Test av kläder från Norrøna

0
1378

Den gamla devisen ”det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder” gäller verkligen nu på vintern. Ena dagen är det snöblandet regn, nästa dag is och snålblåst för att vara gnistrande snö den tredje dagen. När vädret växlar hela tiden är det inte helt lätt att veta vad man ska ha på sig. Personligen tycker jag att merinoull funkar nästan jämt. Jag har ull under våtdräkten på kalla simningar under sommaren och ull närmast kroppen på vinterns löprundor. Vi på Allt om swimrun har fått testa kläder från det norska märket Norrøna och vi kan slå fast att oavsett väder så är det perfekta kläder. Vi har testat kläder från damsortimentet men liknande plagg finns även för herrar.

Norrønas historia börjar 1929 när den norske friluftsentusiasten Jørgen Jørgensen började leta efter en slitstark friluftsutrustning som skulle tåla Norges hårda väder och natur. Från början handlade det om enkla innovationer som läderremmar, ryggsäckar i kanvas och bomullskläder, något som satte kursen för Norrøna: Att utveckla nya tekniska och funktionella produkter för friluftsliv. I dag, fyra generationer senare, har det traditionella friluftslivet breddats och Norrøna är fortfarande ett familjeägt företag med huvudkontor utanför Oslo i Norge. 

Baselayer wool crop top

Ull har den stora fördelen att det värmer även när det är blött. Merionoull är mjukare än ull från vanliga får. Det är ingen risk att den här sköna och mjuka bh kliar och den funkar lika bra under våtdräkten som på kalla längdskidpass och på vinterlöpningen. Passformen är bra även när bh:n är blöt. Materialet väger 170 gr/m2 och tjockleken är den bästa för att regelera temperaturen under alla aktivitetsnivåer och årstider. Kvinnor med stor byst kanske vill ha lite mer stöd dock. Det finns även matchande wool boxer för både damer och herrar

Pris 549 kr

Base layer wool hoodie

Den här underställströjan med luva blev snabbt en favorit. Det finns helt klart merionoullströjor och merionoullströjor. Det finns billigare tröjor men då är de inte så här mjuka och sköna. Det finns en gammal föreställning att ull kliar men det gäller verkligen inte Norrønas hoodie. Den är framtagen för att passa alla friluftsaktiviteter oavsett väderförhållande, årstid och intensitet. Materialet består av 89 % fin merionoull och 11 % polyamid vilket gör materialet temperaturreglerande, slitstarkt och snabbtorkande.

Pris 1299

Norrøna själva säger att ullen i deras kläder kommer från gräsbetande får i Australien som naturligtvis inte har utsatts för smärtsam mulesing.

Bitihorn alpha60 jacket

Det här är en lättviktsjacka med väldigt hög andnings förmåga. Det mjuka och tysta ytmaterialet och den goda luftcirkulationen gör plagget perfekt som bekvämt mellanlager, men det har även en vindskyddande, vattenavvisande yta som gör det till en bekväm skaljacka. Det är ett bra alternativ om du vill ha ett lättviktsplagg med god andningsförmåga som samtidigt skyddar och värmer. Jackan har ett mjukt, lätt meshfoder och är isolerad med Polartec Alpha på 60 gram. Personligen tycker jag att den är en perfekt skaljacka på långpass i löparskor

Den snygga buffen på bilden är Norrønas mikrofiberhals. Den är lätt, andas, torkar snabbt och har Inga sömmar. Den här versionen har dessutom Polartec®-fleece på insidan. En klar favorit när det är kallt, både att ha runt halsen och/eller runt huvudet.

Pris 2699 kr

Bitihorn ultra light dri3

Har ni också saknat den där perfekta jackan som är både vatten- och vindtät och som man kan både cykla och springa i utan att bli genomblöt av svett för att jackan inte andas? När Norrøna tog fram sin nya jacka Bitihorn ultra light dri3 var syftet att utforma världens lättaste och mest komprimerbara vattentäta jacka i dammodell med tre lager.  Norrøna har genom en omfattande process med att utveckla nya utformningar och innovativa konstruktioner lyckats minska vikten och behålla alla egenskaper för tre fullständigt funktionella lager. dri3-materialet väger 47 g/m2 och ger fullständigt skydd mot vädret samtidigt som det har utmärkt andningsförmåga. Jackan är deras mest lättpackade jacka och kan enkelt vikas ihop så att den ryms i en höftväska eller en ficka. Den har en sportig passform, skyddande huva som fungerar som en mössa, en minimalistisk bröstficka med ventilation, reflexdetaljer och elastiska muddar. Det ultimata valet för äventyrssökare med höga krav där vikten är av största vikt

Bitihorn ultra light dri3 passar lika bra på löpturerna som i längdskidspåret eller på cykeln.

 Pris 3299 kr