[:sv]Elin – En mästare i planering[:]

0
1493

[:sv] 

Elin Sterner

För de flesta av oss är det ett evigt pusslande med att få ihop familjeliv med skjutsningar och hämtningar till diverse aktiviteter, matlagning, städning och samtidigt få tid för egen träning och eget tävlande. Elin Sterner från Danderyd är läkare och jobbar minst heltid, maken är militär och reser mycket i jobbet, paret har fyra barn som alla har mycket aktiviteter. Ändå snittar Elin på 10 träningspass i veckan och har i år både tävlat i Hvar och kört norska kraftprovet Rockman. Nu i september väntar ÖtillÖ. Allt om swimrun har träffat henne för att ta reda på hennes magiska knep. Eller är det så att hon helt enkelt har fått lite fler timmar per dygn än alla vi andra?

-Jag har alltid hållit på med träning. När jag var yngre höll på med friidrott och var en duktig medeldistansare. Mina distanser var 400 och 800 meter. Men jag gillade inte riktigt att tävla själv så jag övergick till basket så småningom. Jag är uppvuxen i Östersund så det blev mycket skidåkning på vintern och jag åker fortfarande gärna längdskidor. Fysiska utmaningar har alltid lockat mig och jag gjorde lumpen som militärpolis efter gymnasiet. Jag var faktiskt Sveriges första kvinnliga militärpolis, det var ungefär 200 killar och jag. Efter lumpen blev jag kvar i Försvaret under fem år innan jag började läsa medicin. Dessa år gav mig verkligen nyttiga erfarenheter och byggde ett tjockt pannben. Vår yngsta son är född 2011 och därefter var vi några tjejer som beslöt oss för att göra Tjejklassikern, vilket vi gjorde 2013. Året därpå gjorde vi Halvklassikern och 2015 gjorde vi hela klassikern. När jag ändå hade köpt en våtdräkt så bestämde jag mig för att testa swimrun och körde Ångaloppet 2014. Jag kunde bara bröstsimma då men blev fast direkt. För mig är swimrun en perfekt kombo av fysiks utmaning, natur och gemenskap, säger Elin Sterner.

När Elin  hade både våtdräkt och cykel så låg det nära tillhands att börja med triathlon också och förra sommarens stora mål var att göra Ironman i Kalmar.

-Det är kul med triathlon men swimrun är ännu roligare. Jag gillar att det inte är en prylsport på samma sätt som triathlon och det är extra kul att få tävla i lag. Alla är trevliga och hjälper varandra, trots att man egentligen är konkurrenter. Det är en speciell gemenskap och jag har fått massor av nya vänner sedan jag började med swimrun. För 1,5 år sedan startade jag Facebookgruppen Enebybergs swimrunners. Nu är vi över 100 medlemmar som tränar tillsammans. Vi brukar anordna swimrunsafaris. Då är det äventyr som gäller. Vi väljer ut ett område och så utforskar vi det under 3-5 timmar. Det är ett kul sätt att umgås. Vi stannar och fikar tillsammans och fotar mycket. Vi ser till att hålla ihop gruppen och det känns väldigt tryggt, berättar Elin.

Enebybergs swimrunners. En Facebookgrupp som Elin har startat.

Livet med en stor familj är intensivt och Elin menar att för henne, för att hon ska orka och kunna vara en bra mamma, fru och läkare,  är det viktigt med egen tid. När hon åker i väg på tävlingar så blir det små minisemestrar.

-Jag är så tacksam för allt jag får uppleva och alla nya platser som jag får besöka. Det ger verkligen massor av energi att få komma i väg på tävlingar och träffa likasinnade, säger Elin.

På swimrunsafari

-Det är inte helt lätt att få in träningen i vårt sprängfyllda schema. Barnen och familjen går först och tiden mellan 17-20 är nästan helig. Då ska det fixas middag och köras till olika träningar. Senare på kvällen är det lättare för mig att komma iväg. Fyra kvällar i veckan tränar jag efter klockan 21. Det passar mig för jag är rätt morgontrött. Jag jobbar som husläkare och kan ofta planera in mina dagar så att jag kan sticka i väg och träna på lunchen. Man måste prioritera och ta bort allt som inte måste göras. Det gäller också att sänka ambitionsnivån och förstå att man inte kan vara med på allt. Jag ser exempelvis inte på TV. Jag fixar inte så mycket i trädgården. Jag umgås med mina kompisar när jag tränar och så försöker vi som familj att förenkla livet så mycket som möjligt. Vi har matkasse, det gör att det blir lättare för barnen att hjälpa till med att laga middag, och så har vi en städerska. Vi har en whiteboardtavla i köket där vi varje söndag planerar in nästa veckas aktiviteter. Utan mycket planering skulle det bli kaos. Barnen får också ta ett stort ansvar, fortsätter Elin.

Elin Sterner och hennes tävlingspartner Johan Ahlberg under Rockman i år.

Elin berättar vidare att familjen har införskaffat ett löpband och trainern står alltid uppställd, redo att användas om det blir lite tid över. Ett annat tips är att springa tidigt på morgonen innan den övriga familjen vaknar, på så vis kan Elin både äta frukost med barnen och sedan följa med på utflykt utan att behöva försaka sin träning. Elin försöker också att träna tillsammans med sina barn. Hon har bland annat kört Ångaloppet familj med äldste sonen. Elin är också utbildad löpcoach och har coachat -03/04-gruppen, och där i bland äldste sonen, i Täby IS.  Som löptränare fick hon både träna själv och umgås med sonen. Att cykla mtb är också något som hon gör tillsammans med barnen.

– Ett annat tips är att ha träningsläger hemma. I början av sommaren arrangerade jag och några kompisar en Ironman-helg där vi körde alla distanser men inte på samma dag. Om man är flera som hjälps åt så kan en person vara ansvarig för simningen, en för cyklingen och en för löpningen. Man behöver inte åka bort på dyra träningsresor utan med lite planering kan få till mycket bra träning på hemmaplan, och då kan man umgås med familjen på kvällen, avslutar Elin.

Elin Sterner och Åsa Lindé Larsson på Öloppet
[:]