[:sv]Test av Merrell Dexterity[:]

0
1443

[:sv]Merrell Dexterity är en mycket lätt och snabbtorkande sko som är designad för att klara tuffa förhållanden med mycket lera och vatten. Första intrycket av skon var att den var otroligt lätt och väldigt nätt i sin konstruktion. Den har även något som Merrell kallar TrailProtect, ett skydd i mellansulan som gör att du slipper känna vassa stenar och pinnar genom yttersulan. När vi på Alltomswimrun läste om skon blev vi nyfikna, då den på pappret låter som en optimal swimrunsko, och bestämde oss för att testa den.

Bilden visar dammodellen av Dexterity
Dammodellen
Bilden visar herrmodellen på Dexterity
Herrmodellen

 

 

 

 

 

 

 

 

Design

Designen är ganska enkel. Den för dam är blå och den för herr röd. Den har inte snabbsnörning vilket enligt en av testarna är bra medan den andra besväras av skosnören som går upp i vattnet. En av testarna upplever att det är lättare att snöra skon så att den sitter bra med vanliga snören vilket enligt henne innebär en mindre risk att bli av med skon där det lerigt. De diskreta färgerna är säkert bra för trail, som är skons primära användningsområde, På skon av dammodell är det en mörk undersula vilket gör det svårt att skilja teamkamratens skor från alla skor undervattnet. Sulan på herrmodellen är röd och syns bra.

Känsla

För den ena testpersonen är löpkänslan i skon riktigt bra. Den är lätt och smidig men samtidigt stadig vilket gör att det känns tryggt att springa i skogen med skon. Testpersonen har testat skon på bana, asfalt, stig, löparband, klippa, grus och backe. Bäst kändes skon vid ett längre trailpass i skogen på stig. Tyvärr så upplevdes skon något hal på klippa vilket gör att den inte är optimal för swimrunlopp där man behöver ta sig upp för klippor och /eller springa långa sträckor på blöta klippor. Den är dock en väldigt bra sko för swimrunlopp där det är lite lerigt och där största delen av löpningen sker på stig. Då den har en mycket effektiv vattenavledning så bör den även fungera mycket bra på lopp där det är många byten mellan simning och löpning.

Den andra personen upplevde skon som lätt och otroligt skön men lite väl sladdrig i terrängen, Den mjuka gummisulan fungerar bra i skogen men skon kunde ha varit mer stabil. För asfalt kunde sulan varit lite mer förlåtande. I vattnet fungerar den bra och vattnet töms relativt snabbt när man är på väg upp, skon är dock väldigt hal på blöta klippor. Våtvikten är relativt hög och jämfört med andra skor i testet känns vattenvikten under löpningen, men dräneringen är bra. Och i terräng är skyddet underifrån bra men tårna tar ganska mycket stryk eftersom skon är så mjuk i sin konstruktion

Kvalitet

Det brukar märkas ganska snabbt om det en sko har en bra kvalitet eller ej. Den ena testpersonen har sprungit ca 30 mil med skon och den känns fortfarande som ny och har inte slits nämnvärt. Just för en swimrunsko så är gett viktigt då skon ofta tar mer stryk än vid tex asfaltslöpning.

För den andra personen har skon slitits i tåhättans anslutning mot meshtyget men den har också använts hårt.

Övrigt

Vettig detalj är även att de är veganvänliga och att de har genomgått antibakteriell behandling för att lukta gott.

Slutsatser:

Testare ett

+

Skön och lätt sko
Härlig löpkänsla
Bra vid lerig terräng


Den syns dåligt i grumliga vatten
Skyddar för dåligt vid sten och rötter

Testare två

+

Stilen, det är en snygg, nästan lite retrosko
Den är skön på foten
Den mjuka gummisulan när man går i den


Den är för mjuk när man springer i den
Tårna tar mycket stryk vid trail
Den suger åt sig mycket vatten och har en relativt hög våtvikt

 [:]