Världens snabbaste swimrundräkt

0
1945

2017 års upplaga av ÖtillÖ bjöd på det sämsta vädret någonsin i tävlingens historia. Arrangörerna förväntade sig att deltagarna skulle ta längre tid på sig än vanligt, men istället satte Daniel Hansson och Jesper Svensson nytt banrekord. När de vann hade de på sig en helt ny swimrundräkt – döpt efter ön som erbjuder den längsta löpsträckan under ÖtillÖ-tävlingen: Ornö.

Att ARK Sports swimrundräkt är döp till Ornö är ingen slump, för det här är en dräkt som är extremt lätt att springa i. Som gjord för att springa de 20 km på Ornö. Underdelen är gjord i ett flexibelt och tåligt material som knappt känns när man springer. Många dräkttillverkare lägger in extra flytkraft i sina dräkter men ARK har gjort precis tvärt om. De har skalat bort och slimat dräkten så mycket som möjligt. Kvar blir en stilren och snygg racerdräkt utan lullull. Det känns lite som om de flesta swimrunnare går emot att använda stora, men lätta, dolmar samt ofta även extra flyt på vaderna och då behöver man inte ha en dräkt med extra flyt i  låren. Dräkten är designad i Stockholms skärgård i samarbete med världens bästa swimrunnare. Materialet i dräkten är gjort för att minimera vatteninsläpp och främja löpningen. Det är en dräkt att ta sig fram snabbt i helt enkelt. 

Över axlarna är dräkten tunn och följsam så det är inget som tar emot när man simmar. I motsats till många dräkter på marknaden går det utmärkt att ta av sig sin Ornö-dräkt själv, just för att den är så elastisk över axlarna. Dräkten kommer med lösa ärmar. Om det är kallt och man vill ha ärmarna på under hela loppet eller träningen sätter man på dem under dräktavslutet. Är man osäker och tror att man kanske vill ta av ärmarna efter ett tag så sätter man på dem ovanpå dräktens korta ärmar.

Vi på Allt om swimrun fick nöjet att testa en dräkt på Enebyberg Swimrunners tävling Från sjö till träsk . Vi kunde konstatera att dräkten är snygg, sitter bra och knappt känns oavsett om man simmar eller springer. Skavsår av swimrundräkten känns som ett minne blott med en Ornö. Nu råkade testtillfället sammanfalla med en osedvanligt kall dag så det fanns inget behov av att cabba ned dräkten under tävlingen. Men vi kände inte heller att man behövde dra ned blixtlåsen för att få luft på löpningarna. Dräkten satt bra helt enkelt.

Dräkten har även testats på en lång simning på 4,6 km, och inte heller det kändes som något problem just tack vare flexibiliteten runt axlarna. Den trötthet över axlarna som man annars kan känna i vissa mindre elastiska dräkter uteblev helt.

Den här snygga och snabba dräkten är ett givet sällskap under sommarens träningar och tävlingar. Det enda som man eventuellt kan ha invändningar emot är att dräkten helt saknar fickor och visselpipa så på tävlingar får man ha obligatorisk utrustning så som första förband direkt i dräkten eller i sporttoppen, om man har en sådan.

Pris: 4499