[:sv]Test av Newton Boco Sol – All terrain[:en]Test av Newton Boco sol[:]

0
644

[:sv]Enligt Newton själva är Newton Boco sol – all terrain för dig som gillar tuff terräng och vill ha en luftig, smidig och snabb allroundsko. Vi har fått möjligheten att testa om det verkligen stämmer och om den är något för swimrun.

Testare (kvinna):
Jag ska redan nu erkänna att jag är partisk för jag älskar Newton men jag har då främst sprungit på mer lättsprunget underlag typ grusvägar, stigar och asfalt. Deras ”vanliga” skor har inte direkt någon sula för ruffigare underlag även om jag utan större problem kört swimrun i flera av dem. Ni bör också veta att jag är ingen super-terränglöpare utan undviker gärna rötter, stenar och hala klippor om jag kan. Därför kändes det lite extra spännande att få testa denna sko.
Newton är över lag speciella på så vis att framsulan är rejält uppbyggd framtill och en av deras utmärkande egenskaper är det de kallar ”P.O.P”. (Point Of Power.) Tanken är att man ska landa mer på framfoten och sul-materialet de använder ska både absorbera stötar och ge tillbaks energi i form av bättre frånskjut. Troligtvis därför jag som är en utpräglad framfotslöpare gillar dem så mycket. Är man ovan så behöver man ”springa in” skon och liksom lära sig den för att inte riskera vansinnig träningsvärk i vaderna.
Boco sol har en mycket ruffigare sula än de andra Newton-skorna för att skydda extra mot stenar och rötter samt ge bättre grepp.

Själva överdelen på skon är av öppen mesh som är gjort för att vara luftigt under varma sommardagar. (Det finns en vintervariant också som inte är lika sval.) Detta gör även att den släpper igenom vatten väldigt lätt. Framdelen av foten är av hård plast för att skydda tårna om man slår i något hårt. Skon är mer eller mindre befriad från sömmar på ovansidan vilket gör att det inte kan uppstå några skav. Skon beskrivs som  stabil samtidigt som den är förhållandevis smidig och gjord för all slags off-road löpning.

Känslan:

I jämförelse med andra Newton så är Boco Sol betydligt stabilare och stöt-tåligare. den känns oerhört stabil och fäster bra på de underlag som testerna genomförts på. lera, stigar, grus, stenhällar, hala klippor (dock inte de allra slirigaste) och även i sand. Vattnet rinner snabbt ur skon när man kommer upp på land och upplevs aldrig som ”klafsiga”. Dock känns de tyngre när de blir blöta. I vattnet känns de däremot inte tunga.

Fakta:

Vikt: 272 gram torrvikt
Drop 3mm
Glidfria skosnören
Ortopediskt utformad sula
Till stor del gjorda av återvunnet material
Veganska

Slutsatser:

+
Känslan – den att få stödet i framfoten och ”studset”
Vattengenomsläppet – allt rinner ut
Stabiliteten
Färgen – de syns bra

Slits fort
Onödigt långa skosnören
Vikten-känns lite onödigt tunga

[star rating=”8″ max=”10″]

 

 [:en]Enligt Newton själva är Newton Boco sol – all terrain för dig som gillar tuff terräng och vill ha en luftig, smidig och snabb allroundsko. Vi har fått möjligheten att testa om det verkligen stämmer och om den är något för swimrun.

Testare (kvinna):
Jag ska redan nu erkänna att jag är partisk för jag älskar Newton. Dock är det då främst på mer lättsprunget underlag typ grusvägar, stigar och asfalt. Deras ”vanliga” skor har inte direkt någon sula för ruffigare underlag även om jag utan större problem kört swimrun i flera av dem. Ni bör också veta att jag är ingen super-terränglöpare utan undviker gärna rötter, stenar och hala klippor om jag kan. Därför kändes det lite extra spännande att få testa denna sko.
Newton är över lag speciella på så vis att framsulan är rejält uppbyggd framtill och en av deras utmärkande egenskaper är det de kallar ”P.O.P”. (Point Of Power.) Tanken är att man ska landa mer på framfoten och sul-materialet de använder ska både absorbera stötar och ge tillbaks energi i form av bättre frånskjut. Troligtvis därför jag som är en utpräglad framfotslöpare gillar dem så mycket. Är man ovan så behöver man ”springa in” skon och liksom lära sig den för att inte riskera vansinnig träningsvärk i vaderna.
Boco sol har en mycket ruffigare sula än de andra Newton-skorna för att skydda extra mot stenar och rötter. 

Själva överdelen på skon är av öppen mesh som är gjort för att vara luftigt under varma sommardagar. (Det finns en vintervariant också som inte är lika sval.) Detta gör även att den släpper igenom vatten väldigt lätt. Framdelen av foten är av hård plast för att skydda tårna om man slår i något hårt. Skon är mer eller mindre befriad från sömmar på ovansidan vilket gör att det inte kan uppstå några skav. Skon beskrivs som  stabil samtidigt som den är förhållandevis smidig och gjord för all slags off-road löpning.

Känslan:

I jämförelse med andra Newton så är Boco Sol betydligt stabilare och stöt-tåligare.

 

Fakta:

Vikt: 272 gram torrvikt
Drop 3mm
Glidfria skosnören
Ortopediskt utformad sula
Till stor del gjorda av återvunnet material
Veganska

 

Slutsatser:

+
Känslan – den att få stödet i framfoten och ”studset”
Vattengenomsläppet – allt rinner ut
Stabiliteten
Färgen – de syns bra

Slits fort
Onödigt långa skosnören
Vikten-känns lite onödigt tunga

[star rating=”8″ max=”10″][:]