Nyhet: Torekov Swimrun, 23km härlig swimrun!

0
1566

Tjenare, hörde talas om att Skåne berikas med en ny swimruntävling, berätta!
Yes, nu är det dags för Skåne att få en utmanande swimrun tävling. En tävling som sträcker sig längs Bjärehalvöns unika och varierande kust, tillika ett Natura 2000 område.

Vilka är ni som arrangerar tävlingen?
Vi får backa bandet till vintern 2015-2016. När jag var i Malmö på uppdrag som nämndeman i förvaltningsrätten.
Just den dagen satt även Åsa Ragnarsson som nämndeman. Åsa är ”badvärd” för Torekovs turistbyrå och vi kände varandra lite ytligt från politiken i Båstad. Vi spenderar vår lunch tillsammans och Åsa sår ett frö om att ordna en öppet vatten simtävling mellan Hallands väderö och Torekov.
Jag satte igång att planera och några veckor senare var allt klart att sjösättas. Första året hade vi 132 föranmälda och i fjol 167.
Den gamla fiskebåten som tar simmarna över till ön rymmer bara 148 deltagare så vi hade en stor ribb med plats för de extra 20 simmarna. Vi hade satt ett max antal på 148 men man vill ju ogärna behöva säg nej när folk ringde och gärna ville vara med.
Efter två lyckade öppet vatten simtävlingar så börja folk fråga mig om jag inte skulle arrangera en swimrun tävling.
Jag kan ju tillägga att jag är hobbytriathlet som tävlar i sprint klassen. Jag älskar öppet vatten och att springa trail, men har absolut ingen erfarenhet av varken öppet vatten eller swimrun tävlingar.
Men jag, född och uppvuxen på Bjäre, älskar min bygd och vill gärna visa upp det bästa vi har. Naturen här är både variationsrik på en liten yta och dessutom unik utifrån mångfald. Sträckan Hallands Väderö till Torekov är perfekt för öppet vatten simtävling, ca 3km sällan mycket ström och en kyrka i Torekov som ingen kan missa att ta sikte på.
Sträckan Båstad till Torekov är 23 km totalt, en ”lagom” distans. Längs med denna sträcka så finns det 9 naturliga nergångar i vattnet i form av badbryggor, småbåtshamn och badplatser.
Förutom jag, Emma Jönsson, är det Åsa Ragnarsson, Torekovs turistbyrå, IS GÖTA triathlon och nu till Swimrun även Pekkos Svensson, som var en av de drivande som tyckte att vi skulle skapa en swimrun tävling, som står bakom arrangemanget.
Varför arrangera en swimrun tävling på Bjäre? För att Bjäre är så fantastiskt vackert, det ligger mig varmt om hjärtat och jag vill gärna att fler ska få upptäcka denna fantastiska plats.


Jag tror inte man kan uppleva Bjärehalvön på ett bättre sätt än genom en utmanande swimrun tävling längs kusten och tillsammans med en kul partner. Dessutom brinner jag för folkhälsa och vill att alla människor ska komma ut i naturen och röra på sig.
Vad skiljer sig ifrån andra swimruntävlingar?
Eftersom jag inte har tävlat några swimrun tävlingar kan jag ju inte svara helt uppriktigt på den frågan. Men jag har lusläst många hemsidor och jag tror inte att det finns en enda swimrun tävling som kan erbjuda den mångfald. Både natur och underlag och även simningen kommer variera då vi tar oss runt en halvö där det alltid blåser på ena sidan men vindstilla på andra (mycket fördelaktigt när man kör triathlon och vill ut och cykla men utan för mycket blåst, eller simma öppet vatten, den ena sidan är alltid lugnare än den andra.)
Några höjdpunkter längs banan:
Båstad hamn, under tennis veckan är denna hamn något helt extra ordinärt. Båtar av den exklusiva modellen trängs i princip ovanpå varandra och hela hamnområdet vimlar av ”kändisar” och kungligheter.


Skansen badet, Båstads i särklass mest populära sandstrand, där kända idrottsprofiler har spelat beachvolleyboll varje sommar i samband med tennisen.
Norrvikens trädgårdar, en mångfald av olika trädgårdar som Rudolf Abelin anlade i början av 1900 talet.
Kattvik, känt för Richard Gere bada naken, men också de godaste våfflorna i det lilla pittoreska caféet som ligger vid hamnen
Hovs hallar, urberget med dess dramatiska klippformationer. Den första scenen i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet spelades in vid Hovs hallar. Även Jan Troells film Ingenjör Andrées luftfärdspelades delvis in här liksom delar av Ingmar Bergmans Vargtimmen.
Torekov, känt för mycket, men just nu är väl Solsidan filmen en bra ambassadör liksom Huge Grant, som byggt sig ett hus här.


Lite info om loppet?
Startplats blir vid Hotell Riviera strand som ligger precis vid Hemmeslövs strand, som uppges vara den längsta sammanhängande sandstranden i Sverige. Här får man en lagom uppvärmningssträcka på ca 2 km innan första simning runt Båstad hamn.
Längsta och förmodligen tuffaste simningen blir när man ska runda Hovs hallar, 800m. Hovs Hallar ligger längst ut på halvön och där kan det blåsa rejält. Efter den simningen möts man också av den tuffaste uppförsbacken.(43 m över havet)
En facebook sida finns, dock helt nystartad och ännu inte så många följare
https://www.facebook.com/torekovswimrun/
Barnlopp kommer det absolut bli men i år blir det fokus på att skapa ett bra och säkert arrangemang som man bara längtar tillbaka till.


Hur tänker ni er kring säkerheten kring tävlingen?
En rib kommer följa tät klungan, en rib kommer cirkulera vid Hovs hallar. En ”efterlöpare” kommer springa med de sista. På alla simsträckorna kommer det finnas funktionärer en del av simsträckorna kommer funktionärerna finnas på land och på vissa finns de på SUP eller i havskajak.
På Naturreservatet kommer INGA skyltar att visa vägen utan man följer den orange markerade Skåneleden.
Kommer det bli något efterfest?
Det är planerat en efterfest dels för vi vill deltagarna ska stanna kvar i Torekov och göra denna helg till en hel upplevelse helg, men detta är ännu på planeringstadiet. Åsa Ragnarsson har sin bakgrund från restaurang världen och det finns många bra krogar i Torekov så mer info kommer!
Hur följer man tävlingen på bästa sätt?
Vi räknar med att vi kommer ha mycket folk som står på piren vid Båstad hamn.
Kattviks hamn kommer vara ett trevligt ställe, att äta smarriga våfflor i solen och se hur deltagarna, fortfarande med pigga ben, kämpar sig förbi.
Vid Hovs hallar kommer det vara den kämpigaste uppförsbacken så där hoppas jag deltagarna får support från publik, också lätt att ta sig med bil då det finns en stor parkering.
Hovs hallar blir även vätskestation och brytpunkt för de som inte har hunnit passera i tid.
Väl i Torekov så kommer deltagarna springa igenom hjärtat av Torekov för att sen simma ”tillbaka” till morgonbryggan.
Vid Torekov open water så har vi haft ca 1000 personer som stått vid strandkanten och hejat på simmarna.

Läs mer: Torekov swimrun

Tack Emma, Torekov swimrun låter som en riktigt kul swimruntävling som kommer att utföras i härlig miljö! Vi på Alltomswimrun hoppas själva kunna delta på denna tävling.