SMIR – Stockholm Multi Island Run

0
6086
The Original 10 2017.Foto: Lovisa Roman

Tänkt dig att starta på Arholma tidigt en sommarmorgon och sedan springa på öarna genom hela Stockholms vackra skärgård ända ned till Utö! Den 7 juli är det dags för den första upplagan av tävlingen SMIR – Stockholm Multi Run där 70 personer får göra just det. Även om deltagarna i SMIR inte simmar mellan öarna, utan transporten sker med båt, så känns den här tävlingen väldigt mycket swimrun. Swimrun utan simning men med upplevelsen  och äventyret – om ni förstår vad jag menar.

Förra året fick tio handplockade deltagare, the Original 10, vara med på den allra första testversionen av tävlingen SMIR. Av de tio kom sju i mål och samtliga fick en oförglömlig upplevelse. Fram till den 31 januari kan alla som är intresserade av att stå på startlinjen i juli ansöka om att få vara med. SMIR är nämligen ingen vanlig tävling där de som är snabbast när platserna släpps automatiskt kommer med. Det är bara 70 personer fördelat på 35 lag, för liksom i swimrun tävlar man i lag på SMIR, som får chansen att vara med. Så vänta inte med att skicka in en ansökan!

-Det lönar sig dock att lägga lite extra tid på ansökan för när vi tar ut lagen så kommer vi att till ungefär 25 procent att titta på meriter. Därutöver kommer vi att välja lag som verkar bestå av sköna personer. Människor som man gärna hänger med under en hel dag i skärgården. Ungefär i mitten av februari kommer vi att gå ut med vilka deltagarna blir. Av de som inte blev uttagna kommer tre lag i varje kategori, dam, herr och mix, att gå till en andra chans. Det lag som vinner sin kategori vinner också en startplats medan de två andra blir reserver, säger Nicholas Roman grundare till SMIR och tävlingsarrangör.

Original 10. De första fem lagen som fick chansen att springa från Arholma till Utö 2017. Här är alla samlade inför starten för etapp 4 vid Långviks Brygga på Runmarö. I mitten av bilden med nummer 1 på nummerlappen är Nicholas Roman, tävlingens grundare och arrangör. Foto: Lovisa Roman

Den här världsunika tävlingen kommer alltså att hållas den 7 juli. Deltagarna kommer att åka buss från Stockholm Central Station till Kapellskär för vidare transport till Arholma. Väl ute på ön går starten 8:45 och lagen springer från norra delen av ön till Granö ångbåtsbrygga. Lagen måste ta sig från brygga A till Brygga B så snabbt som möjligt och de får själva bestämma sig för vilken väg som de tror är snabbast. På vissa öar kommer det även att finnas en kontrollpunkt C som lagen måste passera, vilket öppnar upp för olika vägval och mer spänning i tävlingen. Varje ö har en cutoff tid som måste klaras av, annars missar laget båten till nästa ö. För de som råkar ut för detta är det dock inte kört. De kommer att bli upphämtade och körda till brygga B på nästa ö. Därifrån får de sedan fortsätta, men utan att kunna tävla om vinst i tävlingen förstås. Förutom Arholma kommer de tävlande att få springa över Rådmansö, Yxlan, Möja, Runmarö, Nämndö, Ornö och gå i mål på Utö. Beroende på vilka vägval lagen gör kommer sträckan att bli ungefär 70-75 km.

-Om en deltagare tvingas bryta kan dennes tävlingspartner hoppa in i ett annat lag och på så vis få fullfölja tävlingen. Men det är bara intakta lag som kan tävla om segern. Det lag som har den kortaste totaltiden vid brygga B på Ornö är det vinnande laget, för på Utö blir det bara en kortare löpning där alla lag springer tillsammans. Förra året var det olika lag som vann de olika ö-etapperna. Det vinnande laget vann alltså inte alla etapper men hade den kortaste totaltiden. Vann totalen förra året gjorde förövrigt urstarka Team Girl Power med Elisabet Pärsdotter Westman och Johanna Wallensten, säger Nicholas Roman.

2017 vann Team Girl Power efter en enormt jämn och stark insats. Foto: Lovisa Roman, projektledare på SMIR

Om allt går vägen kommer även SMIR Extreme att lanseras 2019. Där är tanken att 70 nya deltagare startar under After Run partyt på Utö och springer tillbaka till Arholma fast under natten.

Även om det är första gången i år som SMIR anordnas på ”riktigt” är Nicholas Roman ingen duvunge när det gäller att arrangera tävlingar. Tillsammans med Challengize anordnar han även Sollentuna Summer Winter marathon, där deltagarna springer en halvmara på vintern och den andra halva på sommaren. Tillsammans med sin fru Lovisa och barnen Hugo och Alicia arrangerar han RUNmaröloppen med distanser från 1,5 km för barn till 21,1 km för vuxna. Dessutom står han bakom Urban Mile där de tävlande ska hitta bästa vägen mellan 15 check points på stan.