[:sv]Hösten är här, sorry![:]

0
446

[:sv]För någon vecka smög jag igång vintersäsongen, anade att det skulle vara svårt att få till mer ute, läs rätt, det är inte slut än, men möjligheterna för mig blir färre och färre på grund av arbete och de nu allt kortare kvällarna.

Det känns för jävligt, jag vill inte in i det tröga vattnet i bassängen, jag kommer sakna de lugna sjöarna, ensamheten, stillheten. Det första som slår mig när jag går in för att köra ett första pass är ljudet, fy fan vad stökigt och skränigt det är. Skogens lugn är utbytt mot en massa stressfaktorer som ljud, rörelse, massor med människor och den där trögheten. För varje längd känns vattnet dubbelt så trögt som i sjöarna. Pulsen är mycket hög och ändå går det långsammare än min lunkapåfart.

Första passet lämnar mig med en massa frågor. Första frågan är; Va fan var det där? 3 km är lätt träning men i bassängen var det jobbigt. Jag fick kämpa och jag låg närmare min syretröskel än i något av sommarens lopp. Jag börjar fundera på om jag simmar annorlunda? Det självklara är ju att våtdräkten inte är där och ger det lilla extra och det är nog en delförklaring men jag inser efter lite funderingar att alla de andra faktorerna, ljud, miljö, stressen av att vara på väg till jobbet, ljus, allt påverkar mot ett slags ickelugn.

Antagligen dröjer det bara några veckor tills detta är det nya normala men nu, just nu, känns det tufft och svårt.

Långt borta är känslan att sätta på sig dräkten, greppa paddlarna, simmössan och glasögon, snöra på sig skorna och bara sticka ut. Nu kommer en period av grått, av jobb och fokus. Det är till och med lite slit. Allt det som Swimrun inte är på sommaren.

Men jag dröjer mig kvar i känslan, skogen som omfamnar mig, vattnet som är ljummet, stillheten en tidig sommarmorgon, jag lever kvar i den känslan och skall försöka ta med den till bassängen. För det är det vi jobbar för nu, eller hur? Nästa sommar hägrar, kanske någon tävling på varmare breddgrad, snart är du där i njutningen igen och om du lägger några extra pass i bassängen kommer belöningen bli så mycket större när du väl är där du vill vara igen. Det ljumna vattnet kommer ännu en gång ta emot din kropp som skönt svalkas efter löpningen precis innan. Andra muskler engageras och benen får vila. Swimrunkänslan träffar dig som en slägga!

Kom ihåg den känslan när också du går mot ditt första pass i bassängen. Och i ärlighetens namn så är det ju oftast ganska kul i bassängen också, det är bara nu, innan vi har kommit in i det som vi måste bita ihop och komma ihåg.

Fredrik Isakson[:]