LED – Sveriges vackraste swimruntävling

0
4651

Loftahammar Endurance Day har en av Sveriges eller kanske väldens vackraste bana. En bana som sträcker sig över cirka 40 km löpning och drygt 9 km simning genom Tjust vackra skärgård på ostkusten. Loftahammar ligger i Småland och består av många små byar. Skärgården utanför Loftahammar är som gjord för swimrun med många och pittoreska öar.

När starten gick på morgonen den 4 augusti var det behagliga 24 grader. Innan dagen var över hade dock termometern klättrat upp till mäktiga 34 grader. Det är bara tio graders skillnad på termometern – men de gjorde all skillnad i världen för deltagarna! I år var det rekordmånga som tvingades bryta. De flesta som bröt, eller inte klarade av den andra cut offen på Rågö, gjorde det på grund av värmen.

Samtidigt som LED, Loftahammar Endurance Day, startade även deltagarna i Hasselö Challange. Deltagarna med vita tävlingsvästar ovan kör Hasselö som består av 25 km löpning och 5 km simning. Lägg märke till de snygga tävlingsvästarna – med deltagarnas namn på som man fick behålla efteråt! För alla deltagare var det en nästan 8 km lång löpning som inledde tävlingen. Den första löpningen gick över ett berg med hissnande utsikt som gav en försmak av den vackra naturen som väntade.

Den första simningen var lite stökig men väldigt efterlängtad. Som alla simningar denna dag. Ju längre desto bättre. Efter en kort löpning över Lusthusudden, som inkluderade dagens andra vätskestopp, var det dags att simma igen. Det gällde verkligen att dricka mycket. Som tur var hade startkittet innehållit både en mjuk flaska och en mjuk mugg, bättre för miljön än engångsmuggar! Det är just de små detaljerna som skiljer ut de riktigt bra tävlingarna. Som att få en flaska att bära med sig i våtdräkten så att man kan dricka även mellan energistationerna. Eller som att få en snygg träningsväska med LED:s snygga logga på! Eller som att Tävlingsledare Mattias Evald verkligen har ansträngt sig för att visa de allra vackraste delarna av den här delen av skärgården.

Den tredje simningen gick över Bjursund, i skuggan av Bjursundsbron. Uppe på land igen var det dags för den första cut offen och den tredje vätskestationen. Innan 10:45 var deltagarna tvungna att passera Bjursunds camping för att få fortsätta.

Efter campingen var det en rad fina öar som skulle passeras. Bland annat Björkö som har blivit utnämnd till Sveriges vackraste ö! Bara en sådan sak. Vilken swimrun-lycka att få springa över den vackraste ön! Banan ledde via Bullebymysiga byar och genom Ronja Rövardotterlika skogar. Deltagarna fick springa längs fina stigar, på små grusvägar och över havslena klippor. Skärgården visade sig från sin allra bästa sida och alla funktionärer var fantastiska. Det var tätt mellan fikastoppen och på ett ställe bjöds det till och med på äppelpaj.

På Hasselö gick lagen på den kortare banan i mål med de som hade valt den längre banan kunde se fram emot 8 km löpning. Det var bara att cabba ned och börja beta av kilometer efter kilometer. Det var väldigt välkommet att funktionärerna vid vätskestationen bjöd på Resorb. Det behövdes i värmen där inte ens simningarna svalkade då det var 26 grader i vattnet. I havet!

På Fina Rågö tog äventyret slut för de lag som inte hade hunnit dit innan klockan 16. Övriga fick ta sig springandes och simmandes tillbaka till Loftahammar och simma de sista 1100 metrarna in i mål. Maffig avslutning på ett maffigt lopp! Det här är verkligen tävlingen som ni inte vill missa nästa år! Boka redan nu den 3 augusti i era kalendrar!

Vinnarna i damklassen, Marine Blanpain och Elisabet Pärsdotter Westman såg så här lyckliga ut efter att ha simmat i mål!

De underbara bilderna är tagna av Ulf Tjärnström