[:sv]Swimrun är barnsligt kul[:]

0
2019

[:sv]Kom just hem efter att ha swimrunnat med Rebuz i Drevviken. En riktigt skön och kul tur på 3 km med sammanlagt 4 löpsträckor och tre simningar. Framförallt har vi haft kul. Det är inte så mycket fokus på sträckan utan turen är aldrig bestämd innan utan vi kör lite som vi känner. Det ska vara ett stort mått av äventyr och kul hela vägen. Eller som Rebuz säger, det ska vara yolo.

Foto: Reine Järletun

Rebuz är en nioårig kille som simmat länge och han är trygg i vattnet. Det är nog det viktigaste när man swimrunnar med barn. Det måste hela tiden känns bra. Det jag har tänkt på är att inte stressa utan ta det i lugn och ro, framförallt vid i och uppgång. Kolla av att han tänkt på allt så att han inte får någon obehaglig upplevelse i vattnet pga glömda glasögon eller att han tappar skorna pga skosnören som har gått upp. När man kan börja med swimrun är nog väldigt olika från barn till barn, men jag tror att barnet ska vara mycket vattenvant innan. Det är i alla fall min erfarenhet.

Foto: Reine Järletun

 

Foto: Reine Järletun

Utrustning

Rebuz dräkt är en avklippt våtdräkt som jag köpt från min förra coach Sten. Han är inte helt bekväm med dolme så vi alternerar dolme och Coltings calfs för flyt. Vi kör alltid med lina, dels för att jag då märker om Rebuz vill något och dels för att Rebuz tycker det känns bättre när vi simmar i mörka vatten. Kör vi lite längre simsträckor så brukar vi ta med oss safety buoy och då funkar den bäst som kommer från Swimrunshop med bärremmar. Då kan vi stanna en stund och guppa och vila och dessutom syns vi bättre. Den kanske viktigaste delen i utrustningen är första förband. Än så länge har vi inte behövt använda det, men det känns mycket bättre att ha det med sig och barn har en tendens att slå sig liter mer än vi vuxna.

Swimrunsafari

Jag kallar det aldrig för träningspass när vi ska ut. Det är mer som ett safari, en upptäcktsfärd. Därför är väldigt lite bestämt innan vi ger oss ut. Ett ledord är dock variation, stränder, stenklippor, klättring m.m. Det gör att det mer känns som en lek än att vi är ute och tränar och Rebuz gläder bort att det är ”jobbigt”.

Foto: Reine Järletun

 

Foto: Reine Järletun

Drevviken, söder om Stockholm, är verkligen perfekt för swimrunträning med barn. Inte mycket båtar och tillräckligt stor för att vi ska hitta nya platser varje gång vi är ute. 3 km är ganska lagom för oss. Då kommer vi hem glada och det tar oss ca 40 minuter. Blir det lite för långt så byts den positiva känslan snabbt ut och skratten i bastun uteblir.

Foto: Reine Järletun

Jag hoppas att jag har lyckats inspirera er till att introducera era barn till denna fantastiska sport. För oss så har det blir det en upplevelse varje gång och vår variant på fysmys.

Foto: Reine Järletun
[:]