna skulle kunna avgå överhuvudtaget.  En och annan låg säkert vakna natten innan tävlingen och lyssnade till vinden som tjöt utanför och vågorna som piskade mot klipphällarna.

Lördagen grydde och en röd sol letade sig upp över Hamnholmen. Eftersom det fortfarande blåste hårt bestämde sig tävlingsledningen för att dra om banan, för andra gången. Allt för att deltagarna skulle kunna ta sig runt Koster så säkert som möjligt. Bland annat flyttades en utsatt simning från den norra delen av Saltholmen. När vi såg de enorma surfvågorna på avstånd, var det nog inte bara jag som var tacksam för att vi slapp simma där! Samma sak med simningen över Basteviken på Norra Koster som blev löpning runt viken istället för simning tvärsöver. Det var ett klokt val av tävlingsledningen att stryka den simningen!

Men nu går jag händelserna i förväg. För att funktionärerna skulle hinna märka om banan sköts starten fram till klockan 11:30. Klockan 11 gick färjan från Ekenäs på Sydkoster till Västra bryggan på Nordkoster. Väl där fick deltagarna kliva på en fraktbåt för att vid Petters startsignal hoppa ned i vattnet och börja den första simningen. Det hördes en del skrik av chock när de tävlande hamnade i det kalla vattnet. Uppe på land hade ortsbefolkningen gått man ur huse för att heja på.

Efter en kort simning blev det en lång löpning som inkluderade Nordkosters högsta punkt. Utsikten från berget var verkligen hänförande och värd att kämpa sig upp för. Ned från berget var både brant och trixigt och den som var rädd om vristerna eller inte en stenget gjorde bäst i att inte ösa på utför branterna. Om den första simningen var skyddad och medströms i Kostersundet så var den andra simningen desto stökigare. Det var lite som att simma i en mixer med salt kallt vatten och maneter. Andas till vänster, nej där kom det en våg. Andas till höger nej där kom det också en våg. Försöka att andas rakt fram och kolla vart vi ska – ja då fick jag en rejäl nässköljning. Ungefär så var det. Vissa simtag fanns det liksom inget vatten att dra paddeln igen andra dunkade rakt in i ett berg av vatten. Men kul var det och rena bihålor fick man på köpet.

Vid race briefingen på fredagen hade Petter skrutit om det kristallklara vattnet. Något han fick ta tillbaka på lördagen då Knud hade dragit in hela Nordsjön. Sikten var nästan lika med noll. Det var bara en och annan brännmanet som dyk upp precis utanför simglasögonen. Men om man inte såg så mycket under vattnet var det desto mer att titta på uppe på land. Flera gånger skrek vi, för att försöka överrösta Knud, att det var så oerhört vackert. Smala skogsstigar avlöstes av kala klippor som sedan över gick i steniga strandängar. Vid just race briefingen hade Petter uppmanat deltagarna att ta det lugnt och verkligen insupa skönheten på öarna. Och det gjorde vi verkligen.

Vid energistationerna fanns det en perfekt mix av bars, blocks, gels, vatten och Nocco. Och där stod världens bästa funktionärer också. Jag försökte att hinna tala om för dem alla hur underbara de var – utan dem hade det inte blivit någon tävling. En av damerna berättade att tävlingen fick hela Koster att leva upp och för henne var det självklart att hon ville vara med som funktionär.

Den sista simningen, från Kilesand till Nästången var loppets längsta. Strax över 1000 meter enligt min klocka. Det är ju inte så långt jämfört med många andra swimruntävlingar men när det var väldigt motströmt på slutet  och det kändes som om jag bara vevade på armarna utan att komma någonstans – ja då kändes det långt. Men när vi kom upp vid flaggan och visste att vi bara hade någon km kvar till mål kände jag att ”Nej, det får inte vara slut redan! jag vill fortsätta några timmar till!”.

Väl i mål fick vi kramar av Petter och en alldeles ljuvlig fisksoppa. Om inte den värmde upp en tillräckligt så fanns det också vedeldade två badtunnor att krypa ned i. När det sista laget kommit i mål, vilka hjältar de var, var det prisutdelning och sedan middag på Hotel Koster Ekenäs. Därefter vidtog partyt till baren stängde – och kanske ännu längre för vissa.

Stort tack Petter och Michaela samt alla underbara funktionärer för en helt fantastisk helg! Stort tack till fotograf Pao Duell som har tagit de flesta av de underbara bilderna!

Jag hoppas verkligen att jag får komma tillbaka nästa år och då köra hela banan!

 

Kan detta vara något inför nästa säsong?

0

Swimrunsporten är fortfarande under utveckling och material, hjälpmedel mm testas ständigt. Nu har Olanderswim.se tagit fram riktigt grymma swimrunfenor, OlanderSwimRunFin som verkar lovande. Titta på denna välgjorda film och läs mer på Olanderswim.se 

Test av Zoogs Predator Flex från Swimshop.se

0

Zoogs är mycket populära simglasögon både bland swimrunnare och bassängsimmare. Vi har fått möjlighet att testa grymma Zoogs Predator Flex från Swimshop.se. Denna modell har blivit mycket populär bland triathleter och swimrunners.

Vi fick möjlighet att testa Zoogs Predator Flex Clear vilket är simglasögon med Clear-linser, vilket passar perfekt till bassängsimning och även till swimrun vid mulet väder. Dom sitter mycket skönt och mjukt runt ögonen tack vare deras mjuka gummikant. Det är väldigt lätt att justera huvudbandet, eftersom att huvudbandet är 2 delat så håller sig simglasögonen på plats. Precis som alla seriösa simglasögontillverkare är det givetvis antifog på linserna.

Zoogs Predator Flex finns i flera färger och linser, gillar man modellen ( vilket vi gör ) så kan man här välja och vraka mellan olika färger och linser. Vill ni läsa mer eller beställa, kika här: Swimshop.se

 

Lucia swimrun

0

Tiden går fort och nu är det ”snart” dags för Lucia Swimrun i Borås. Läs mer här

Vänersborg swimrun levererar

0

Vi på Alltomswimrun var inbjudna till premiären av Vänersborg swimrun. Detta kunde vi givetvis inte tacka nej till! Loppet gick av stapeln den 2 september och arrangerades av Friskis o Svettis Vänersborg. Eldskälen bakom loppet är Roger Evertsson och givetvis håller han själv på med swimrun.

Starten gick centralt i Vänersborg stad och registering, omklädning och utdelning av badmössor skedde på Friskis och Svettis fräscha lokaler. Loppet var ett varvlopp där vi sprang 2 varv på en bana som var ca 5,5 km. Längsta simningarna var 680m och längsta löpningen 1790m. Denna dag var nästan vindstilla och med solen som värmde. Detta gjorde att simningarna gick fort. Löpningen slingrade sig längst Vänern och var mycket platt och lättlöpt. Arrangörerna har lyckats extra bra med märkning av banan men också funktionärerna som ständigt hejade på och såg till att allt fungerade ute på banan.

Vi på Alltomswimrun kan varmt rekommendera Vänersborg swimrun. Det är en lättlöpt, lättsimmad och vacker tävling som passar utmärkt för nybörjare men också som tex avslutning på säsongen för den mer erfarne. Ni kommer garanterat att höra mer från Vänersborg swimrun!

 

 

X