Förläng säsongen med en heatseeker

0
1022

[:sv]Det är många som kör med merionoull under våtdräkten när det är kallt i vattnet, men är det riktigt kallt så räcker det kanske inte med ull. Då är det perfekt en heatseeker. Det är ett tight linne i neopren. Orca har även en långärmad tunn tröja i neopren som de kallar base layer. Vi på Allt om swimrun har fått prova båda delarna och vi kan konstatera att även om det bara är 11 grader i vattnet så fryser man inte med extra neopren under.

Tävlingssäsongen är inte över än. Den 22 oktober anordnade Swimrunpodden tävlingen Swimrun Extreme där man sprang i Hammarbybacken och simmade i Sicklasjön. Den andra december är det dags för Hellas Frotsbite vid Hellasgården utanför Stockholm och i Borås är det Lucia swimrun den 10 december. Så det finns all anledning att införskaffa ännu ett neoprenplagg. Det kommer att komma väl till pass när nästa års säsong drar igång också. Just nu ger Wolff Wear dessutom alla läsare 10 procents rabatt på neoprentillbehör. Ange bara koden: AlltomSR vid beställningar.

På Långholmens swimrungaining den 7:e oktober var det perfekt att ha en base layer tröja under våtdräkten.

Vad är då skillnaden mellan en heatseeker och ett base layer och när ska man använda vad? Vi frågade Peter ”Mr Orca” Dörlisch på Venkanto.

-En heatseeker är gjord i 2-3 mm tjockt neopren och håller bålen varm och skön. Base layer är tunnare, cirka 1 mm tjock. Den senare är egentligen framtagen för att kunna användas på egen hand, utan våtdräkt. Antingen som skydd mot sol eller maneter eller för att värma om man ska simma länge. Men den passar bra att ha under våtdräkten också. Även en heatseeker funkar att använda utan våtdräkt. En del simmare som har lätt för att bli kalla om de simmar 2-3 timmar i sträck använder gärna heatseeker, även inomhus. Är det riktigt kallt i vattnet så kan man använda både en heatseeker och ett base layer, om våtdräkten tillåter det förstås. En heatseeker är varmare än ett base layer och det räcker ofta om man är varm om bålen. Det är inte så ofta som man fryser om armarna. Det viktigaste när det är kallt i vattnet är dock att hålla huvudet varmt med ett neoprenpannband eller -mössa, säger Peter Dörlich.

Ska man simma länge i Medelhavet i oktober så är det inte helt fel att ha en heatseeker på sig!

Under september och oktober har vi på Allt om swimrun alltså testat både Heatseeker och base layer på träningar och tävlingar och för oss har det fungerat utmärkt. Men hur bra är de under riktigt tuffa förhållanden? Vi frågade Sanna Dörlich och Maria Ekberg som nyligen körde den tuffa Breca Coniston swimruntävlingen i engelska Lake Distrikt. Tävlingen består av 38 km löpning och fem km simning i sjöar där temperaturen låg på 10-11 grader. Och det är hela 1100 höjdmeter som ska övervinnas.

Maria Ekberg och Sanna Dörlich strax innan starten i den tuffa Breca Coniston swimruntävlingen. Foto: Wildman Media – Paul Mitchell.

-Det var en väldigt annorlunda men rolig tävling. Det gick brant uppför och brant utför, mycket lera och svårt att springa. Vi fick chansen att låna hela våtdräkter och provsimma lite dagen innan tävlingen. Och det var väldigt bra även om det var svinkallt i vattnet. Vi hade funderat på om vi skulle ha merionoull eller heatseeker under, men efter provsimmet var valet självklart. Tävlingens sista simning var också den längsta på drygt 800 meter, den gick dessutom igenom den kallast sjön där det max var 10 grader. Jag frös om händer, fötter och kinderna och när jag kom upp ur vattnet så hade jag ingen känsel i fötterna. Jag kan säga att vi hade inte klarat den sista sjön om vi bara hade haft ull under. Men från halsen och ned till låren frös jag inte. Jag hade valt att inte ha neoprensockor för de har så dålig passform att jag var rädd för att få skavsår och med neoprenhhandskar får jag inget grepp om vattnet. Jag kör med paddlar istället för då gör det inget om händerna blir stela av köld, säger Sanna Dörlich.

-Inte heller jag frös om kroppen. Vi var till och med tvungna att dra ned dragkedjan på varje löpning för att inte bli för varma. Det var kallt om händer, fötter och ansikte men helt klart överlevnadsbart. Vi hade båda två neoprenpannband under simmössan och det räckte, säger Maria Ekberg.

Läs gärna Marias roliga racerapport här.

Stort tack till Trispot och Wolff-Wear som har låtit oss testa heatseeker och base layer!

