[:sv]Test av Colting Swimcalfs, kan dom ersätta dolmen? [:]

0
2218

[:sv]Vi på Alltomswimrun har fått förmånen att testa Coltings nya Swimcalfs SC02. Dom finns i 2 olika utförande, en Extreme Float och en Extreme Float Plus. Vi är en man och en kvinna som testat, en av oss är en mycket erfaren simmare och en är lite mer nybörjare. Gemensamt för oss båda är att vi älskar swimrun och swimrunprylar. Den stora frågan är, kan swimcalfsen ersätta flytdolmen?

Produkten är framtagen för att öka flytkraften för benen både för swimrunnare och för traditionell simning. Swimrun är fortfarande en sport i utvecklingsfasen och på många tävlingar har man sett olika varianter för att lösa detta problemet, vanligast är hemmagjorda Swimcalfs där endast fantasin har satt stopp för dess utseende och materialval. Behovet av flythjälp till benen är absolut något som många behöver så det skall bli mycket kul att testa Coltings swimcalfs.

 

Swimcalfs SC02 Extreme Float och Swimcalfs SC02 Extreme Float Plus

Likt Coltings övriga produkter kommer Calfsen levererade i stilig och snyggt paketerat paket. Första tanken är att flytkudden är mycket mindre än förväntat. Flytpanelen är 14mm tjock och är tänkt för den medelduktiga och duktiga simmaren. För Plus modellen är panelen 25mm och gjord för nybörjaren/medelsimmaren.  Designen är likt Coltings övriga swimrunsortiment, svart grund med gula/orange prickar och lite text.

Under löpningarna sitter dom skönt och på plats. Det är inget som skaver, dom drar inte åt sig mycket vatten men däremot skulle vi önska mer kompression i calfsen. Men det är under simningarna dess fördelar kommer fram, här märks direkt en bra flytförmåga och tillsammans med Coltings swimrundräkt behöver vi inte någon dolme. Den extra flytförmågan i låren på dräkten tillsammans med flytförmågan i calfsen gör att låren och vaderna får ett bra vattenläge. Känslan av att slippa flytdolmen är framförallt skön under löpningarna men även att kunna använda sig av höftrotationen under simmet är en klar fördel. För den duktige simmaren med ett bra vattenläge så räcker absolut den mindre flythjälpen.

 

På stökiga simningar/ svåra i och uppgångar så gled ner/vred sig ibland calfsen och vi fick vid några tillfällen rätta till dom så att flythjälpen kom på rätt ställe. Detta visar att det är viktigt att calfsen sitter riktigt tajt och är man tveksam i storleksvalet är det absolut bättre att ta den mindre!

Slutsats: Coltings swimcalfs är ett mycket bra simhjälpmedel. Fördelarna är givetvis under simningarna. Önskvärt är bättre/mer kompression under löpningarna. Vi på Alltomswimrun älskar Calfsen och kommer absolut använda dom både under träning och tävling. Om vi kommer skippa dolmen? Den mest erfarne simmaren av oss kommer absolut skippa dolmen, nybörjaren kommer ev på dom längre tävlingarna även i fortsättningen att använda dolmen. Oavsett vilket så är Coltings swimcalfs ett bra hjälpmedel för alla swimruinners!

[star rating=”8″ max=”10″]

 

 

 [:]