Åstol Runt är fantastiskt!

0
3712

Swimruntävlingen Åstol Runt går mot strömmen och blir bara mer och mer populär för varje år. Delar av Allt om swimruns reportrar var givetvis på plats, både som publik och deltagare. Efter tävlingen tog vi ett snack med arrangören Johan Myrberg. Johan berättar: 

Jag tror att Åstol Runt blir mer populär av flera olika anledningar. För det första är Åstol en helt unik ö, faktiskt en av Västkustens vackraste. För det andra har man bara Pater Noster-skären som skydd mot det obarmhärtiga Skagerrack när man simmar ett varv på 2200 meter runt ön. Det kan inte bli mer Open Water-simning än så! För det tredje följs detta upp med 7900 meter löpning längs de trånga, pittoreska vägarna som ger Åstol. sin unika charm och atmosfär. 

Många andra tävlingar ser i år en nergång på anmälningar och en del tävlingar har funderingar på att lägga ner medans andra tävlingar som tex WetRockRace och Åstol Runt bara ökar i popularitet, vad beror detta på tror du?

Båda tävlingarna är unika produkter i en oslagbar miljö. Den kombinationen är nyckeln. Dessutom har Åstol Runt och Wety Rock Race det gemensamt att de har förbud mot simhjälpmedel. Vidare går båda tävlingars överskott till den lokala idrottsklubbens verksamhet samt till Sjöräddningen. Deltagarna uppskattar att tävla för en god sak. 

Hur många gånger har ni kört Åstol runt? 

Tävlingen har i år körts för sjätte gången och första upplagan var 2013. Då vågade vi inte stänga hamnen utan starten fick istället gå i en liten vik på öns norra sida, bakom Åstols Rökeri. 2014 kunde vi stänga hela hamnen i 30 minuter så att starten kunde gå där vilket sedan dess gjort att starten alltid blir en riktig publikfest. 

Ni kör ju även ett barnrace, Lilla Åstol runt, även detta är superuppskattat av både föräldrar och barn. Berätta om loppet.

Lilla Åstol Runt har växt till att bli en riktig succé. I år ökade antalet startande barn, mellan 5 och 12 år, från 70 till 96 små swimrun-entusiaster. Barnen kan välja mellan 1000 meter löpning och 25 meter simning eller 2000 m löpning och 25 meter simning. Åstol Runt var först i världen med ett swimrun för barn. Just nu funderar vi på att också skapa ett lopp för ungdomar mellan 12 och 17 år. 

Som grädde på moset har ni reportern Janne Josefsson som speaker, vad kommer det sig att Janne engagerar sig i loppet?

Janne är en riktig Åstolvän och bor på ön sedan många år. Han vet mycket om dess historia och unika miljö men inget om swimrun. Därför har han en sidekick i Anna-Karin Lundin från Simcoachen. Tillsammans utgör de ett perfekt speakerpar.

Vad tycker öbefolkningen när ön invaderas av swimrunners?

Ön är en lugn idyll 364 dagar om året men den dag Åstol Runt Aquathlon arrangeras förvandlas den till en sjudande aktiv ö med swimrunners från hela världen. Öns invånare är så stolta över Åstol Runt. Det tydligaste tecknet på det är att alla går man ur huse för att hjälpa till att arrangera tävlingen. Det är en enormt rolig och gemenskapande dag.

Vi tackar Johan och hela Åstol och hoppas att dom fortsätter arrangera swimrun i världsklass!