[:sv]Swimrun vinner mark i Spanien och Deportista är delaktiga![:]

0
1290

[:sv]Swimrun är en sport på frammarsch i Sverige, men det behöver inte tvunget betyda att det sprider sig till andra länder. Swimrun bygger som bekant på de förutsättningar det svenska landskapet erbjuder, med öppet vatten och någorlunda utmanande löpterräng. Men swimrun har redan fått fäste internationellt och verkar fylla ett tomrum på ett värdefullt sätt för många triathleter såväl som löpare och simmare. Jag pratade med David på den lokala triathlonklubben i Alicante, Spanien, om swimrun och det visar sig att planerna på att arrangera ett första swimrun på plats redan är långt gångna. Så jag hängde på honom ut för att inspektera terrängen och prata lite kring swimrun och dess framtidsutsikter i Spanien.

 

Klippor och grusstigar mitt bland sandstränderna

Av dryga 300 swimrun-tävlingar under 2017 äger runt 80 av dem rum i Sverige, och enbart 9 i Spanien (källa: http://swimrunshop.com/swimrun-race-calendar-2017/). Föga överraskande dyker de första swimrun-tävlingarna i Spanien upp på platser där mäktiga berg och klipplandskap möter öppet hav.

 

De flesta svenskar förknippar förmodligen Alicante med sol, tapas, sangria och långa sandstränder. Men vi lämnar de långa stränderna åt semesterflanörerna en stund och beger oss istället till en klippig halvö med torftig växtlighet och smala grusstigar. David pekar på stigarna och klipporna och berättar om den perfekta utmaning det här området har att erbjuda. Han berättar också om att många simmare redan brukar ta sig runt området ute till havs. Skulle man sedan ha mer ork kan man simma på in mot de centrala delarna av Alicante. På vägen dit finns flera platser man skulle kunna göra en avstickare till fots på, om man vill ha en extra utmaning.

 

Norra Spanien och öarna är pionjärer

David är ansvarig för den lokala triathlonkluben, en aktiv klubb med ett par hundra medlemmar och ett högt deltagarantal i diverse triathlon och Ironman runtom i Europa. Han berättar att han hörde talas om swimrun första gången så sent som förra året och att han sedan dess följt utvecklingen via sociala medier. Han pekar ut Katalonien som en föregångare inom idrotten generellt, och så även inom triathlon och swimrun. Dessutom menar han att de geografiska förutsättningarna där är bra när det gäller swimrun, med många små öar och klippiga strandpartier.

 

Och mycket riktigt så arrangeras fem av nio swimrun-lopp i det nordligt belägna Katalonien, varav ett av dem, maratondistansen i Swimrun Costa Brava, är ett ÖtillÖ Merit Race. I övrigt går årets spanska swimrun-tävlingar på öarna Mallorca och Lanzarote samt i nordliga Baskien, där växtlighet och natur på många sätt påminner om den vi har i Norden.

 

Swimrun, ett vilt alternativ för triathleter

Men nu är alltså David och hans triathlon-team på gång att arrangera sitt första swimrun på hemmaplan. Han beskriver triathleter som en grupp som tränar väldigt ”vetenskapligt” och ser swimrun främst som en möjlighet till omväxling och ”lek”.

 

”Våra triathleter tränar mycket men får också en stabil teoretisk grund. Vi har ofta teoripass inlagda i våra träningscheman för att alla ska veta precis varför de gör olika saker, varför de måste träna på olika tekniker. Allting mäts och tränas i detalj”, berättar David. ”Vi är lite knäppa egentligen, vi tar vår träning på alldeles för stort allvar. Swimrun är vildare och jag tror att det är ett bra sätt för många triathleter att bryta rutinen och vanemönstret och tävla på ett sätt som de inte är vana vid.”

 

Klubben har tidigare arrangerat både aquatlon-träningar och längre brickpass, där cykel varvas med löpning. Men i swimrun ser de nya möjligheter och ett nytt sätt att utmana sina triathleter, och så småningom även andra idrottare.

 

Alicante har förutsättningarna

Vegetationen i Alicanteregionen skiljer sig på många sätt från de svenska kuststräckorna. Det är långt ifrån lika grönt som i Sverige, men variationen mellan sandstränder och klippiga partier är inspirerande för en löpare som är ute efter omväxling i sin träning. ”Vi har udden här som är väldigt vacker att springa över, ett par öar i en mindre sjö alldeles i närheten av havet, och så har vi ju de långa trapporna”, säger David med ett leende. ”Dessutom är utsikten svårslagbar här.”

 

Jag frågar David vad han tror om framtiden för swimrun, inte bara på det lokala planet utan även nationellt. Han svarar att de långa, imponerande kuststräckorna och ett klimat som gynnar träning året runt gör att swimrun, precis som så många andra utomhussporter, har goda möjligheter att etablera sig här. “Även om många triathleter här kanske är lite väl seriösa i sin träning för att byta sport till swimrun så har vi sett att ’råare’ tävlingar som Spartan Race snabbt blivit väldigt populärt, något som också skulle kunna smitta av sig på swimrun. Dessutom tror jag att swimrun skulle kunna locka många simmare som har en viss begränsning i antalet tävlingar under ett år och kanske söker efter nya utmaningar.”

 

Intern tävling i sommar och träningshelg för svenskar i höst

Som ett första steg kommer Davids triathlonklubb arrangera en intern tävling redan i sommar, för att testa bansträckningen och kanske även jämföra ett par områden. Blir det lyckat vill de skapa en öppen tävling inför nästa år, och då kommer man kunna delta i arrangemanget via www.deportista.se.

 

Redan den 4-8 oktober kan du hänga med på Deportistas inspirationsweekend och träffa David och triathlongänget på plats i Alicante! Då testar vi de delar av swimrun-banan som klubben tyckte bäst om, detaljtränar olika moment i swimrun eller triathlon och lyssnar på inspirerande föreläsningar. Läs mer på www.deportista.se/inspirationsweekend.

 

Jonna Lindberg

jonna@deportista.se[:]