Riktigt bra träning för hela kroppen

0
1160

När isen ligger tjock känns swimrunsäsongen långt borta. Men om bara tre, fyra månader kan man nog börja simma utomhus igen och det gäller att hålla igång träningen så att man inte behöver starta säsongen i en uppförsbacke. Ett bra alternativ för dig som vill träna utomhus är längdskidåkning. Byt gärna ut några av dina distanslöppass mot längdskidåkning.

Längdskidåkning är en effektiv konditionsträning eftersom belastningen på kroppen varierar efter terrängen. Man kan säga att det blir naturliga intervaller. I uppförsbackar måste hela kroppen syresättas och pulsen går upp medan utförsbackar ger återhämtning. Vid diagonalåkning är det främst benen som jobbar medan det vid stakning främst är överkroppen.

Längdskidåkning är en effektiv, skonsam och allsidig träning. Hela kroppen involveras. Samtidigt som stora muskelgrupper i benen används så aktiverar du även överkroppen och bygger en bra bålstyrka. Just bålstyrka är viktigt för dig som löpare. Många har en tendens att säcka ihop när de blir trötta men ju mer tränade dina coremuskler är desto lättare blir det för dig att inte tappa tekniken även om du är trött i slutet av ett lopp. Få sporter är så konditionshöjande och styrkebildande som just längdskidåkning.

Jämfört med löpning så gör stavarna att fler muskler aktiveras samtidigt som belastningsskador är mindre. Den som åker skidor använder drygt 70 procent av kroppens muskler jämfört med 40 procent vid löpning. En annan fördel med att byta ut något löppass mot ett längdskidpass är att det är mycket skonsammare mot kroppen. Den som glider fram slipper den vertikala belastningen på hälsenor, knän och rygg varje gång som foten landar i marken. Längdskidåkning är bra styrketräning för mage, rygg, rumpmuskelatur, axlar samt armar, och att bli starkare i överkroppen är ju inte helt fel för swimrunnare.

Precis som vid vinterlöpning är det bra att klä sig efter lager på lager principen. Börja gärna med merioull underst, själv har jag det både i underkläder och underställ. Över understället har jag en funktions t-shirt (om det är kallt) och sedan en tunn skaljacka och byxor som är vindtäta på framsidan. Jag har merinoullsstrumpor och en buff i samma material. Om du, som jag, lätt blir kall om baken så rekommenderar jag att ha ett par korta tights med flossad insida över dina långkalsonger.

Innan du köper dina ullkläder så kolla att de kommer från en leverantör som garanterar att fåren inte har utsatts för mulesing. Det är ett ingrepp där en del av huden på lammets bakdel skärs bort för att förhindra angrepp från flugor som kan lägga ägg i fårens päls och på så vis orsaka parasitsjukdomen myiasis.

Ut och njut helt enkelt!