[:sv]Martin Flinta- hur blir man bäst på swimrun? [:]

0
2566

[:sv]Martin Flinta- han har en meritlista som är längre än en lång inköpslista! Han vinner dom flesta tävlingar han ställer upp i! Hur mycket tränar han, hur hinner han med? Vi på Allt om swimrun fick en exklusive och djupgående intervju mer Swimrunproffset Martin Flinta, nu kööör vi! 

3:dje plats på Ötillö, hur känns det?

Vårat mål var att vinna men efter att varit med i tätklungan och dessutom ryckt ifrån den som vi planerat efter grissimningen och hade en tvåminuters ledning ett tag så känns det som vi gjort allt vi kunnat och spelat ut de kort vi hade och att springa imål på en så bra tid 8.07 och ändå få stryk, då är det bara att gratulera de två lag som var före oss. Dom var starkare och kanske även hade bättre taktik denna dag. 

 

 Hur han du förberett dig inför ÖtillÖ? 

Jag har under vintern och våren tränat och tävlat i multisport, dvs paddling, MTB och traillöpning, vilket var mitt fokus fram till slutet av maj, men jag har också simmat en del under vintern med en grupp som kallas Fastline som leds av Simcoachen här i Göteborg. Nu sista 6-7 veckorna sen det blev klart att jag skulle köra ÖtillÖ så har jag simmat nästan varje dag. Jag har en teststräcka på ca 2100m som jag har kört nästan varje dag jag inte har tävlat eller kört specifik Swimrunträning, och ibland både två och tre vändor samma dag. Löpningen har jag kört i ungefär den fart som vi planerade att hålla på ÖtillÖ, för att försöka få ett ekonomiskt steg vid just den farten, utöver det backpass, längre distanspass och tävlingar. Tre veckor innan loppet så körde jag ca 110km löp och 30 000m simning på en vecka, det var den längsta veckan rent distansmässigt. Jag har dessutom tävlat i Swimrun nästan varje helg sen slutet på Juli. Tävling är bästa träning tycker jag, eftersom man då tränar tröskel i båda momenten och samtidigt tränar löpning och växlingar i terräng som man inte är van vid. 

Hur ser en normal träningsvecka ut? 

 Nu i Augusti då jag hade fokus på Ö till Ö såg det väl ut ungefär så här:

4 simpass (2-3st 2100m + 2st 4200m)

2 swimrunpass, ett på 1h och ett på +2h med ca: 30-40% av tiden I vattnet

2 löppass (ett distans och ett backe eller tröskelpass eller både och)

1 tävling (1-4h lång cirka)

1-2 kortare cykelpass,

1-2 paddelpass, SUP eller kajak

1-2 corepass/styrka

Hur blir man en av världens bästa swimrunnare?

Träna och tävla mycket med kontinuitet och med mål som sträcker sig över flera års tid och delmål där emellan, beroende på din ursprungs kapacitet. Tänk på vad och hur mycket/lite du äter och lyssna på kroppen. Har du ingen simbakrund, så se till att någon hjälper dig med tekniken, tex Simcoachen.

Se till att bli riktigt snabb på att springa och minst lika vass på att ta dig fram oavsett hur terrängen ser ut. Genom att köra mycket tävlingar så ser du snart var dina styrkor och svagheter ligger, då vet du vad du behöver träna mer på. Och inte minst, skaffa dig en riktigt bra lagkamrat och som gärna kompletterar och synkroniserar dina styrkor på ett bra sätt. Titta på vad eliten kör med för utrustning och prova dig fram med klocka vad som passar just dig. Gå inte bara på känsla vad det gäller utrustning. Skaffa dig en bra Swimruncoach och en mental rådgivare om du känner att du behöver. Och försök optimera din tillvaro.

Vad är nästa stora mål/tävling? Kommer du fortsätta satsa på swimrun även nästa år? 

Håller på att planera vad jag ska köra nästa år. På våren blir det multisport, sen så tycker jag det är avkopplande att vara hemma i Sverige under Juni, Juli och Augusti och då passar Swimrun bra, då de flesta tävlingar bara innebär att man åker bort över dagen. Lite sugen på att avsluta med nån mer tävling i år men vi får se. Tänkte på 1000 Lakes i Tyskland, men mina ordinarie lagkamrater har tyvärr annat inbokat då.

Du har även kört en del lite kortare swimrun-tävlingar denna säsongen, tex Uddevalla swimrun, där du och din fru slog banrekord och vann.

Uddevalla Swimrun är en kanontävling! Gillade konceptet med en stadsnära tävling och kul med vändpunktsbana, så man kunde se hur man låg till och lägga upp taktiken därefter. Tror stadsnära tävlingar kan bli riktigt stort. Som en varvbana med simning utanför operan och kanske kanalerna(när vattnet blir rent nog) i Göteborg eller motsvarande i Stockholm och på andra ställen. Då kommer ännu fler att kunna upptäcka sporten och det bli lättare för media att följa tävlingen, så att sporten når ut till fler..

Hur lägger du upp simträningen under året? 

