[:sv]Det bästa från två världar[:]

0
1245

[:sv]Jag gillar att orientera och jag tycker att swimrun är bland det roligaste som finns, så en tävling som kombinerar dessa båda sporter måste ju vara superkul! Så snart jag hörde talas om Swimrunpoddens Swimrun rogaining tävling så kände jag att jag måste vara med! Men så var mina lagkompisar tvungna att avstå. Panik! Vem skulle jag nu tävla med? Sent på kvällen innan tävlingsdagen fick jag tag på min fina kompis Anna, och hon sa ja direkt!

Gulligaste TC:et, tävlingscentrumet, någonsin! Det var start och mål i Annelie Ståhls koloniträdgård.

Morgonen hade knappt övergått i förmiddag lördagen den 20 maj när klev vi in i Annelie Ståhls koloniträdgård i Skrubba. Som den ena halvan av Swimrunpodden och tävlingsarrangör hade hon upplåtit sin trädgård som tävlingscentrum. Det var verkligen det gulligaste TC jag sett. Vi blev genast erbjudna kaffe och en nyttig  energibar. Förväntningarna var högt uppskruvade och stämningen var på topp. Jonas Koch, den  andra halvan av podden och medarrangör, var fortfarande ute och satte upp de sista kontrollerna. Allt eftersom dök de andra lagen upp och det kändes mer som om vi var gäster på en trevlig sommarfest än konkurrenter. Jonas kom inspringande med några sistaminuten ändringar. Tävlingsledningen sammanträdde och strax därefter var det dags för genomgång. Vi fick våra kartor och Anna och jag började genast diskutera vilka kontroller vi skulle försöka att ta. Det gällde att ta så många kontroller som möjligt på två timmar. Om man kom först till en kontroll så fick man dessutom 20 extra poäng. Som kartnördar och orienterare började vi genast diskutera vägval och möjliga kontroller. Jag höll på att missa att säga till om vegetarisk hamburgare och, skulle det visa sig, missade vi en annan väldigt viktig information. Jag vek kartan, satte tummen där vi var, som en äkta orienterare och så gick starten.

Det var omöjligt att ta alla kontroller, så vilka skulle man fokusera på, det var frågan. Om man kom tillbaka efter två timmar blev det dessutom poängavdrag för varje påbörjad minut.

Nästan alla lag valde att springa åt vänster. Lag Långholmen Swimrun med Peter Schröder och Stefan Kindgren, fick en dålig start och  kom i väg sist. Men tack vare det kunde de snabbt tänka om och vika av åt höger istället, och på så vis komma först till den närmaste kontrollen. Den som övriga lag tänkte ta sist. Taktik visade sig vara viktigare än att springa snabbast. De bästa strategerna visade sig vara just Lag Långholmen som skrapade ihop mest poäng och därmed vann med hela 240 poäng.

Lag Långholmen Swimrun med Peter Schröder och Stefan Kindgren vann tävlingen med imponerande 240 poäng

Först sprang Anna och jag med klungan men vi märkte glatt att de andra lagen vek av och slutligen var det bara vi kvar. När vi inte kom fram till sjön blev vi dock lite misstänksamma. Var det så att våra orienteringskunskaper inte vara så bra som vi trodde? Sprang de andra lagen rätt och vi fel? Jag stannade en kvinna som var ute och gick och frågade henne om vi kommer fram till sjön den här vägen. ”Vilken sjö ska ni till”, undrade hon. ”Inte vet vi”, svarade jag. ”Texten på kartan är så iddebiddepytteliten att tanter som Anna och jag inte kan läsa den”. Kvinnan kollade på vår karta och trodde att det var Ältasjön vi var på väg till att döma av formen.  Fel håll! Vi svor över kartan och bestämde oss för att ta en annan kontroll och hoppades på att vi skulle komma först till den. Ute i skogen, naturreservatet,  fanns det ordentliga stora kartor med en röd prick som talade om var vi var. Det blev vår räddning. Allt som allt hann vi inte med att ta mer än sex kontroller och var först på en av dem. Men vi hade en underbar dag och väldigt roligt längs vägen.

När vi kom tillbaka till Annelies trädgård och målet klagade vi lite på den otydliga och småskaliga kartan. ”Men vände ni inte på kartan”, frågade Jonas. Va, fanns det en baksida? Den hade vi helt missat! Framsidan var en översiktskarta med alla kontroller på men på baksidan var varje område med kontroller uppförstorat…

När alla lag utom ett, som helt missade tvåtimmars regeln, kommit i mål var det dags för prisutdelning och grillning.

De tre första lagen visade sig också vara vinnarna i herrklassen, Peter och Stefan, vinnarna i mixklassen Ville Engberg och Anna Karlsson som fick 190 poäng samt vinnarna i damklassen Paula Kirkegaard och Mikaela Waller som fick ihop 170 poäng
[:]