Test av drycker från Oatly

0
1416

Oatly tillverkar havrebaserade produkter som passar bra för veganer och för alla som av någon anledning inte vill dricka mjölk från djur. Vi på Allt om swimrun har fått testa fyra produkter tänkta att användas i träningssammanhang. Det är två stycken med naturlig energi som passar bra att dricka före och under träningspasset och två drycker som är tänkta att dricka för att påskynda återhämtningen efter passet. Till skillnad från många andra liknande produkter på marknaden innehåller Oatlys drycker inte några konstigheter och inget annat socker än fruktkoncentrat. Och ingen varken GMO eller koffein. Därför har vi även låtit aktiva barn testa.

Först ut är Oatly Natural Energy med smak av apelsin och mango. Den innehåller 8 % apelsinjuice och 1 % vardera av mangojuice och mangopuré. Tre barn i åldrarna 14, 8 och 6 samt en vuxen tyckte att den här drycken var den godaste i testet. Den luktar gott och man känner en tydlig och frisk smak av både apelsin och mango. Den är söt utan att vara för söt. Den innehåller 60 kcal per 10 ml och 13 gram kolhydrater varav 9,8 är från sockerarter.

Oatly Natural Energy med smaken jordgubb och fläder kommer härnäst. Den kom på andra plats i vårt test. Drycken luktar gott av jordgubbsmilkshake. Den smakar främst jordgubb men i eftersmaken kan man ana en touch av fläder. Drycken innehåller 5 % jordgubbar och 1 % fläderbärsjuice. Precis som den gula drycken innehåller den här produkten 60 kcal per 100 ml. Det är 13 gram kolhydrater varav 9,5 gram kommer från sockerarter.

Av de två Recovery dryckerna tyckte de flesta testdeltagarna mest om den här med smak av annans, passionsfrukt och spirulina. En burk innehåller 11 gram protein från potatis och eftersom det även finns protein från havre så blir det fullvärdigt. Varje drink innehåller även kolhydrater, fett och lite salt.

Den med äpple, rödbeta och ingefära uppskattades av en testdeltagare som är löjligt förtjust i ingefära. Båda dryckerna känns mättande och ”fräscha”.

Oatly är ett svenskt företag som förutom att de vill producera näringsrika och ”djurvänliga” produkter även satsar mycket på miljön. Förpackningarna är gjorda av cylinderformad kartong som är enkla att ha med sig och som sorteras som återvinning. nackdelen är att de inte går att återsluta så man måste dricka upp allt om man inte är i närheten av en kyl där man kan spara resten. En av deltagarna upplevde även att dryckerna var onödigt söta.

En drink kostar ca. 20 kr och finns numera i de flesta butiker. Liksom deras övriga produkter.

Betyg:

[star rating=”8″ max=”10″]