Under vintern så simmar jag med en av triathlonklubbarna i stan och med en grupp som kallas Fastline med Simcoachen. Från Maj till September så besökte jag inte simhallen en ända gång. Ett riktigt bra pass då är 6x1000m med 1-2min vila, allt med paddel, dolme och gärna med skor på, precis som du tänkt köra när du ska tävla. Mitt vanligaste pass under sommaren är 2x1050m (paddel, dolme, skor ) med 1min vila. Oerhört effektivt, i och med att jag inte bor mer än 30 m från en bra simsjö så tar det passet inte mycket mer än 30 minuter från dörr till dörr!

Hur får du livspusslet att gå ihop, träning, jobb, tävlingar och familj? 

Jag har i perioder jobbat heltid och faktiskt så har jag kunnat träna som mest de dagarna jag jobbat heltid. Det har inneburit att jag gått upp och sprungit iväg 05.45 med en kompis som också jobbar, sen efter 2h löp så har jag varit duschad och redo att jobba från klockan 8-17 med paus för lunchträning, tex simning och sedan löpning hem på eftermiddagen, fast närmsta vägen och då istället uppdelat på intervaller och sen paddling direkt när jag kommit hem. Detta blir både jobb och 4-5h träning men ändå klar till 18.30. Då har det de dagarna inneburit att Eva kanske sprungit med vår Thule barnvagn med barnen till dagis, sen jobbat på skolan där bredvid. Sen har Eva tränat mellan 18.30 och kanske 22. Så har man ambition att både jobba heltid och satsa, så går det. Men inget jag rekommenderar att göra samtidigt. Välj något av det som du prioriterar lite mer, om du vill få ihop livet i övrigt.

Tio snabba: 

Pers på 10km?  32.29 (längesen, men gör nog fortfarande under 34 en bra dag)

Pers på 100m frisim? 1.06 eller nåt sånt(längesen). Idag så simmar jag snabbare med Swimrunutrustning och skor än utan, vilket kanske säger lite om min obefintliga benspark vid sammansatt simning!

Antal träningstimmar/vecka? 10-30

Vad kör du med för swimrundräkt? I år har jag i huvudsak kört med en Orca, den har varit riktigt bra men jag har än inte sett någon dräkt som har allt jag skulle önska. Hoppas på att få möjlighet att hjälpa en tillverkare med det till nästa år. 

Paddlar eller ej? Paddlar men ej megastora på tävling. Tränar dock gärna med lite större paddlar! På tävling använder jag mediumvarianten från Racepaddle.

Favoritsko? Tidigare så har det varit Inov8 Roclite men jag har nu en ny favorit som jag testat lite under augusti, kan dock inte avslöja vilken än…

Simhall eller öppet vatten? Öppet vatten!

Bästa swimruntävling? 10 Island Race! Kombinationen med den tekniskt utmanande löpningen och ett hav som öppnar sig rakt ut mot Atlanten, innebär ofta att de yttre förutsättningarna är extremt utmanande, vilket jag gillar. Dessutom så har de troligen det bästa prisbordet både för utlottade priser och för de som lyckas ta sig upp på pallen. Till och med så har de haft prispengar, vilket är mycket ovanligt inom Swimrun tyvärr.

Hur undviker man imma i simglasögonen? Brukar gnugga insidan på dem med tankkräm ibland, det hjälper! Det är ett tips jag fick när jag tog mitt dykcert. Många springer med dem ut och in så de inte ska imma igen när man springer, men brukar själv inte ha några större problem med det.

Vilodag eller träning varje dag? Ibland tar jag en hel vilodag men då är jag ändå aktiv med att försöka hinna med massa saker som jag inte hinner så mycket annars, som att renovera eller bygga ut huset tex. Oftast tar jag inte en hel vilodag, utan vilar bara benen och simmar ändå.

En sisita fråga, när kom du först i kontakt med Swimrun? 

Långt innan Swimrun föddes så körde jag och Jonas Colting något vi kallade för Tinley träning på våra träningsläger. Det var inspirerat efter en Hawaii Ironman vinnare på 80-talet, Scott Tinley. Jonas hade läst att han körde mycket barfota löpning på beachen i Kalifornien varvat med att simma i stilla havet. Jag minns framförallt ett träningsläger vi hade i Tunisien 1997. Vi hade tagit en restresa dit med förhoppningen att det skulle vara bra att cykla där, men det var det inte! Så istället för att i huvudsak offralivet bland tutande långtradarchaufförer som alla såg ut som Sadam Hussein ute på landsbygden, så körde vi så mycket Tinley träning att jag minns att jag kom hem från lägret med hälseneinflammation i båda hälsenorna efter all barfota löpning vi kört på stränderna där. Men kul hade vi!

Martin Flintas Swimrunresultat 2017!

1:a Borås Swimrun, herr, banrekord

1:a Högakusten Swimrun, herr, banrekord

1:a 10 Island Swimrun, herr, banrekord

1:a Infinity Swimrun, herr, 1h

1:a WetRockRace, herr, banrekord

1:a Marsstrand Swimrun, herr, banrekord

1:a Uddevalla Swimrun, mix, banrekord

1:a Gbg Swimrun series, augusti, banrekord

2:a Tjoloholm Swimrun, mix

2:a ÖtillÖ, HVAR, herr

2:a ÖtillÖ, Engadin, herr

3:a ÖtillÖ, herr

Stort tack Martin Flinta och lycka till med alla framtida utmaningar![:]