[:sv]Test av Coltings Swimrundräkt SR02[:]

0
2254

[:sv]

Många tillverkare har i år gått över från blixtlås både fram och bak i sina swimrundräkter till bara ha blixtlås framtill, så som Orcas RS1 och Zone 3:s evolution, medan Colting har behållit de dubbla dragkedjorna. Med bara ett blixtlås blir det svårare, om inte nästintill omöjligt att få av sig dräkten själv. Med dubbla dragkedjor går det däremot lätt att cabba ned i farten. Utan möjlighet att öppna dräkten i ryggen blir materialet flexiblare, en dragkedja är stum, och risken att få skavsår i nacken minskar. Vilken dräkt man väljer är en smaksak men om man tenderar att bli väldigt varm på löpningarna är det smidigt att ha två dragkedjor.

Coltings swimrundräkt SR02 har samma höga nivå på material, design och passform som triathlon- och openwaterdräkten har. Den är förstärkt i materialet kring rumpa och lår men också anpassad till smidigare löpning genom smarta material- och sömnadsval runt höften. För att minska friktion har dräkten ett neopren med annan struktur i grenpartiet. Dessutom finns det små fickor på insidan av dräkten för att lättare kunna transportera energi och obligatorisk utrustning som exempelvis kompass, första förband eller tävlingschip.

Så här ser damdräkten ut

Dräkten kommer i hellängd och man klipper enkelt armar och ben efter sina egna kroppsmått. Dräkten saknar markering var man ska klippa så det gäller att tänka sig för och klippa av exempelvis benen mycket längre ned än man vill ha dem, för när du sedan sätter på dig dräkten blir benen kortare än man kan tro. Låren är utrustade med extra flytkraft.

Vi på Allt om swimrun har testat dräkten både på träning och tävling och kan konstatera att den håller vad den lovar. Första intrycket var att herrmodellen till utseendet var lite spännig. Vi fick en känsla av att man måste vara riktigt snabb och vältränad för att kunna använda den. Efter ett tag vande vi oss vid designen och nu uppskattar vi den. Dräkterna skiljer sig från andra märken genom sitt prickiga mönster, och man ser på långt håll att det är en Coltingdräkt.

Så här ser herrdräkten ut
Dräkten har en grymt bra flytförmåga, extra plus för bra flyt i låren. Om man använder Coltings Swimcalves med inbyggt flyt, läs en egen recension på dem här, så slipper man använda dolme. Rörelsefriheten över axlarna är bra.
Storleksguiden stämmer bra.
När det gäller löpkänsla så fungerar dräkten bra att springa i när man har klippt av benen till önskad längd. Om man vet med sig att man ska tävla mycket i kallt vatten kan man låt ärmarna vara långa. Eftersom det finns dragkedja
både fram och bak går det snabbt och lätt att cabba ned och svalka av sig under löpningen. Plus för fickor, dock lite små fickor. Dragkedjorna går lätt både upp och ner.
Enda minuset är att priset ligger lite väl högt men satsar man på swimrun och bara nöjer sig med det ”bästa”, så är den kanske värd det,

 

[:]