Ålder är bara en siffra- möt Göran Magnusson!

0
2073

Göran Magnusson är 70+ men tränar hårdare och mer än de flesta av oss. Med jämna mellanrum dyker han upp i sociala medier eller i resultatlistorna, varje gång blir man lika inspirerad och imponerad. Vi på Allt om Swimrun kontaktade Göran för att få veta mer. Göran berättar:

Bakgrund: Jag började simma som 10-åring i Simklubben Elfsborg och började tävla som 12-13-åring och var med på den första SUM-sim finalen 1960 och blev 4-5:a, jag minns inte riktigt säkert. 1962 och-63 var jag med på junior SM och blev 2:a resp 3:a på 400m frisim och sedan vann jag 100 m frisim på 58,5 sek och var med i juniorlandslaget.  Efter lumpen blev det inte så mycket simning, det var problem med tränare i klubben och träningskompisar slutade. Jag kände att jag behövde motionera med något och började löpträna 1965 och ställde upp i ett par motionslopp som jag vann. Några motionärer blev förbannade för att jag som elitsimmare ställde upp i ett motionslopp och jag blev i princip tvingad att ställa upp i elitklassen. Inte helt fel kanske. På terräng  tävlingar runt Borås blev jag oftast 2-5:a. Tävlade sedan fram till början av 70-talet. Tävlandet fick sedan ett uppehåll framtill 90-talet även om jag tränade 2-3ggr per vecka. Det var familj, jobb och utbildning som tog merparten av tiden.

1991 gick jag med i en löparklubb som heter Sport och Kamratklubben Knallen. Jag började att träna 3ggr per vecka men efter ett halvår var det uppe i 6ggr per vecka. Jag hamnade i ett mycket kvalificerat löpargäng. Vi var 10-12 st killar som hade pers på 1/2 mara från 1.05-1.20. Själv gjorde jag 1.14 som 50-åring, en tid som jag är rätt nöjd med.

1995 kom två kända triathleter i Borås, Jonas Colting och Pasi Salonen, jag hade tränat löpning med båda och de visste att jag hade en simmarbakgrund och de tycket att triathlon låg bra till för mig. Jag tackade ja, de skulle återkomma med en tävling vilket de också gjorde. Vi skulle åka till Karlstad och det visade sig senare att det var SM de anmält mig till.  Efter en dålig simning, hade problem med våtdräkten, hade aldrig simmat i sådan och dessutom var den lånad av Jonas, cyklingen var väl hyfsad men löpningen gick bra, hade 37 min på milen och kom i mål som  Svensk Mästare i 50-klassen.

Resultat: Sedan dess har det rullat på. Det  har blivit 15 RM, (riksmästerskap) det får av någon anledning inte kallas SM i agegroup i Triathlon.

På EM har placeringarna varit: år 1996 , 2:a på  olympisk distans, 2010,  1:a på  Sprintdistans , 2015, 1:a på både sprint och olympisk. På VM i Triathlon har placeringarna varit 2010, 1:a på sprint och 2015 silver på sprint och olympisk.

I  Aquathlon som är som swimrun, vi simmar först 1000m  och springer sedan 5 km har jag vunnit VM-guld 2010, 2013 och 2015.

Erfarenhet: Som ung triathlet eller swimrun tränande  skulle jag vilja ge följande råd:  Lyssna på kroppen när ni tränar, börjar det göra ont någonstans avbryt den träningen och gör något annat, bygg upp kroppen långsamt med långa lugna löprundor. Var medveten om att löpning sliter mycket mer på kroppen än simning. Var noga med teknikträningen, försök inte att ”fuska” över tekniken med styrka, det lönar sig för det mesta inte.

Träning och kost: När det gäller kost så äter jag vanlig husmanskost, jag undviker snabbmat och godis. Sportdryck dricker jag bara på  långa cykel eller löprundor och på tävlingar. Det är vatten som gäller vid andra tillfällen.

Jag har varit skadad i 2 år nu, har opererat menisken i båda knäna, haft en skadad axel efter cykelvurpa  och gjort en ögonoperation. Men nu känner jag mig hel och frisk igen och siktar på triathlonsprint SM som skall gå i Borås till sommaren. Går allt som jag hoppas ställer jag upp på VM 2020 då i 75-klassen.

För att klara av detta tränar jag just nu 10 ggr/vecka, 3 simning, spinning och styrka på gymmet och löpning på löpbandet än så länge. i tid blir den c:a 12 tim/vecka!

Grymt inspirerande. Att som 70-plusare ha motivation till att träna ca 12h/vecka och ha fortsatt höga mål är imponerande! Stort tack Göran Magnusson för att du tog dig tid och att du delade med dig av dina erfarenheter.