Test av Orca RS1 och Perform

0
3360
Team Swimrunhigh har testat Orca Perform och Orca RS1 och är väldigt nöjda med båda dräkterna. Foto: Daniel Becker

I år har Orca tagit fram inte mindre än två swimrun-dräkter och vi på Allt om Swimrun har förstås testat både den uppdaterade RS1 och den helt nya Perform.

Både den nya RS1 och Perform är designade för att vara flexibla och anpassningsbara och passar därmed de allra flesta oavsett om man behöver mycket flyt eller vill ha en snabb lätt dräkt.

Orcas nya dräkt heter RS1, precis som föregångarna – men det är lite missvisande eftersom dräkten inte bara är uppdaterad utan har flera helt nya detaljer så som extra tunt och smidigt neopren i axlarna och en överdel som öppnas upp som en jacka. Foto: Jenny Thörnberg

Temperatur
Båda dräkterna har lösa ärmar vilket gör att de funkar hela säsongen, från vårkallt vatten till sensommarvarma sjöar. Perform har en kortare dragkedja där bak, samt en lång på framsidan och är därmed väldigt lätt att öppna upp och cabba ned. RS1:an är ännu lättare att cabba ned då överdelen låter sig öppnas upp som en jacka. Våra testpersoner nöjde sig ofta med att bara dra ned dragkedjan och öppna upp överdelen, det räckte. Men den här lösningen gör samtidigt att det är extremt lätt att ta av sig överdelen. Orca har sedan tidigare lanserat en tvådelad swimrundräkt, men tar man av sig överdelen på den dräkten så måste man bära runt på den under löpningen. Det problemet har inte RS1:an då överdelen sitter fast i underdelen på baksidan av dräkten och alltså låter sig cabbas ned som vilken annan dräkt som helst.

Flytkraft
Dräkterna i sig har ingen extra flytkraft i låren men på insidan av RS1:an finns det meshfickor som man kan stoppa flytinlägg i. Antingen gör man egna av exempelvis ett liggunderlag eller så köper man till Oracs specialdesignade inlägg. Perform har samma lösning och dessutom meshfickor på utsidan av låren där ännu mer flyt får plats, eller så har man gels, första förband och andra bra att ha attiraljer här. Med ett par flytinlägg och neoprencalves för de flesta tillräckligt med flyt och kan, om de vill skippa dolmen.

Orca Perform är en helt ny dräkt med genomtänkta detaljer så som meshfickor på benen för extra flyt eller exempelvis gel

Smidighet
RS1 har Yamamoto 44 på axlarna, vilket ger den största rörligheten av alla dräkter på marknaden. Perform har Yamamoto 2 mm över axlarna och är även den väldigt smidig. Båda har infinityskin under ärmarna som är både är flexibelt och tåligt. Benen på dräkterna är gjorda i det helt nya Duraskin2 materialet för att ge extrem rörlighet vid löpning.

Slitstyrka
Alla utsatta delar som ben, rumpa samt armhålan är tillverkad av tåligt Hydrolight som gör att dräkten tål tuffa tag och håller länge.

Förvaring
Båda dräkterna har en rymlig ryggficka samt lättåtkomliga bröstfickor. Dessutom kan du använda benfickorna till förvaring.

Så vad tycker vi då?

RS1:an är Orcas tredje generation av swimrundräkter. Och det märks att de har tänkt till. Vi gillar verkligen jack- eller om man så vill västfunktionen. Att det är så lätt att öppna upp dräkten. Underdelen har en hög midja för att det inte ska bli ett glapp upp till överdelen, som alltså går ned över underdelen. Underdelen har 2 små fickor i linningen för exempelvis gel. Eftersom midjan på dräkten är hög går det också utmärkt att stoppa ned en softflask här eller simmössan under löpningarna. Enda nackdelen med den här jack-lösningen är att det är lite knepigt att stänga blixtlåset när man väl har öppnat upp hela framsidan. Det är inget man gör medan man springer svår teknisk trail om man säger så. På kortare löpningar fungerade det utmärkt att bara dra ned den främre dragkedjan, inte öppna upp dräkten helt. I övrigt har vi inget att invända. Det är en lätt och flexibel dräkt, skön både att springa och simma i. Marknadens kanske allra bästa dräkt just nu.

Perform är lite som en legobyggsats. Den här dräkten går att anpassa helt efter bärarens behov. Man lägger till så mycket flyt som behövs just för tillfället. Vi gillar verkligen de stora meshfickorna där både gels och en softflask med vatten gick ned. Fickorna är också perfekta för att stoppa tomma gelförpackningar i.

Vi har testat dräkterna både på träning och på tävlingen LED Loftahammar Endurance Day och vi är väldigt nöjda. Båda dräkterna är smidiga att springa och simma i. Lätta att cabba ned, man klarar det själv utan hjälp. Och helt enkelt väldigt sköna att ha på.

 

Allt om Swimruns testpanel Nina Lovén och Monique Stalås Hörnsten har cabbat ned Perform respektive RS1 under LED. Foto: Hans Carlén

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here