[:sv]Missa inte årets roligaste tävling[:]

0
1401

[:sv]

Jonas Koch och Annelie Ståhl från Swimrunpodden studerar kartan inför Långholmens Swimrungaining i oktober förra året. Foto: Henrik Kindgren.

 

I år kickar swimrun-säsongen i gång med buller och bång eller i alla fall en tävling som garanterat kommer att bli en av de allra roligaste under 2017. Swimrunpoddens Annelie Ståhl och Jonas Koch anordnar en swimrun/rogaining den 20 maj.

Rogaining är en form av poängorientering som utvecklades i Australien. Under en viss tid, i det här fallet rör det sig om två timmar, ska man samla ihop så många poäng som möjligt. Det gör man genom att med hjälp av en karta försöka att hitta så många orienteringskontroller som möjligt. Dessa kontroller ger olika poäng beroende på svårighetsgrad och avstånd från start- och målområdet. Det gäller att vara strategisk för kommer man först till en kontroll så ger det mer poäng.

Det finns ett schackmoment i swimrun/rogaining. Det är inte nödvändighetsvis de snabbaste lagen som vinner utan de som har bäst strategi och gör de bästa vägvalen. Ibland kommer det att vara snabbare att simma direkt ut till en kontroll, andra gånger går det kanske fortare att springa runt och ta kontrollen från andra hållet, säger Jonas Koch.

Alla kan vara med, även nybörjare och det finns inget krav på att man ska kunna orientera. Vi har utformat banan så att det kommer att finns många olika val att göra och inget lag kommer att hinna ta alla 20 kontrollerna, så det gäller att satsa på att ta rätt kontroller, flikar Annelie Ståhl in.

Lagen består av två till tre personer och de måste hålla ihop under hela tävlingen. Det vill säga en duktig simmare får inte själv simma ut och ta kontrollen medan lagkamraten väntar på land. Och har man en bra orienterare i laget får denne inte sticka i väg på egen hand och ta en kontroll. Givetvis får inte laget heller dela på sig och ta två kontroller samtidigt.

Vi var med på Långholmens swimrungaining i oktober förra året. Det var första gången som någon arrangerade den här typen av tävling och vi tyckte båda att det var väldigt kul. Vi gillade det taktiska momentet, säger Jonas.

Än så länge är det hemligt var tävlingen ska gå men Annelie och Jonas kan avslöja så mycket som att den inte kommer att hållas vid Hellas. En kvart innan start får deltagarna sina kartor och då gäller det snabbt att hitta en bra strategi.

Men även om ni i laget har en plan så gäller det att vara flexibel och kunna revidera den om ni märker exempelvis att något annat lag är på väg mot samma kontroll. Innan start är det dock bra att fundera på var man ska förvara kartan och de märken som visar vilka kontroller man har tagit. Energi och vatten kommer att finnas utmed banan. Det kommer också att finnas ett extra pris vid en kontroll, säger Anneli med ett lurigt leende.

Både Annelie och Jonas betonar att simningarna inte ska avskräcka någon. De kommer inte att vara långa eller svåra. Det kan vara lite kallt i vattnet så neopren luva eller pannband rekommenderas. Är man kall kommer man att kunna satsa på att springa mer och simma mindre. Det kommer också att finnas möjlighet att låna våtdräkter från Trispot. Annelie och Jonas uppmuntrar alla som vill låna en våtdräkt att tala om det och vilken storlek de önskar i samband med anmälan, eller om ni redan är anmälda mejla swimrunpodden genast och tala om att ni önskar låna en våtdräkt – så att dräkter i rätt antal och storlek finns på plats.

Kom och testa något nytt. Den här tävlingen förenar det bästa från flera världar. Det är en bra start på säsongen Det kommer att bli hur kul som helt och efteråt är det skönt häng. Så skynda er och anmäl er via vår hemsida, avslutar Jonas.

 [:]