[:sv]Lostwater race – swimrunorientering[:]

0
1929

[:sv]

Swimrunorientering – kan det bli bättre!

Det är nu det kommer att avgöras. Kan en snabb och skicklig orienterare utmana en duktig swimrunnare? Ja, det tror i alla fall arrangören Erik Froode. Lostwater race den 23/9 är en helt ny tävlingsform där banan inte är snitslad utan det finns ett antal kontroller, checkpoints, som ska tas i rätt ordning. Vissa kontroller kommer att finnas i vattnet och andra på land. Kartan får de tävlande i startögonblicket och då gäller det att blixtsnabbt orientera sig. Åt vilket håll är norr, hur ska kartan hållas för att stämma med verkligheten och åt vilket håll ligger den första kontrollen? Den som vill ta någon minut för att lägga upp en bra plan gör det, sedan gäller det bara att ösa på. Det kommer att finns två banlängder: Endurance course, där lagen kommer  att snitta på ungefär 25 km löpning och 3-4 km simning uppdelat på ca 15 simningar. Samt Action course där det blir cirka 10 km löpning och 1 km simning uppdelat på ca 7 simningar. Allt beroende på vägval.

-Det är både spännande och väldigt roligt att arrangera något helt nytt. Mitt mål är att det ska bli en kul och äventyrlig tävling för deltagarna. När jag är ute och tränar har jag ofta med mig en karta och letar mig fram genom skogen till vattnet. Jag tycker att det är kul när allt inte är så förutbestämt. Lostwater race går till så att det är lag om två som tävlar. Vi kommer att använda oss av både orienteringsregler och swimrunregler. Tävlande på den långa banan gör fyra loopar och alla loopar startar och slutar vid race center.  För att minska möjligheten att följa andra lag så kan looparna tas i olika ordning. Lagets karta visar i vilken ordning, så var försiktiga när ni tar häng på något annat lag, för de kanske tar kontrollerna i en annan ordning. Sista loopen kommer dock att vara gemensam för alla, så här kan man vara taktisk. Det lag som vinner upploppet vinner också tävlingen. Den korta banan har två loopar så där kommer hälften av lagen att starta på varsin loop. Den korta banans två loopar ingår i den långa banan, så de som kör den korta banan kommer att kunna jämföra vägval och sträcktider med de som kör den långa, och vice versa.  Fortsättningsvis har vi har som mål att erbjuda den bästa energistationen med extra allt vid race centre. Vi kommer att fråga deltagare och potentiella deltagare vad de vill ha. Vi har redan fått önskemål på vattenmelon och salt lakrits, säger Erik Froode.

Exempel på hur kartan kan se ut. Ska man simma från kontroll fyra till femman, eller är det bättre att gå i land och springa en bit? Och i så fall vilken sida av sjön verkar det vara lättast/snabbast att springa på? Ja, det kan vara den avgörande frågan…

Det är säkert många som känner igen Eriks namn. Han är inte bara en duktig swimrunnare med bland annat en vinst i herrklassen på Rockman i år, utan också en duktig orienterare som knep en fjärde plats på BAMM, Björkliden Artic Mountain Marathon, i den tuffaste 70 km klassen i år. Är det någon som ska kunna förena swimrun och orientering i en och samma tävling så är det Erik. Han tävlar alltid med ett leende och drivs av att få häftiga naturupplevelser, ha kul och få se nya platser.

Än så länge är tävlingsplatsen i Stockholmsområdet hemlig. Den blir offentlig 1/9.  Erik vill inte ens avslöja om det blir simningar i sjö eller i havet eller både ock. Det kan dock bli en del höjdmetrar berättar han. Och här gäller det förstås också att vara taktisk. Kommer det att gå fortare att springa runt eller ska man satsa på kortaste vägen rätt över berget? Att kunna läsa höjdkurvor och förstå färgerna på en orienteringskarta samt kunna de vanligaste karttecknen kommer att vara fördel. Erik lovar dock att det inte kommer att vara en svår orientering. Det kommer alltid att finnas en stig att följa om man inte vill gena. Kontrollpunkter kommer genrellt att vara lätt så som stigkorsningen eller höjden. Och så kommer det som sagt att vara kontroller i vattnet, ca 7 för den korta banan och ca 15 för den långa.  Erik kommer att göra exempelkartor som är likvärdiga med tävlingsbanan i svårighetsgrad och lägga upp på Lostwater races instagramkonto.

Erik Froode tävlar alltid med ett leende

-Vi har byggt egna plattformar av plywood och frigolit, och undertill så hänger ett lod så att de inte välter. Självklart är de också förankrade i botten så att de inte flyter iväg. De håller dock inte för kroppstyngd så man får inte använda plattformen som flythjälpmedel när man ska stämpla kontrollen. Stämpelenheterna är vattentåliga men inte vattentäta. Av säkerhetsskäl kommer vi att ha fasta i- och urgångar och deltagarna får bara gå ned i och upp ur vattnet på de här ställena. Det kommer dock att finns flera möjligheter att nå en kontroll, så beroende på om man är snabbast i vattnet eller på land väljer man den igång som man tror lönar sig mest. Vi kommer att ha säkerhetspersonal i kajaker och på SUP:ar och det är lättare för dem att hålla koll på deltagarna om de tävlande bara får använda bestämda i-och urgångar. Vi kommer också att kolla att det är säkert att gå i och upp just där, säger Erik.

Slutligen så vill Erik meddela att alla deltagare och funktionärer är inbjudna på premiärfest på Hornsgatan i Stockholm på kvällen. Så det roliga är inte slut när laget har stämplat den sista kontrollen!

[:]