Test av Hoka One One Evo Jaws

0
3498

Många trail- och långdistanslöpares favoritmärke har nu tillverkat en swimrunsko. Hoka betyder ”Att flyga nedför berget”, så det var inte utan höga förväntningar som vi testade den nya modellen. För vem vill inte flyga fram i terrängen? Både dam- och herrmodellen har samma snygga cyanblåa färg med citrusfärgade skosnören. Trogna Hoka användare kan nog bli lite överraskade av designen för Evo Jawz har inte alls den typiska ganska höga uppbyggnaden med ”oversized mellansula som man hittar hos de flesta Hokaskor, utan sulan är ganska tunn. Sulan erbjuder mycket markkontakt och ger en bra löpkänsla. Det är en lätt och samtidigt väldigt bekväm sko.

Vi åkte till Mallorca för att få testa den ordentligt. Vi kunde snabbt konstatera att det var inga problem att springa på sandstränder eller skutta på klipporna. Vid i- och urgångar hade vi bra grepp, utom möjligen där det är väldigt mycket sjögräs, men där har å andra sida nästan inga skor grep. Skorna känns lätta även i vått tillstånd och de är sköna att springa i även när de är blöta. Det enda negativa man kan säga om skorna är att färgen inte är helt färgbeständig. Kanske var det Medelhavets salta vatten som fick färgen att luckras upp lite. De gula skosnörena blev lite gröna och skorna lite blåmelerade, men det har ju inget med funktionen på skorna att göra.

Vi ville även testa skorna i skarp läge under tävling, så de fick följa med till Utö under Utö Swimrun-helgen. Även här kunde vi konstatera att de fungerade väldigt bra. När andra deltagare halkade runt på hala stenar under vattnet kunde vi tassa fram med säkra steg.

Pris: Ca 1895 kr

Inköpsställe: Outnorth, Outdoorexperten med flera

Omdöme: Sköna och snygga skor med väldigt bra grepp

Vikt: 203 g

Drop: 3 mm

Funktion: Vibram MegaGrips högeffektiva yttersula. Sulan har flerriktade klackar för bästa tänkbara grepp i varierad terräng