[:sv]Han reser sig alltid på tre[:]

0
3012

[:sv]David Svensson har varit uträknad många gånger. Han har varit nära att dö på operationsbordet under en av de otaliga magoperationerna han gått igenom, men han har alltid lyckats resa sig och kämpa vidare. Alltid med ett leende på läpparna trots motgångarna.

Jag har träffat få människor som är så genuint positiva som David Svensson från Falköping, och kanske är det just hans ljusa inställning till livet som gör att han vägrar att ge upp. Där andra människor skulle ha gett upp för länge sedan fortsätter David att kämpa. När David var 11 år blev han sjuk första gången, många år av sjukhusbesök, inläggningar och utredningar följde. Tjocktarmen opererades bort men David tävlade ändå i multisport – förmodligen en av få som har gjort det med stomipåse på magen.

Som en revansch på sin sjukdom bestämde han sig för att göra en Svensk Klassiker. I samma veva lärde han känna Jonas Colting och fick upp ögonen för triathlon. Utan att riktigt veta vad han gav sig in på anmälde sig David till Järnmannen i Kalmar (som numera är en officiell Ironman-tävling).

-Jag hade bara simmat i något halvår, men simningen gick ändå rätt bra. På cyklingen tog jag rygg på en kille med ett lågt startnummer, jag tänkte att han borde väl vara bra. När jag sedan kom ut på löpningen skrek folk att jag låg på nionde plats, fast då trodde jag att de hade tagit fel på person. Sedan avancerade jag och slutade på en osannolik sjätte plats, säger David Svensson.

Det var genom multisporten som David halkade in på swimrun. Varken han eller hans lagkompis gillade att paddla så särskilt mycket utan tyckte att det verkade vara roligare att simma.

-Jag gillar att man får dela upplevelsen i swimrun med sin lagkompis. Det ger en dimension till. Läkare har sagt åt mig att jag inte bör ägna mig åt uthållighetssporter, för jag är känslig för vätskebrist eftersom jag inte har någon tjocktarm som kan ta upp salter. Men jag gillar att ta i och pressa mig. Tuffa äventyr är alltid roligare än att sitta hemma. På långa tävlingar börjar jag se suddigt men jag har lärt mig att tillföra salter och tar alltid Resorb innan tävlingar. Jag kör helst i bara min tridräkt, utan våtdräkt för att inte bli så varm och svettas för mycket, säger David.

David Svensson tränar och tävlar helst utan våtdräkt för att inte bli för varm eftersom han är extra känslig för vätskebrist då tjocktarmen är bortopererad.

I början av året träffade vi på Allt om Swimrun David, läs den intervjun här. När han nu ser tillbaka på säsongen kan han konstatera att den inte blev riktigt som planerad.

– I ett samarbete med Apollo var jag tillsammans med Jonas Colting och Emma Igelström ledare på ett triathlonläger på Fuerteventura och på en liveabord träningsresa i Kroatien i början av året. Framförallt i Kroatien blev det mycket simning. En av dagarna simmade jag drygt 15 km, vilket är personligt rekord för mig. När Jonas senare skulle simma runt Gotland var jag med och hjälpte till och jag kände att storformen var på väg. Men då började mina hälar att krångla. Jag fick kronisk hälinflammation, vilket har gjort att jag inte har kunnat springa så mycket som jag ville. Den planerade starten i Ironman i Kalmar gick därför om intet, säger David.

David Svensson håller på att ta fram nya paddlar, som kommer att göra honom ännu snabbare i vattnet. Foto: Jesper Anhede

-I stället för att deppa ihop valde jag att fokusera på det jag kan göra, inte på det som inte funkar. Jag och Johan Söderlind anmälde oss till Öloppet i Göteborg istället, där vi simmade bra och fick en framträdande placering trots att jag knappt hade sprungit något innan. Vi körde också en sprint i Skövde tillsammans, som vi vann. I september körde min äldsta son och jag Redbull Neptunes som är Sveriges tuffaste swim-climb tävling. Man simmar motströms i Bergs kanal utanför Linköping och klättar uppför 12 slussväggar med vattnet strömmande över en. Algot kom till B final och själv kvalade jag in till A finalen och slutade på en 11 plats, berättar David.

Johan Söderlind och David Svensson på Öloppet. Foto: Jakob Edholm

David simmar alltid med paddlar och ju större de är desto fortare går det, så nu har han utvecklat en egen paddel. Johan Johansson skriver så här på Crawlkurserbloggen om David och hans nya paddlar ”Vem är det som simmar med genomskinliga dasslock på händerna? David Svensson och hans lagkamrat fullkomligt plöjer förbi oss i vattnet. Svallvågorna trycker oss halvvägs till Danmark, typ. Coolt! Såna paddlar vill jag också ha! Men ändå mer den farten”.

-Nästa år vill jag köra mer swimrun. Öloppet finns i mina planer och så skulle jag vilja anordna en swimrun tävling i Falköping. Det skulle bli en roliga bana med spektakulära miljöer. Jag skulle också vila ha med en klass där barn får tävla med sina föräldrar. Vansbro 10K är jag också sugen på. Att simma en mil i sträck är en riktig utmaning. Jag vet att jag kan simma snabbt men kan jag hålla på så länge, ja det är det vi får se avslutar David Svensson.[:]