[:sv]Hawaii har sin Ironman, men Åstol har sitt Aquathon – Åstol Runt![:]

0
1254

[:sv]

Hawaii har sin Ironman, men Åstol har sitt Aquathlon – Åstol Runt!

Efter att ha vunnit utnämningen Sveriges bästa Swimrun 2016 i Alltomswimruns stora omröstning var det med höga förväntningar som vi tog färjan ut till den vackra ön Åstol. Det vi visste var att vi först skulle simma runt hela ön, 2200 meter för att sedan springa några varv runt ön – sammanlagt ca 7000 meter. I övrigt var vi mycket nyfikna på vad som gjorde tävlingen till Sveriges bästa!

Vid starten som skedde i vattnet trängdes 82 herrar och 39 damer, alla lika taggade – och uppfyllda av den otroligt vackra miljön. Starten gick vid intill en liten brygga, där fiskebodar trängs med pittoreska typiska Bohuslänska hus. Som alltid med start i vattnet handlar det inledningsvis bara om att kriga om det lilla utrymme som inbefinner sig, förste man håller kursen och efterföljande simmar med som ett makrillstim.

Naturen är nyckfull, men i år hade Åstol mer tur med vädergudarna än förra året. Väster om ön gick det en del vågor men för övrigt var havet relativt lugnt. För mig som gammal simmare vågar jag påstå att simningen gick riktigt bra, jag var en av de första ut vattnet. Upplägget med Aquathlon är fördelaktigt för erfarna simmare. Gällande säkerheten i vattnet upplevde jag den som mycket bra, med en hel del båtar längs simningen.

Väl på land skulle omkring sju kilometer avverkas, fördelat på tre (kunde varit fyra?) varv runt ön. Löpningen var förlagd på företrädesvis asfalt med även en del inslag av trail. Känslan av att springa runt denna vackra lilla ö var härlig, och jag tror att varenda Ö-bo hade gått man ur huse för att få ta del av loppet. Det var mycket publik och som alltid är det härligt när publiken bli nära och närvarande. Då ett varv hade avverkats fick man ett gummiband rund handleden för att hålla koll, men då gummibanden var små och likafärgade blev det svårt för publiken att se hur många varv som var avklarade. Ett litet minus i protokollet.

Jag sprang in som nummer fyra, men trots utmattningen slogs jag av stämningen och myllret vid målområdet. En DJ pumpade musik och Reportern Janne Josefsson stod för snacket, minst sagt en härlig överraskning.

Finishertröjorna som utlovades hade slarvats bort i posthanteringen, vilka skulle vid senare tillfälle postas till oss deltagare. I skrivande stund har de ännu inte kommit, vilket är synd för oss alla inblandade. En känga till Postnord! Bortsett från de uteblivna tröjorna och gummibandsdetaljen vill jag påstå att Åstol Runt är en tävling som är vacker, spektakulär och på något sätt känns den familjär och intim.

 

 

Resultat:

Herrar:

1:a Anton Bengtsson 1,05,54

2:a Tobias Marklund 1,08,46

3:a Marcus Hedfors 1,08,48

Damer:

1:a Ulrika Eriksson 1,10,48

2:a Hanna Nilsson 1,13,38

3:a Sofie Dovren 1,19,52[:]