 

 

 

 [:en]Det är många som kör med merionoull under våtdräkten när det är kallt i vattnet, men är det riktigt kallt så räcker det kanske inte med ull Då kan det var toppen med en heatseeker. Det är ett tight linne i neopren. Orca har även en långärmad tunn tröja i neopren som de kallar base layer. Vi på Allt om swimrun har fått prova båda delarna och vi kan konstatera att även om det bara är 11 grader i vattnet så fryser man inte med extra neopren under.

Tävlingssäsongen är inte över än. Den 22 oktober anordnade Swimrunpodden tävlingen Swimrun Extreme där man sprang i Hammarbybacken och simmade i Sicklasjön. Den andra december är det dags för Hellas Frotsbite vid Hellasgården utanför Stockholm och i Borås är det Lucia swimrun den 10 december. Så det finns all anledning att införskaffa ännu ett neoprenplagg. Det kommer att komma väl till pass när nästa års säsong drar igång också. Just nu ger Wolff Wear dessutom alla läsare 10 procents rabatt på neoprentillbehör. Ange bara koden: AlltomSR vid beställningar.

Orcas base layer var perfekt att ha under våtdräkten på Långholmens swinrungaining som avgjordes den 7 oktober. Vad är då skillnaden mellan en heatseeker och ett base layer och när ska man använda vad? Vi frågade Peter ”Mr Orca” Dörlisch på Venkanto.

-En heatseeker är gjord i 2-3 mm tjockt neopren och håller bålen varm och skön. Base layer är tunnare, cirka 1 mm tjock. Den senare är egentligen framtagen för att kunna användas på egen hand, utan våtdräkt. Antingen som skydd mot sol eller maneter eller för att värma om man ska simma länge. Men den passar bra att ha under våtdräkten också. Även en heatseeker funkar att använda utan våtdräkt. En del simmare som har lätt för att bli kalla om de simmar 2-3 timmar i sträck använder gärna heatseeker, även inomhus. Är det riktigt kallt i vattnet så kan man använda både en heatseeker och ett base layer, om våtdräkten tillåter det förstås. En heatseeker är varmare än ett base layer och det räcker ofta om man är varm om bålen. Det är inte så ofta som man fryser om armarna. Det viktigaste när det är kallt i vattnet är dock att hålla huvudet varmt med ett neoprenpannband eller -mössa, säger Peter Dörlich.

Under september och oktober har vi på Allt om swimrun alltså testat både Heatseeker och base layer på träningar och tävlingar och för oss har det fungerat utmärkt. Men hur bra är de under riktigt tuffa förhållanden? Vi frågade Sanna Dörlich och Maria Ekberg som just är hemkomna efter att ha kört den tuffa Breca Coniston swimruntävlingen i engelska Lake Distrikt. Tävlingen består av 38 km löpning och fem km simning i sjöar där temperaturen låg på 10-11 grader. Och det är hela 1100 höjdmeter som ska övervinnas.

Maria Ekberg och Sanna Dörlich strax innan starten i den tuffa Breca Coniston swimruntävlingen. Foto: Wildman Media – Paul Mitchell.
-Det var en väldigt annorlunda men rolig tävling. Det gick brant uppför och brant utför, mycket lera och svårt att springa. Vi fick chansen att låna hela våtdräkter och provsimma lite dagen innan tävlingen. Och det var väldigt bra även om det var svinkallt i vattnet. Vi hade funderat på om vi skulle ha merionoull eller heatseeker under, men efter provsimmet var valet självklart. Tävlingens sista simning var också den längsta på drygt 800 meter, den gick dessutom igenom den kallast sjön där det max var 10 grader. Jag frös om händer, fötter och kinderna och när jag kom upp ur vattnet så hade jag ingen känsel i fötterna. Jag kan säga att vi hade inte klarat den sista sjön om vi bara hade haft ull under. Men från halsen och ned till låren frös jag inte. Jag hade valt att inte ha neoprensockor för de har så dålig passform att jag var rädd för att få skavsår och med neoprenhhandskar får jag inget grepp om vattnet. Jag kör med paddlar istället för då gör det inget om händerna blir stela av köld, säger Sanna Dörlich.

-Inte heller jag frös om kroppen. Vi var till och med tvungna att dra ned dragkedjan på varje löpning för att inte bli för varma. Det var kallt om händer, fötter och ansikte men helt klart överlevnadsbart. Vi hade båda två neoprenpannband under simmössan och det räckte, säger Maria Ekberg.

Läs gärna Marias roliga racerapport här.

Stort tack till Trispot och Wolff-Wear som har låtit oss testa heatseeker och base layer!

 

 

 

 [:]