[:sv]Test av S/LAB XA AMPHIB, en sko framtagen specifikt för swimrun[:]

0
2342

[:sv]Salomons XA Amphib är en sko speciellt framtagen för swimrun, och som vi har längtat efter skor för just för vår sport! Nu börjar de komma, flera tillverkare har förstått att det finns en marknad med speciella behov. Vi vill ha hydrofoba skor, vi vill ha bra grepp på våta klippor på väg i och upp från vattnet. De här skorna ska dessutom inte suga åt sig vatten samt vara  lätta och snabba. Vi vill ha allt i en och samma sko och vi tycker nödvändigtvis inte likadant om hur skon skall vara uppbyggd.

Allt om swinrun har testat Amphib under säsongens första skälvande veckor, vi har testat dem under tuffa förhållanden. Det har varit lerigt, teknisk trail, blött, obanat och stenigt. Kort sagt har de har fått visa vad de går för. Så testar vi alla skor men just denna ville vi nog testa lite extra hårt. Så fort isen släppte testade vi förstås dem i vattnet också. Så vad tycker vi?

Första känslan
Den första känslan när vi packade upp dem var att de var lätta, när vi fick på dem på fötterna upplevde vi dem som lite stela och hårda. Quicklacen gör dem otroligt lätta att snöra på och den lilla innerstrumpan håller foten bra på plats. Den dobbade sulan gör en del av oss glada och andra mindre. En del dobbade skor är nämligen extremt hala på blöt klippa men ger ofta ett bra grepp på gräs och i terräng. Vi undrar nyfiket hur väl den kommer släppa vattnet eftersom det är av stor vikt för en swimrunsko. Man vill inte springa upp ur vattnet och finna sig springa med små badkar på fötterna. Det är både jobbigt och extremt irriterande.

En sko för svimrunners
Amphib är framtagen med hjälp av Daniel Hansson och Lelle Moberg vilket lovar mycket, de vet vad som krävs för att en sko skall passa en swimrunner. De har lagt tid på att vattnet skall rinna av fort, att skon skall ha låg vattenvikt och att hälkappan är mjuk så man skall få en bra kick när man simmar.

Test
Skon är skönare än väntat, trots att den kändes så hård vid första prövningen och efter 13 kilometer känns allt ok, snörningen håller allt på plats och vattnet töms ut så fort efter att man stigit upp ur vattnet att det inte är något jag tänker på. I början är skon hal på klippor men när vi använt den ett tag så fäster den allt bättre, ingen aning om varför det är så men skon växer på oss, runda för runda. Det är ingen väldämpad sko utan snarare ganska stum men  känns förvånansvärt skön att springa i, även efter två timmars löpning.  Det är en sko som funkar på alla de distanser vi hunnit pröva den på.  I vattnet är den riktigt bra och utgör inget hinder i simningen, snarare känns den lätt och följsam i vattnet. En negativ sak är att mellan den lilla strumpan som hålller fast foten och skon så fastnar den gärna grus och smuts.

Fakta
Drop 4 mm
Vikt 215
Ca Pris 1850 Kr

 

 [:]