[:sv]Marika Wagners sista minuten tips till dig som ska köra ÖtillÖ för första gången[:]

0
2020

[:sv]

Staffan Björklund och Marika Wagner är redo för start i förra årets upplaga av ÖtillÖ. Foto: Henrik Kindgren

Med bara en vecka kvar till en av världens tuffaste endagstävlingar är det nog många som börjar bli riktigt nervösa. Trots att ÖtillÖ är det inofficiella VM:et i swimrun och lockar hit världseliten, så kommer det också att stå vanliga dödliga på startlinjen i gryningen den 4:e september. Marika Wagner kommer att köra sin femte ÖtillÖ-tävling i år. Hon är förutom swimrunnare, triathlet och multisportare på heltid. Hennes meritlista är lång. Exempelvis vann hon och Staffan Björklund totalen på den knallhårda norska swimruntävlingen Rockman tidigare i år och nu är målet att vara första lag över mållinjen i Utö. Vi bad henne om några råd för dig som snart ska ge dig ut på din allra första ÖtillÖ.

– Oavsett vilken tävlingen man ska köra så är det väldigt bra om man kan träna där man ska tävla eller i liknande förhållanden. Nu när det är så kort tid kvar så är det ingen idé att stressa upp sig och åka ut i skärgården till varje pris. Det är bättre att man laddar mentalt och fokuserar på att vara pigg och glad. Man ska vara beredd på att det kan bli vågigt och att löpningen är teknisk. När man kommer upp från första simningen så springer man på hala klippor. Där är det ingen idé att kolla på klockan och stressa upp sig för att det går så sakta. Längre fram i loppet kommer det att finnas chanser att springa på. Banan är fantastiskt rolig och vacker, så jag tycker att man ska ha med det också i den mentala förberedelsen också. Det gäller att komma ihåg att njuta, säger Marika Wagner.

Marika påpekar att det procentuellt mer löpning på den andra halvan av loppet. Det är viktigt att komma ihåg det om den första långa simningen känns tuff. Just när det gäller löpningen så är det bättre att köra med bekväma skor än att välja skor med så låg våtvikt som möjligt. Det är 65 km som ska springas och det är inte kul att ha ont i fötterna den sista milen menar Marika.

-Noja inte för mycket över att det kan vara kallt i vattnet. Under de fyra gånger som jag har kört så har jag snarare varit för varm i min våtdräkt på löpningarna än för kall på simningarna. Det gäller att stoppa i sig ordentligt med energi. En lång kall simning tar mer energi än man tror och då gäller det att fylla på både före och efter. Tänk speciellt på att fylla på med energi inför och efter grissimmet, som kommer ganska långt in i tävlingen. Ju längre man är ute desto mer energi behöver man. Andra året jag var med så var det väldigt kallt i vattnet men varmt på land och det gäller att väga in både vattentemperaturen och temperaturen på land när man planerar vad man ska ha på sig, säger Marika.

Marika och Staffan och de andra elitlagen tar sig till Utö på omkring nio timmar. Vilket innebär att de kommer en energistation ungefär en gång i timmen. För de lag som behöver längre tid på sig blir det längre mellan varje gång de kan få i sig energi och därmed viktigare att ha med sig egna gels, eller vad man nu vill ha. Marika tipsar om att ha en mjuk vattenflaska med i våtdräkten och fylla på den på energistationerna.

-Drick sportdryck. Om du bara dricker vatten så blir kroppen dränerad på salter. Energi, vätska och salt måste man se till att få i sig. Ta energi så ofta som din mage klarar av. Slarvar man med att fylla på energi under den första halvan av loppet så blir den andra halvan väldigt tung. Ha en energiplan innan loppet och försök att få i dig något varje 45:e minut. Personligen föredrar jag lättflytande geler, gärna med koffein och en smak jag kan stå ut med. Vi har ungefär 10 stycken var med oss. Tänk på att ni är ett lag och den starkare av er eller den som har mer plats kan bära lite mer än den andra. När man simmar så väter man munnen hela tiden och det är lätt att glömma bort att dricka, för man känner sig inte så törstig. Försök att dricka åtminstone två muggar vid varje station. Stanna inte till för länge vid vätskestationerna utan håll en jämn fart framåt och ta med dig något att äta i handen. Hoppa inte över någon station men försök att tänka att du ska flyta igenom, det är lätt att tappa tid och goet om man stannar till för länge, tycker Marika.

Staffan och Marika på språng under 2016 års upplaga av ÖtillÖ. Foto: Henrik Kindgren

Innan loppet då, kanske någon kvider. Vad ska man äta då? Marikas tips är att äta det som bjuds. Det är inte så lätt att få i sig frukost klockan fem på morgonen när man dessutom är nervös men försök. Om man vill äta något speciellt så är det bra att ta med det. Själv dricker hon kaffe, för att få igång magen, äter en macka och lite yoghurt och gärna en banan.

-När det gäller utrustning så försök att skala av så mycket som möjligt. Ta inte med något som du tror att du kanske vill ha med dig. Ta bara paddlar om du känner dig trygg med dem och har tränat med paddlar. Ta inte med dem bara för att ”alla andra” har paddlar. Dolme är bra om man är van vid det. Det är inte så många som verkligen behöver en neoprenluva, de flesta nöjer sig med ett neoprenpannband eller att ha dubbla simmössor (om man väljer det andra alternativet så kan man stoppa ned extramössan i våtdräkten om man inte behöver den efter första simningen). Om man känner att man inte kan vara utan näsklämma och öronproppar så tänk efter var du förvarar dem på löpningarna, så att de inte kommer bort. Så lite prylar som möjligt och ha ordning på dem – det är mitt tips. Ha också koll på de obligatoriska sakerna så att de inte kommer bort eller på glid inne i dräkten, säger Marika.

Marika avslutar med att säga att nu finns det inget mer träningsmässigt som man kan göra utan nu gäller det att fokusera på att må bra och förbereda sig mentalt.

 [:]