[:sv]Långholmens swimrungaining[:]

0
1163

[:sv] 

Foto: Henrik Kindgren

Känner du också att ”Neeeej, det får inte var höst redan. Säsongen kan inte var slut nu”! Ja, då kan jag ge ett lugnande besked; swimrunsäsongen är inte alls över utan det finns en jättekul tävling redan nu på lördag som du inte vill missa! Den 7:e oktober är det nämligen dags för Långholmens swimrungaining.

Rogaining är poängorientering, där det gäller att under en viss tid ta så många kontroller = poäng man kan. Varje lag består av två till tre personer. Nu på lördag är tiden satt till två timmar, mellan klockan 12-14, och det gäller att vara smart för de lag som kommer tillbaka efter klockan 14 får poängavdrag för varje minut som de är sena. Ett lag som har tagit massor av poäng kan alltså förlora dem alla om de inte hinner tillbaka till målet i tid. Om man är en fryslort så kan man förstås välja att bara ta kontroller på land och skippa de som är i vattnet.

Har man som mål att hamna på pallen så är den taktiken inte att rekommendera. Man kommer inte att få ihop tillräckligt med poäng, dessutom kommer det att bli så varmt att springa runt i våtdräkt att det kommer att kännas skönt att simma. Det är obligatoriskt att ha våtdräkt så det går inte att dyka upp i löparkläder. Vi har dessutom lagt kontrollerna så att det kommer att vara dumt att inte ta kontrollen i vattnet när man tar en kontroll intill på land. Vissa landkontroller kan vara på öar och då måste man ju simma dit. Men ha inte för stor respekt för vattentemperaturen. Det kommer att vara relativt korta simningar och förra året var det inga deltagare som klagade på att de var kalla. Var inte heller oroliga för orienteringen. Jag skulle snarare säga att det är mer navigering än orientering. Om du kan läsa kartan och kan hitta till en sjö, ja då kommer du att hitta kontrollen också. Både på land och i vattnet kommer kontrollerna att vara väl synliga, säger Peter Schröder en av arrangörerna.

Foto: Henrik Kindgren

Kontroller som ligger långt bort eller för sig själva, så att man måste göra en extra sväng för att bara ta just den kontrollen kommer att ge fler poäng. Det lag som kommer först till en kontroll får också bonuspoäng.

– Det gäller att vara taktisk. Om man ser att alla andra lag verkar springa åt samma håll så spring åt andra hållet. Vi tror att de snabbaste löparna eller de grymmaste simmarna inte nödvändighetsvis behöver vinna , utan de bästa taktikerna kan hamna överst på pallen. Vi kommer att utnyttja att Stockholm är kuperat. Om man vill försöka ta alla kontroller så kommer det att bli oerhört fysiskt utmanande. Det kommer att vara en vacker och rolig bana med både snabb asfaltslöpning och mer tekniska partier, säger Peter Schröder. 

Rent praktiskt kommer det att gå till så att vid varje kontroll finns det nyckelringar samt en bonuspollett för det lag som kommer dit först. Varje lag tar med sig EN nyckelring från varje kontroll, så det kan vara bra att ta med sig något att lägga dem i alternativt en karbinhake att sätta dem på. 

Efteråt utlovar arrangörerna hett kaffe, varma duschar och bastu – så vad väntar du på! Gå in på  www.langholmenswimrun.se och anmäl dig NU! När alla platser är tagna kommer arrangörerna att skriva det på Facebook – men innan dess är det bara att anmäla sig.

Foto: Henrik Kindgren
[:]